Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Kysy muovista

Askarruttaako mieltäsi jokin muoviasia?

Ympäristöasiat

Asuinkiinteistöjen muovipakkauskeräys

Kysymys 05.02.2018:
Kuinka kerrostalokiinteistön muovin keräys voidaan järjestää? Kustannukset? Mahdollisuudet Tampereella?

Vastaus 05.02.2018:
Hei Saila ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrostalokiinteistön muovipakkauskeräyksesta voisit kysellä ensimmäiseksi Pirkanmaan Jätehuollolta onko heillä tarjota ja mihin hintaan teidän taloyhtiölle kierrätystä.
pjhoy.fi/Yhteystiedot/asiakaspalvelunumerot.

Jos kuntayhtiö ei palvelua tarjoa, ota yhteyttä Suomen Uusiomuovi Oy:n Vesa Soiniin vesa.soini a uusiomuovi.fi, niin hän voi auttaa selvittämään josko teidän taloyhtiölle löytyisi yksityinen palveluntarjoaja.

Oikein mukavaa viikkoa

lena jenytin

Haitallisten muovien kierrätettävyys

Kysymys 02.02.2018:
Hei, joka paikassa lukee että maailma on täynnä muovijätettä ja vedessä on kohta enemmän muovia kuin kaloja. Onko mahdollista tätä muovia kierrättää ja kuinka vaikeaa se on kun sitä on niin paljon?
Entäs PVC ja muut haitalliset muovit. Onko niiden kierrätettävyys mahdollista ja onko turvallisia keinoja niitä kierrättää?
Tulevaisuudessa yritetään valmistaa tuoteitta missä ei käytetä muovia ollenkaan, mutta entäs tämän yli miljardin kilon muovien kohtalo. Jäävätkö ne lojumaan maahan. Eikö siis ole hyvä käyttää niitä uudestaan ellei saa hävitettyä kokonaan?

Ystävällisin terveisin ja Kiitos ennakkoon!
Ivo Mukkulainen

Vastaus 03.02.2018:
Hei,
Kyllä kaikki muovit on mahdollista kerätä talteen, kierrättää tai hyödyntää jätteenä muutoin. Suomi on aika hyvä malli maasta, joka on muuttanut itsensä suhteellisen lyhyessä ajassa kaatopaikkamaasta lähes kaiken jätteen hyödyntäväksi maaksi. Osin muovisten jätevesijärjestelmien ansiosta vesistöjemme ja kalakantojemme tila on vain parantunut verrattuna aiempaan. Ihmisestä ja hänen halustaan huolehtia jätteistään kaikki on kiinni. Muoveilla on sellainen kirjo ylivoimaisen hyviä ominaisuuksia, ettei niistä luopuminen ole mielekästä. Pitää käyttää muovia oikein eikä mikään roska kuulu luontoon. Toivotaan, että muutkin maat saavat jätehuoltonsa kuntoon ja keräävät kaikki jätteet pois omasta ympäristöstään lojumasta, kierrätykseen tai muuhun hyötykäyttöön. Tavalliset muovitkin kyllä hajoavat pitkän ajan saatossa auringon valon ja hapen vaikutuksesta mikrobien ravinnoksi, mutta se ei ole oikea tapa huolehtia jätteistä.

Uusiokäyttö

Kysymys 09.04.2017:
Hei, teemme jätepeliä ja tarvitsisimme siihen useita tavaroita, joita on valmistettu kierrätetystä muovista. Voisitteko kertoa meille esimerkkejä?

Vastaus 09.04.2017:
ESSI-muovikassi, Orthexin kukkaruukut, Plastexin- kastelukannut ihan vain muutamina esimerkkeinä.

Biomuovi

Kysymys 23.02.2017:
Hei,

Teen kouluprojektia biotalouden mahdollisuudet-nimiselle kurssille ja olisin kiinnostunut kuulemaan lisää biomuovista: Valmistetaanko sitä suomessa? mistä raaka-aineista sitä olisi käytännössä mahdollista valmistaa? Biomuovin ominaisuudet verrattuna tavalliseen muoviin, hinta? Voitaisiinko biomuoveilla korvata kaikki fossiilimuovit?

