Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuuden suhdanteessa paljon myönteisyyttä

Muoviteollisuuden suhdanteessa paljon myönteisyyttä

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 18.5.2015

Muovituotteiden valmistus ponnistelee sinnikkäästi Suomessa kohti parempaa. Työnäkymät kohenevat vaikka rahoitus- ja raaka-aineet ovat hieman pullonkauloja alalle tehneetkin.

Alkuvuotta 2015 kuvaavan EK:n suhdannebarometrin mukaan Suomen muoviteollisuudessa valitsee kohtalaisen hyvä ja vieläkin parempaa lupaava ilmapiiri.

Muutoksia aiempaan vuoden 2014 loppuun ajoittuneeseen yrityskyselyyn on selvästi. Sekä tuotanto että tilaukset osoittavat virkistymisen merkkejä. Suomalaisten yritysten kilpailuasemat muihin nähden tuntuvat vahvistuneen ja väkeäkin nähdään täällä tarvittavan muovihommiin lisää. Jopa 128 uuden henkilön tarve löytyi vastanneiden 21 muoviyrityksen joukosta.

Uutena ikävyytenä muovifirmat ilmoittavat rahoitusvaikeudet. Nyt peräti joka toinen firma mainitsee sellaisen kiusaavan bisnestä, kun aiemmin tyypillisesti vain noin 10 % yrityksistä on maininnut rahoituksen tekevän vaikeutta toimintoihin. Nämä barometritulokset eivät sinänsä yksilöi, millaisesta rahoitusprobleemasta tässä on kyse. Ei voida sanoa, onko pullonkaulana käyttörahoitus, maksuajat, vienti- tai muut projektitakuut vai jokin muu rahoituksen laji. Ainakaan kaikkia raaka-aineita ei saanut katkotta edes rahalla kevään aikana.

Muoviteollisuus ry muistuttaa, että hyvä kehitys Suomessa ja monilla vientialueillamme on yhä äärettömän haurasta ja epäyhtenäistä. Kasvu ja vahvistuminen tulevat kuitenkin vastaisuudessakin kilpailukykyisestä ja ketterästä kotimaisesta pk-teollisuudesta, joka valmistaa täällä hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä tuotteita. Muoviosaamisen ja muiden luontaisten vahvuuksiemme unohtaminen yhteiskunnassa kuihduttaa helposti tämänkin toivoa herättävän toipumisen.

Takaisin