Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Koronavirus ja muoviteollisuus

Koronavirus ja muoviteollisuus

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 16.3.2020

Tähän oli varauduttu. Silti se yllätti. Ja jälkensä se jättää. Tarpeellisten muovituotteiden valmistus pyritään pitämään Suomessa yllä ja yritykset pystyssä.

Muoviteollisuus on Suomessa satoja erilaisia tuotteita miljoonille asiakkaille valmistavia yrityksiä. Koronaviruksen leviäminen maailmalla kaikkine siihen liittyvine seuraamuksineen ei voi olla vaikuttamatta myös suomalaisiin muovituotevalmistajiin.

Muoviteollisuus ry on ollut vuosia kantavassa roolissa poikkeusoloihin valmentavassa Muovi- ja kumipoolissa, joka toimii osana Huoltovarmuuskeskuksen pooliorganisaatiota. Sen ansiosta ja aiempien kokemusten myötä valveutuneilla yrityksillä on jo takanaan häiriöttömyystarkasteluja sekä kriisiharjoituksia hieman vastaavien oikeiden ja kuvitteellisten teemojen ympärillä. Myös yhteiskunnan kannalta kriittisten muovituotteiden valmistusta on pyritty turvaamaan ennalta.

Koronavirus on kuitenkin mittaluokassaan jotain uutta varmasti kaikille, mukaan lukien muoviteollisuus. Jos katsotaan isoa globaalia kuvaa niin, sekä Kiina että Pohjois-Italia ovat täynnä muoviteollisuuden laitetoimittajia. Raaka-ainepulaa tämä kriisi ei näyttäisi aiheuttavan, kuten vaikkapa Koben maanjäristys teki joillekin muoveille. Päinvastoin, useiden muovien tuotantoa on hetkellisesti yli käyttötarpeen, kun tavarat, tuotteet eivät liiku tai jalostajat eivät voi toimia.

Ensi alkuun vaikutukset alallamme Euroopassa, helmikuussa 2020 olivat kunnossapitoon ja huoltoon liittyviä komponenttiongelmia. Linjoja pysähteli. Kun jotain meni rikki, ei saatu varaosia. Ei tullut uutta muottia tai muuta avainosaa kuten normaalisti. Kiinassa olevia suomalaisiakin tehtaita seisoi matkustusrajoitteiden vuoksi. Alkoivat muovialan tapaamisten, kokousten ja tilaisuuksien peruutukset.

Nyt kuukautta myöhemmin, kuten kaikki tietävät, vaikeudet ovat taas uudessa mittaluokassa, koska kansainvälinen liikenne ja muukin liikkuminen on rajoituksissa. Tuotantohenkilökunnan riittävyys tulee monessa paikoin eteen ihmisten jäädessä koteihinsa eri syistä. Kiinan sanotaan jo palautuvan kohti normaalia, mutta muu maailma on vasta epidemian nousukäyrällä ja koko kevät näyttää nyt rajoitteiselta.

Muoviteollisuus ry ja sen jäsenet ottavat asian erittäin vakavasti. On hyväksi, että Suomen Pankki ja valtiovalta pyrkivät auttamaan yrityksiä ja niissä työskenteleviä pahimman yli. Keinovalikoimaa on suhteellisen paljon. Muoviteollisuus ry korostaa kuitenkin tavallisten yritysten käyttämien rahalaitosten roolia lainanlyhennysten vapaakuukausien myöntämisessä ja käyttörahoituksen turvaamisessa varsinkin PK-sektorille. Oleellista poikkeaman hoidossa on nopeus ja tehokkuus sekä kyky palata nopeasti normaaliin kriisin hellitettyä. Nyt jos koskaan ei ole uusien kustannusten, jäykkyyksien, kilpailuvääristymien ja lisäbyrokratian rakentamisen aika.

Suomessa on ilmeisen paljon yritystoiminnan nosteen hitausmomenttia. Toipuminen vuoden 2008 talousromahduksesta vei Suomen olosuhteissa valmistavalta teollisuudelta lähes 10 vuotta ja se vaati paljon kaikilta. Tästäkin pitää vaan jo katsoa eteenpäin miettien, miten toipuminen sitten saadaan ripeästi ja kestävästi liikkeelle.

Takaisin