Vastaus 23.02.2017:
Yhtä vähän kuin on olemassa yhtä muovia, on olemassa jokin yksi biomuovi. Voisit ensin selvittää, mitä kaikkea biomuovit ovat vaikkapa sivuiltamme www.plastics.fi. Suomessa tehdään sekä bionaftaa muovien valmistukseen että erilaisia metsäteollisuuden tuotteita sekoitetaan muoviin. Siis periaatteessa kaikkien muovien valmistus onnistuu lähes kaikista hiilivedyistä, joissa on ne alkuaineet, joita sitten kyseisessä muovissa tarvitaan. Pääasiassa H,C,O, Cl, F ja N. Silikonimuoveissa C:kin on korvattu Si:llä eli sinänsä kemianteknisesti rajoja eri raaka-ainelähteille ei juuri ole: Muovien raaka-ainelähteenä voi olla ja paikoin onkin, jätevesilaitoksen biokaasu, merisuola, maakaasu, maaperän orgaaniset ja epäorgaaniset aineet, kasvien kemikaalit, jopa suoraan ilmakehästä saadaan napattua muovien raaka-aineet tosin todella suurella energian kulutuksella. Öljynjalostuksesta vaan tulee aina paljon laadukkaita ja sopivia hiilivetyvirtoja, joista on helppo, taloudellista ja järkevää valmistaa muoveja, lääkkeitä, maaleja sekä paljon paljon muuta tarpeelllista materiaalia. Sanoisin, että periaatteessa ihmiskunta voisi taitavien kemistien myötävaikutuksella tuottaa kaikki käyttämänsä fossiliset materiaalit erilaisilla biotuotteilla, mutta se voisi olla hyvin tuhoisaa ekosysteemille, ruoantuotannolle, maan käytölle sekä energian, veden ym resurssien kulutukselle.

muovin lämmönkesto

Kysymys 20.12.2016:
löytyykö muovilaatua joka kestäisi n. 500-600C lämpötilan? saako esimerkiksi teflonin lämmönkestoa nostettua seostamalla?

Vastaus 20.12.2016:
Tuo lämpötila-alue on jo sovinnolla keraamien ja metallien valtakuntaa. Muoveissa on aina kemiallisesti se hiilien tai piin välinen keskinäinen kovalenttinen sidos, joka ei vaan millään kestä noin korkeaa lämpöä. Jokin hyvin erikoinen grafeeniseosteinen bismaleimidi (BMI) antaa vielä lujuutta yli 350 C:ssä, mutta sekin luovuttaa pelin 400 C:ssa. Kyllä ne vain luonnonlait nyt rajoittavat tämän markkina-alueen näin.

kierrätettävää?

Kysymys 21.11.2016:
kääre PA/PE kierrätykseen?

Vastaus 22.11.2016:
Jos kyseessä on kuluttajapakkaus, sen voi viedä Ekopisteen muovipakkauskeräykseen. PA/PE -yhdistelmä on kestomuovikomposiitti ja se voidaan lämmön ja paineen avulla muokata uudelleen esim. muoviprofiiliksi oikeassa seossuhteessa. Käy kyllä myös hyvin energiantuotantoon,

Kuinka puhdasta kierrätysmuovin pitää olla?

Kysymys 07.10.2016:
Kuinka puhtaita kierrätykseen laitettavien muovipakkausten pitää olla? Voinko esimerkiksi laittaa kierrätykseen juustopaketin, jota ei voi pestä putipuhtaaksi ja siinä vääjäämättä on juustojäänteitä? Tai vaikkapa margariinirasia: kuinka antaumuksella sitä täytyy puhdistaa ennen kierrätystä? Riittääkö huuhtelu?

Entä osaatteko sanoa muiden kierrätettävien, kuten lasipurkkien ja tölkkien puhtaudesta: miten puhdasta jälkeä vaaditaan?

Vastaus 07.10.2016:
Muovipakkausten suhteen puhtausmäärittelyn nyrkkisääntönä on sellainen puhtaus, että pakkausta voi säilyttää kotona parikin viikkoa. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi ympäristön kannalta olla parempi, että pakkaus laitetaan sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetut pakkaukset menevät Suomessa energiahyötykäyttöön.

Pakkaukseen mahdollisesti jäänyt biojäte (juusto, rasva) tai muu kosteus purkaantuu, kun pakkauksia puristetaan kokoon. Tämä voi siten pilata samassa erässä olevia muita pakkauksia. Talvella nesteet ja kosteus jäätyvät keräysastiassa.

Lisää vastauksia usein kysyttyyn muovipakkausten kierrättämisestä löydät Suomen Uusiomuovi Oy:n sivuilta www.uusiomuovi.fi/fin/kuluttajalle/usein_kysyttya_kierratyksesta/

Muiden jakeiden osalta vastauksia pitäisi löytyä RINKIn sivuilta: rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/

Neitseellisestä raaka-aineesta valmistettu muovi vs. uusiomuovi

Kysymys 23.09.2016:
Heippa!

