Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Mopon duunaus rekrytoinnin pohjana?

Mopon duunaus rekrytoinnin pohjana?

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 10.1.2018

Muovituotteita tarvitaan kaikkialla yhä enemmän. Mutta muovituotteille tarvitaan myös osaavat valmistajansa. Suomen muoviteollisuus työllistää nyt hyvin. Riittääkö täällä osaajia oikealla asenteella ?

Muoviteollisuus Suomessa palkkaa jatkuvasti lisää työntekijöitä. Esimerkkinä lääketeollisuuden muovituotteita valmistava Medisize Oy Kontiolahdella on ilmoittanut hakevansa 75 uutta henkilöä tänä vuonna, joista 50 tuotantoon.

Muoviteollisuus ry toivoo, että niin Kontiolahdelle kuin muuallekin Suomessa muovialan yrityksiimme löytyy jatkossakin oikean tekemisen asenteella varustettuja ihmisiä. Muovialan oma koulutus on elänyt hieman etsikkoaikaa, kuten muukin teknisen alan koulutus maassamme. Edessä voi olla työvoiman tarjonnan ja osaamisen pullonkauloja.

Toistaiseksi muovialalle on yleensä löytynyt väkeä tekemään kotimaisia laadukkaita tuotteitamme, mutta yritystasolla selvästi näkee rekrytointien muuttuneen vaativimmiksi. Hakuajat ovat pidentyneet ja yrityksen on itsensä huolehdittava yhä laajemmin uusien ihmisten kouluttamisesta. Hyvin spesifisiin muovialan tehtäviin valmiin ja hyväksytyn ammattilaisen löytyminen Suomesta on joskus erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta. Tästä esimerkkinä meillä ovat olleet vaikkapa vaativat teollisuusputkistoasennukset.

Kilpailu teknisistä osaajista alkaa Suomessa käydä kuumana monilla alueilla. Osuvasti eräs Lounais-Suomen muoviyritys kuvasi, että viimeisiä hyviä moponlaittajia etsitään muovikoneitakin käynnistelemään. Todellakin tilanne alkaa olla se, että ylipäätään kehityskykyisyys ja kiinnostus muovien ihmeelliseen maailmaan alkavat olla työnantajaa kiinnostavia paikkaa täytettäessä, koska alalle muutoin kouluttautuneita tai siellä muutoin taitonsa osoittaneita ei yksinkertaisesti ole saatavilla.
Muoviteollisuus ry toivoo tässä tilanteessa, että ihmiset kiinnostuvat alamme laajoista mahdollisuuksista ja että kouluttajat, opintoneuvojat ja vastaavat tärkeät ohjaajat osaisivat edes kertoa meistä, parhaassa tapauksessa jopa olla yrityksiimme aktiivisissa yhteyksissä.

Hyvillä rekry- ja täsmäkoulutuksilla voidaan auttaa yrityksiä jonkin verran, mutta isoa rakenteellista koulutusvajetta tai muuta työvoiman tarjontapuutetta ne eivät korjaa.

Muovituotteita valmistavissa yli 500 yrityksessä työskentelee Suomessa noin 10 000 työntekijää ja muovien osaajia tarvitaan myös muilla toimialoilla. Muoviala kehittyy kiivaasti ja tarjoaa paljon uusia kiinnostavia työkokonaisuuksia.

Takaisin