Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovien tuotanto toipuu Saksassa

Muovien tuotanto toipuu Saksassa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 21.10.2016

Kauhea onnettomuus muistuttaa huoltovarmuudesta ja varautumisesta.

Ludwigshafenin jättimäisen teollisuusalueen jokisatamassa Saksassa tapahtui 17.10.2016 paha räjähdysmäinen tulipalo, jossa kolme ihmistä menetti henkensä ja kymmenkunta loukkaantui.

Onnettomuus iski Euroopan muovituotannon yhteen keskeisimpään ytimeen. Alue on valtava tuotantokeskittymä ja koko Keski-Eurooppaa ruokkivan kemikaalilinjaston osa. Vähintään 10 % koko maanosan muovien tuotannosta on tästä solmukohdasta riippuvainen.

Yli 2 miljoonaa tonnia muovien ja niiden lähtöaineiden tuotantoa ajettiin heti alas 70 km:n säteellä tulipalosta. Kaikkiaan kaksi isoa krakkeria ja 24 pienempää yksikköä sekä osa satamasta suljettiin.

Nyt neljä päivää onnettomuuden jälkeen vaikuttaa siltä, ettei tästä ikävästä tapahtumasta seuraa kuitenkaan kovin massiivista häiriötä muovituotantoon tai toimituksiin. Paljon riippuu siitä, mitä raivaus- ja korjaustöissä lopulta paljastuu. Osa laitoksista on kuitenkin jo saanut luvan käynnistää uudelleen.

Muoviteollisuus ry korostaa, että tällainen ikävä ja onneksi harvinainen tapahtuma olkoon samalla karu muistutus siitä, että tavallisten muovien häiriötön saanti ei sittenkään ole aina itsestäänselvyys. Euroopan tuotanto ei ole -kuten ei ole mikään tuotanto- tai toimitusketju - haavoittumaton. Onneksi muoveja valmistetaan hyvin monissa paikoissa maailmanlaajuisesti. Häiriöitä voidaan lieventää ja toipumista niistä nopeuttaa kunnollisella varautumisella ja suunnittelulla.

Muoveja ostavien yritysten tulisi aina varmistaa sopimuksin sekä oma toimitusvarmuutensa että muutosmahdollisuus asiakkaidensa suuntaan, jos kerta kaikkiaan jotain tiettyä kauppanimeä ei jossain hetkessä enää saa tai sen kustannus ryntää ylös. Lisäksi tietysti turvallisuus eli onnettomuuksien välttäminen on aivan ensisijaista aivan kaikkialla.

Takaisin