Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kassien ostaminen on oikein

Kassien ostaminen on oikein

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 28.2.2016

Alla tarjottu puheenvuoromme Helsingin Sanomien helmikuuun 2016 muovikassikeskusteluun. Yllä kuvassa viikattuja Suomessa valmistettuja muovikasseja valmiina uudelleen käyttöön. Viikkaaminen ja uusiokäyttö ovat helppoa. Asiallinen kertominen muoveista suurelle yleisölle kohtaa joskus hankaluutta.

Suomen ympäristökeskus SYKEn perusteltu esitys kaikkien muovikassien maksullisuudesta on ihan hyvä (HS 20.2.2016). Aivan vastaavilla keinolla EU:n uutta kassisäädöstä lähestytään useimmissa jäsenmaissa.

Eräissä maissa jotkut ruoka-avun ja lääkejakelun muovipussit on vielä sallittu maksuttomina. Maassamme kassien käyttö on lähtökohtaisesti järkevällä tasolla ja suuri osa kasseistamme on tehty kotimaassa kierrätysmuovista.

Maksullisuus tuskin yksin riittää pitämään paikkoja tai vesistöjä roskattomina. Suomeenkin rakentuu parhaillaan monia uusia kierrätysjärjestelmiä, joissa sekä tarvitaan käteviä taskuun sujautettavia kasseja että kierrätetään muovikasseja.

Muoviteollisuus on ottanut kantaa myös syväkeräysastioiden, putkikeräyksen sekä muiden muovia hyödyntävien tekniikoiden laajemmasta käytöstä estämään roskien leviämistä eri käsittelyvaiheissa.

Mikroroskan vesiin joutumista voidaan torjua muun muassa tarkemmilla ja kattavammilla hule- ja jätevesien
käsittelyjärjestelmillä. Niissäkin toimivat muoviosat ovat avainosa ratkaisua.

Muoviteollisuus ry
Vesa Kärhä
toimitusjohtaja

Takaisin
Avainsanat Kierrätys, Muovikassi