Osaatteko kertoa, säästääkö uusiomateriaalista valmistettu muovi energiaa neitseelliseen verrattuna? Ja jos säästää, niin onko teillä arviota siitä, kuinka paljon säästö on verrattuna neitseellisestä raaka-aineesta valmistettuun muoviin?

Vastaus 23.09.2016:
Hei,

Kukaan ei voi antaa tuohon tyhjentävää vastausta. Jos tosiaan tarkastellaan vain muovia ja energiaa, niin koko ajan valmistettaessa polttoaineita tai lipeää syntyy ohessa väistämättä hiilivetyjä ja lipeän tapauksessa klooria, joita voidaan käyttää muovien tuotantoon. Tuo em. jalostus vaikkakaan, ei tähtää muovien tekoon sinänsä, kuluttaa energiaa niin, että noin suuruusluokkana 1 kg tavallista syntynyttä muovia tarvitsee puoli kiloa hiilivetyjä energian tuotantoon. Sitten (kesto)muovi pitää vielä lämmittää ja puristaa muotoonsa tuotevalmistuksessa energian avulla, joka aika paljon vaihtelee linja- ja tuotekohtaisesti mutta sanotaan vaikka että siihen menee sellaiset 200 g maakaasua vastaava määrä lisää energiaa. Nyt meillä sitten on 1 kg:n muovituote, vaikkapa iso 12 l:n kuvitteellinen ”sankopakkaus”, jonka valmistukseen on tarvittu 1,7 kg petrokemian hiilivetyjä. No päätämme kierrättää sen. Pesuvettä menee ehkä 10 litraa ja iso kysymys nyt on, laskemmeko jäteveden puhdistuksen uudelleen puhtaaksi mukaan energiakulutukseen. Rouhiminen ja uudelleen sulatus vievät hieman enemmän kuin tuon 200 g maakaasua, pistetään 300 g kaikkiaan ja pitää muistaa, että kierrätysmateriaali ei ihan korvaa 1:1 muovia. Tuote vaatii yleensä hieman neitseellistä muovia joukkoon ja/tai on paksumpiseinämäinen. Aina yksi sulatus- tai pesukerta ei riitä. No nyt energiasäästö sitten olisi ideaalina se 400...500g maakaasuekvivalenttia. Mutta mitään pesua tai muuta ei tässä huomioitu eikä sitä, että se petrokemian polttoainetuotantoposessi edelleen tuottaa sen 1,5 kg hiilivetyjä bensan valmistuksen sivussa. Se 1,5 kg "pitää" laittaa joko suoraan polttosoihtuun kuten ennen tehtiin tai ympätä johonkin nestekaasujakeeseen eli polttoon.

Entä jos päätämme polttaa 1 kg painavan likaisenkin sangon heti jätevoimalassa? Ei tarvita pesua. Sanko palaa ja vastaa/korvaa painonsa verran maakaasua ja tuottaa normaalihyötysuhteella jopa tuplasti sen verran sähköä, mitä kuluu uuden sangon valmistukseen kilosta muovia. Siis tämä voi olla joskus kaikkein vähiten kuluttava jätehuoltotapa, plus siinä on muutakin hyötyä: Hygieenisyys, huonojen materiaalien poisto kierrosta jne.

Yhteenvetona: Kyllä voimme muovia kierrättämällä ehkä säästää jonkin verran energiaa, mutta se on hyvin tapaus- ja rajauskohtaista, jopa tulkinnanvaraista. Lopputulos riippuu tuotteesta, pesusta ja muusta prosessoinnista. Huom! Näitä voi laskea paljon paljon tarkemmin esim GaBi -ympäristölaskentaohjelmalla. Ja niin oikeastaan tulisikin tehdä.

kierrätysmuovin hinta

Kysymys 25.08.2016:
Lukiessani etusivuanne huomasin, että nykyään "Muovi on arvokas ja hyödyllinen raaka-aine ...". Olemme taloyhtiössä keskustelleet muovijätteen keräyksestä ja haluaisin tietää, millaiset mahdollisuudet kuluttajalla on myydä jätettä ja paljonko teollisuus maksaa muovijätteestä tästä arvokaasta raaka-aineesta. Mikä on lähin muovia ostava paikka Turussa?

