Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovi suojaa Marsin matkaajaa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 13.8.2012

Hieman samanlainen monikerroskalvo kuin tavallisessa elintarvikepakkauksessa suojaa NASA:n Curiosity -mönkijää sen tutkiessa punaista planeettaa Marsia.

Curiosity-mönkijän instrumenttien ja kantoaluksen suojana on periaatteessa kodista ja kaupasta tuttuja metalloituja muovipakkauskalvoja ja -teippejä.

Siinä missä tavallinen lenkkimakkara, juusto tai perunalastut säilyvät muutaman muovisen suojakerroksen avulla, on avaruuskalvoissa viidestä jopa kolmeenkymmeneen ohutta materiaalikerrosta päällekkäin suojaamassa herkkiä laitteita pölyltä , -125…+150 C:n lämpövaihteluilta, säteilyltä ynnä muilta huikean matkan rasitteilta.

Maan pinnalla tavallisen ruoan suojaksi riittää polyamidi ja PET sekä tavalliset polyolefiinit. Sen sijaan avaruuden ääriolosuhteissa on turvauduttava hiukan arvokkaampiin polyimidi- ja polyesterikalvojen yhdistelmiin. Vain täten saadaan säilytettyä herkät laitteet kunnossa ja kuitenkin pidettyä koko rakenne niin kevyenä, että avaruuteen ylipäätään päästään.

Curiosityn mukanahan Marssissa on myös suomalaista alkuperää olevia kosteus- ja paineantureita pienine toimivine muoviosineen.

Takaisin