Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

PE ja PP - viemäriputkistojen käyttöiän odote on vähintään 100 vuotta

PE ja PP - viemäriputkistojen käyttöiän odote on vähintään 100 vuotta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 17.3.2015

Euroopan muoviputkijärjestö TEPPFA selvitti yhteistyössä Wienin teknillisen korkeakoulun (TGM ) kanssa käytössä olevien PP ja PE- viemäriputkien jäljellä olevaa käyttöikää.

Laajojen kenttätutkimusten ja laboratorioanalyysien perusteella muoviputket voivat oikein asennettuina ja käytettyinä toimia viemäreissä yli sata vuotta. PP- ja PE -putkia on jo käytetty laajalti yli 40 vuotta. Nyt näitä ensimmäisen sukupolven vanhoja putkia kaivettiin tutkimustarkoituksessa ylös. Niitä testattiin ja todettiin, ettei merkittävää heikkenemistä tai hajoamista ollut tapahtunut kuluneina vuosikymmeninä. Niinpä putkilla voidaan arvioida olevan muovinmateriaalin puolesta edessään vielä ainakin 50 vuoden käyttöikä. Nykyisten muoviputkien materiaalit, valmistus ja asennustekniikka ovat edistyneet takaamaan vieläkin paremman kestävyyden, siis yhä pidemmän - 100 vuoden ylittävän - elinkaaren.

Tutkimus kävi läpi muitakin mahdollisia muoviputkien ominaisuusmuutoksiin liittyviä tekijöitä. Näilläkään ei ole todettu olevan elinkaarta lyhentävää vaikutusta. Pyrittiin selvittämään putkien ikääntymistä viemäriveden eri koostumuksissa ja lämpötiloissa. Tutkittiin erilaisia teoreettisia olettamia käytännössä, eri seinämärakenteisia putkia ja eri tavoin asennettuja putkia. Kaikki tulokset vahvistivat muoviputket hyvin pitkäikäiseksi ja luotettavaksi viemäröinnin ratkaisuksi.

Takaisin