Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

EU patistaa jäseniään Suomen tapaisiin muovikassikäytäntöihin

EU patistaa jäseniään Suomen tapaisiin muovikassikäytäntöihin

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 19.11.2014

Muovikassiasiat Euroopassa kehittyvät parempaan suuntaan. Jopa Napolin kadut ovat siistiytymässä roskien muovipussiin pakkaamisen ansiosta. Suomi on vastuullisen kassikulutuksen kärkimaita. Täällä ei törsätä ja jätteistä huolehditaan.

Muovikassiesitys on edennyt Euroopan unionin niin sanottuun trilogi –käsittelyyn ja muuntunut siten, että huomio kohdistuu paljon kertakäyttöisiä muovikasseja kuluttaviin maihin. Suomi ei ole siinä joukossa. Täällä todennäköisesti riittää neuvonta ja valistus EU-tavoitteen täyttämiseen. Lienee myös hyvä korostaa harkintaa ja huomaavaisuutta ilmaisten kassien jakamisessa erilaisissa palveluissa.

Suomi on ollut jo perinteisesti mallimaa, jossa muoviset kassit ovat valtaosin maksullisia ja moneen kertaan käytettäviä. Jos ja kun kätevä taskuun taiteltava kantoväline ja roskien vientiin soveltuva vanha muovikassi puuttuu, alkavat ihmiset hankkia erikseen muun muassa ohuita roskapusseja. Jäteastioihin tarvitaan joko sisäpusseja tai pesu useammin. Missä säästö?
Entä kuka viitsii kerätä kadun likaisia roskia suoraan taskuunsa tai reppuunsa? Vanha muovikassi soveltuu moneen uusiokäyttöön.

Muovikassien valmistukseen käytetään alle promille kaikesta öljynkulutuksesta ja myös nopeasti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja muovikasseja on markkinoilla. Kaikki Suomessa käytössä olevat muovikassit on valmistettu joko neitseellisestä tai kierrätetystä polyeteenimuovista. Ne voidaan käyttää uudelleen tuotteena, materiaalina tai energiana. Kassien vähentämien markkinoilta poistaisi samalla merkittävän kierrätetyn muovin käyttökohteen, sillä parhaissa kotimaisissa kasseissa on yli puolet kierrätysmateriaalia.

Takaisin
Avainsanat Muovikassi, Roska