Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuuden näkymiä vuoden 2020 alussa

Muoviteollisuuden näkymiä vuoden 2020 alussa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 13.1.2020

Miltä näyttää vuoden 2020 alku muovien ja muovia jalostavan teollisuuden kannalta ?

Ainakin tänä vuonna maailmalla on käynnistymässä todella merkittävästi uusia muovien tuotantolaitoksia. Suomessa ja muuallakin Euroopassa odotamme ihmisten muovin kierrätysinnon yhä nousevan. Monia tarpeellisia muovituotteita kysytään rakentamiseen, uusiin energia- ja liikenneratkaisuihin, terveydenhoitoon sekä moneen moneen muuhunkin käyttöön.

Täten meillä on täysi syy odottaa, että sekä neitseellistä muovia että kierrätettyä riittää hyvin tarvittavien tuotteiden jalostukseen. Kauppasodat sekä yllättävät muut kriisit voivat tietysti pysäyttää ja ohjailla materiaalivirtoja ennakoimattomasti. Kotimaassa työrauhan saavuttamisen vaikeus ja hinta ovat tuomassa 2020 suomalaiselle teollisuudelle jarruntapaista.

Työtä tulee riittämään monien normien ja säädöstenkin uusinnassa, etenkin Euroopassa. Euroopassa on uudet Komissiot ja Parlamentit, joilla myös uudenlainen ote ilmastomuutostorjuntaan, turvallisuuteen ja kestävän kehityksen panostuskohteisiin. Muovi ei enää ole niin poliittisessa ongelmakeskiössä, vaan se on osana melkein kaikkien osa-alueiden toteuttamista, ratkaisijana.

Vuosi 2020 on kiinalaisessa kalenterissa pääosin rotan vuosi. Rotan uskotaan tuovan toimeliaisuutta, vilkasta kaupankäyntiä ja aktiviteettia. Tämä on uskomusta, mutta on sille muoviteollisuudessa nyt ihan realistisia edellytyksiäkin. Ehkei tämän vuoden rotta ole niitä kaikkein vilkkaimpia, mutta varmasti se on selviytyjä ja ketterä toimija. Muovia tarvitaan ja sen oikea vastuullinen käyttö on kestävässä kasvussa.

Takaisin