Terveisin L. Pelliniemi

Vastaus 25.08.2016:
Loistava ajatus tuo muovipakkausten toimittaminen kierrätykseen. Siihen rohkaisen vahvasti, Tyhjien pakkausten veloitukseton vastaanotto Turussa toimii ohjeiden mukaan Ekopisteissä, joiden koordinaatit löytyvät www.rinkiin.fi. Lisäksi tietojeni mukaan L&T voi järjestää tilauksesta kiinteiskohtaisenkin keruun kaupungissanne ainakin paikoin. Sen sijaan kaupankäyntiin tai hinnoitteluun Muoviteollisuus ry ei edes voi ottaa kantaa. Sen nyt pystyn kertomaan yleisen ammattikokemuksen perusteella, ettei käyttökelpoiseksikaan jalostetun uusiomuovigranulaatin myynnillä yleensä kateta välttämättömiä jätteen pesu- lajitteku- ja prosessointikuluja,. Tavallisesta kuluttajapakkauksesta on pitkä ja kallis prosessi vielä käyttökelpoiseksi raaka-aineeksi. Jos jotain mittasuhdetta hakee, niin eurooppalainen käyttää noin 20 kg pakkausmuovia vuodessa. Neitseellisenä muovina sen määrän hinta lienee luokkaa 30 euroa. Valmiista käyttökelpoisesta uusiogranulaatista ei saa enää samaa, jos saisi puolet, niin se olisi huikeat 15 bruttoeuroa vuodessa SEN JÄLKEEN , kun pakkaukset on lajiteltu laaduittain, pesty, sulatettu ja siinä lisä-aineistettu uutta elämää varten sekä löydetty ostava asiakas. Käytännössä tuohon vaaditaan tarkka teollinen prosessi, kuten Riihimäen Ekokemin Muovijalostamossa on, ja hekin ottavat tietääkseni vastaan vain tuhansien tonnien vuosisopimuksella vastaan. Linkedinissä on muutamia ryhmiä kuten Plastics Recycling, joissa käydään kansainvälistä uusiomuovikauppaa. Yksittäisiä kuluttajia ja taloyhtiöitä en sielläkään ole nähnyt. Täällä meillä Vantaan Energialla muovijätteellä tuotettu kaukolämpö on hitusen huokeampaa, joten siinä kotitaloudet saavat jonkinasteisen suoran taloudellisen hyödyn. Hyvää jatkoa kehittelyynne sinne kauniiseen Turkuun.

Muovikierrätykseen soda streamer pulloja?

Kysymys 02.07.2016:
Voiko laittaa muovin keräykseen soda streamer pullot, joissa pohjassa merkintä PP 05?

Vastaus 02.07.2016:
Jos tarkoitat muovipakkauskierrätystä, niin oikeastaan se ei ole luvallista, koska kyseessä ei ole pakkaus. Sodastreamin sivuilla kierrätyksen osalta kehoitetaan ottamaan suoraan yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa.

Missä lähin muovinkeräysastia?

Kysymys 11.04.2016:
En ole saanut selville mikä on lähin muovinkeräysastia seuraaviin osoitteisiin: 00250 Helsinki ja mökkiosoite; 08800 Lohja (Kirkniemi).
Minulla on jätesäkillinen muovijätettä, vienen ne sekajätteeseen jos ei piakkoin löydy muovinkeräysastiaa.

Vastaus 11.04.2016:
Hei,

Käytettyjen muovipakkausten keräyspisteet löytyvät nettiosoitteesta rinkiin.fi/kotitalouksille/rinki-ekopisteet/
Niitä kyllä näyttää olevan sekä Lohjalla että Helsingissä.

Mutta jos jäte-erässä on muitakin muovituotteita kuin pakkauksia, niin pääkaupunkiseudulla oikea ja paras toimituspaikka onkin sitten normaali jäteastia, josta kaikki päätyy asianmukaiseen jätevoimalaan Vantaalle tuottamaan tarvittavaa energiaa alueen asukkaille.

Siistiä kevättä toivotellen.

muovin rasitus ympäristöön

Kysymys 06.04.2016:
Miten muovin elinkaari rasittaa ympäristöä ja ihmisiä?

