Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Miksi ruoka ja juoma pakataan muoviin ja muihin materiaaleihin?

Lena Jenytin (Lena.Jenytin a plastics.fi), 18.3.2013

Ruuan ja juoman pakkaamisen merkitys on kuluttajille epäselvä. Moni pyrkii esimerkiksi välttämään pakkauksia, ja päätyy siksi heittämään ruokaa kotona roskiin. Aika Pakkaus! -kampanja kertoo, mitä hyötyä pakkaamisesta on itsellemme ja ympäristölle.

Elintarvikkeiden pakkaamisen syy on epäselvä suurelle osalle nykykuluttajista. Me esimerkiksi suosimme usein pakkaamattomia tuotteita säästääksemme ympäristöä, vaikka tämä ei todellisuudessa ole ympäristön kannalta paras ratkaisu. MTT:n* tuore Climate Communication -2 tutkimus paljastaa yleisen väärinkäsityksen: Kuluttajat arvioivat, että ympäristöystävällisin elintarvike on se, jossa on vähän pakkausmateriaalia.

"Todellisuudessa pakkaukset aiheuttavat tuotantoketjun ympäristövaikutuksista vain murto-osan. Ympäristön kannalta paljon ongelmallisempaa on se, että ruokaa joutuu nyt niin paljon hukkaan", kertoo pakkausasiantuntija Satu Jokinen, Pakkaustutkimus – PTR ry. PTR on aloittanut Aika Pakkaus! -kampanjan, jotta kuluttajat ymmärtäisivät entistä paremmin myös pakkaamisen hyödyt.

Vältä ruokahävikkiä, älä pakkauksia

Hyvä pakkaus on huomaamaton, mutta sillä on huomattava merkitys. Se pitää ruuan aromit sisällään ja ylimääräiset ulkona. Pakkaukset suunnitellaan niin, että kaikki ruoka ja juoma tulisi käyttöön ja mahdollisimman vähän menisi hukkaan. Esimerkiksi pienenkin leipäpalan nakkaaminen roskakoriin saa aikaan suuremman hiilijalanjäljen kuin leipäpussin valmistus.
"On tärkeämpää välttää ruokahävikkiä kuin pakkauksia", pakkausasiantuntija Jokinen painottaa. Yleisiä syitä ruokahävikkiin kodeissa on pakkausten näkökulmasta ainakin kaksi. Joko ruokaa ostetaan kokonaan ilman pakkausta tai liian suurissa pakkauksissa.

Roskiin pelkkiä pakkauksia

Ruokahävikin välttämiseksi kannattaakin harkita, minkä kokoiset pakkaukset sopivat parhaiten omaan talouteen. Oikeankokoinen pakkausvalinta on kuluttajalta aina ympäristöteko, jotta ruokaan jo tuotantovaiheessa sijoitetut luonnonvarat eivät menisi hukkaan.
Kuluttaja voi huomioida ympäristön kahdella tavalla pakkauksia käsitellessään: ostamalla sopivan kokoisia pakkauksia, jottei ruokahävikkiä synny ja toisaalta kierrättämällä pakkaukset käytön jälkeen.

"Ihannetapauksessa roskiksessa on pelkkiä pakkauksia, eikä ollenkaan ruokaa", Jokinen kiteyttää.

Takaisin
Miksi ruoka ja juoma pakataan muoviin ja muihin materiaaleihin? Aika pakkaus -kampanja

<LINK256>Luotu suojaksi


Luotu suojaksi julkaisu

Siiri ja Rolle matkalla kahville

Lisätietoja: Pakkaustutkimus PTR ry
Satu Jokinen 050 383 2299, satu.jokinen(a)ptr.fi

MTTn Climate Communacation II hanke