Vastaus 06.04.2016:
Kysymys pikemminkin on siitä, miten huonosti ympäristön ja ihmisten kävisi jos muoveja ei olisi. Kuvittele ettei olisi muoviputkia, ei sähköeristeitä, ruoka ja lääkkeet pilaantuisivat pakkaamatta ja kemikaalit valuisivat astioistaan, ei tietoliikennettä, terveydenhuolto toimisi 1800-luvun menetelmillä ja välineillä ja niin edelleen. Muovit yleistyivät käyttöön aluksi norsunluun korvikkeena ja ne säästävät vieläkin valtavasti tarvettamme käyttää luonnonvaroja, eläinten nahkoja, kasveja, kasteluvettä, jopa viljelysmaata. Muovien runsaan sadan vuoden käytössäolon aikana ihmisten elinikä on noussut kymmeniä vuosia ja elintaso on noussut kaikkialla. Ihminen rasittaa aina jollain tavoin ympäristöään. Ilman muoveja rasitus olisi paljon nykyistä suurempi. Muovien suurimpina heikkouksina pidetään öljysidonnasuutta vaikka vain 4 % öljystä käytetään muoveihin ja niitä voidaan valmistaa myös muista raaka-aineista. Roskaavuus on noussut myös esille viime aikoina. Tämä on seurausta ihmisten välinpitämättömyydestä ja muutaman maan heikosta jätehuollosta. Roskaantuminenkaan ei ole muovin vika ja muovit ovat siinäkin osa parempaa ratkaisua, jäteastioat ovat muovia, jätevesijärjestelmät samoin.

Muoviastioiden tms. kierrätys

Kysymys 27.02.2016:
Eikö ole mitään kierrätyskanavaa esim. rikkoutuneelle muoviämpärille tai kukkapurkille? Onko polttojäte ainoa hävityskeino?

Vastaus 28.02.2016:
Hei,
Niin se pääosin on. Vain muovipakkauksia on alettu valtakunnallisesti kerätä erikseen eikä sekään ole joka paikassa. Mutta ainakaan Itse en mitenkään koe, että poltto energiaksi olisi jotenkin vähempiarvoinen hyödyntämistapa, päinvastoin. Oma 6 henkinen + koira -perheemme laittaa korjaamiskelvottomat muoviset rojut aina ihan hyvillä mielin energiahyötykäyttöön. Uusi jätevoimala on tuossa 15 km päässä. Muovi siellä korvaa kivihiilltä, ollen vaikkapa juuri tuollaisen ämpärin tai purkin tapauksessa usein hiiltä tai puutakin puhtaampi ja parempi polttoaine. Kaukolämmön hinta on täällä laskenut 10 % jätteen ansiosta. Muovien energiahyödyntäminen ei ole oikeastaan hävityskeino, se on hyödyllinen keino vähentää ympäristörasitusta ja tehdä jätteestä resurssi.

PET -pullojen jäteet?

Kysymys 27.10.2015:
Haluaisin kysyä PET-pullojen aiheuttamista jätteistä kun pullon jättää kierrättämättä?

Vastaus 27.10.2015:
Älä nyt ainakaan luontoon sitä hylkää vaan laita asialliseen roskikseen jos et viitsi panttia takaisin hakea tai siinä pullossa ei sellaista ole. PET on hiiltä, vetyä ja happea. Esim. täällä Helsingissä kaikki kierrätykseen päätymätön kotitalousjäte menee Vantaan Energian voimalaan, jossa PET-pullo tuottaa puhdasta energiaa eikä siitä jää kiinteää jätettä eli tuhkaa lainkaan.

Uusiomuovituotteet ja kielletyt palonestoaineet

Kysymys 01.06.2015:
Hei,

Luin jokin aika sitten, että uusiomuovista tehdyissä tuotteissa saattaa olla pieniä määriä nykyään kiellettyjä palonestoaineita. Itselläni on vuonna 2011 ostettu tunnetun kodinkonemerkin valmistama pölynimuri, jonka muoviosista 55 % on tehty uusiomuovista. Ymmärtääkseni tutkimusten mukaan tuotteiden käytössä, etenkin tuotteiden lämmetessä, palonestoaineita saattaa vapautua sisäilmaan. Miten suurista palonestoainemääristä tällaisten uusiomuovituotteiden yhteydessä keskimäärin puhutaan ja voiko uusiomuovituotteiden käytöstä aiheutua haittaa? Olen esittänyt tuotteen valmistajalle myös kysymyksen heidän uusiomateriaalien laadusta yms., mutta en ole saanut heiltä siihen vastausta.

Vastaus 01.06.2015:
Hei,

Olet esittänyt kysymyksesi tuotteen valmistajalle. Valmistaja on ehdottomasti oikea taho vastaamaan esittämääsi kysymykseen.

Kotioloissa pölynimurin normaalikäytössä palonestoaineiden vapautuminen uusiomuovisesta materiaalista on epätodennäköistä. Sen sijaan huonepöly kerää itseensä paljon kaikenlaista ympäristöstä ja sen huolellinen imurointi varmasti edistää terveellistä asumista.

Pölytöntä kesää toivottaen Minna Annala

lääkepakkausten muovi

Kysymys 29.01.2015:
Olen käyttänyt suuria pilleripurkkeja pakastepurkkeina, esim. valko- ja punaviiniä, liha- tai kalalientä yms. pientä erää. En löytänyt vanhemmista purkeista selkeitä merkintöjä, mutta nyt apteekissa jonkun pohjassa oli nro 2 eli onko elintarvikemuovia, ja voiko käyttää tällaisiin aineisiin?

Vastaus 30.01.2015:
Hei,
Numero kaksi purkissa kertoo että se on HD-polyeteeniä. Tämä ei sinänsä kerro elintarvikekontaktikelpoisuudesta. Ihmislääkkeet käytännössä pakataan vähintään elintarvikekontaktivaatimukset täyttävään muovipakkaukseen. Mutta muovi on huokoista ja siihen voi jäädä pieniä määriä sisältöjäämiä. Ei tuon perusteella oikein pysty lausumaan muuta, kuin että purkin valmistaja tai lääketehdas eivät todennäköisesti ole ajatelleet tuotetta tuohon käyttöön. Jos purkissa ei ole vaarallisen aineen jäämiä, itse muovista tuskin koituu kuluttajalle tuossa haittaa. Kaupoissa on myös varmuudella puhtaita muovisia pakasterasioita, jotka on valmistettu juuri tuollaiseen käyttöön.

Muovipakkaukset

Kysymys 11.10.2014:
Mitä on valmistettu pvc muovista

Vastaus 11.10.2014:
Hei,
PVC on vanhin ja ehkä monikäyttöisin muovi. Sitä on käytetty ja käytetään hyvin monissa tuoteryhmissä, kuten suojapeitteissä, nesteytysletkuissa, lattianpäällysteissä, kaapeleissa ja niin edelleen. Jos kysyt vain pakkauksia, niin siellä ehkä harvemmin. Jonkin verran näkee PVC-teippejä, lääkepakkauksia sekä erilaisten tuontituotteiden suojina leluissa, työkaluissa, jopa ilotulitteissa. PVC:n etu on monipuolisuuden ohella kirkkaus, lujuus, (hapen) huono läpäisevyys eli säilytyskyky. Lisäksi PVC on lipeän tuotannon sivutuote eli sen saatavuus on erittäin turvattu. Lisäinfoa PVC:n käyttökohteista Euroopassa täältä ; www.pvc.org/en/p/how-is-pvc-used

Muovin kierrätys

Kysymys 02.09.2014:
Hei,
kerääkö joku muovia pääkaupunkiseudulla raaka-aineena käytettäväksi?

Vastaus 02.09.2014:
Hei,
Pääkaupunkiseudulla ei ole kierrätysmuovia raaka-aineenaan käyttäviä laitoksia. Teollisuuden ja kaupan puhtaita kalvoja ja vastaavia keräävät Paperinkeräys Oy, Sita Finland Oy ja L&T asiakkailtaan. Loppu jätemuoveista käytetään täällä Vantaan Energian uudessa laitoksessa kaukolämmöksi ja sähköksi.

Muovin ekologisuus

Kysymys 16.04.2014:
Haluaisin tietää kuinka ekologista muovi pullojen kierrätys on.

Vastaus 16.04.2014:
Ekologia ei oikein helposti ole kvantitoitavissa. Ehkä ajat takaa sitä, säästääkö muovipullon kierrätys aina luonnonvaroja ja siihen voin vastata seuraavasti: Muovipulloja eikä muutakaan käytettyä materiaalia saa koskaan jättää heitteille ympäristöön. Vähintäänkin pullot on toimitettava asianmukaiseen jätehuoltoon. Virvoitusjuomapulloille on Suomessa pantillinen ja monessa maassa pantiton keräys kierrätykseen. Kierrätyksellä korvataan neitseellisen muovin tarvetta, joten sitä kautta kierrättäminen säästää luonnonvaroja ja pitää roskan poissa luonnosta. Mutta myös kierrätykseen tarvitaan panoksia: Kuljetusta, mahdollista puhdistusta, kemikaaleja, lämmintä vettä jne. Kierrätäyksessäkin siis syntyy päästöjä, likavesiä sekä hävikkiä. Ei aina ole mahdollista sanoa ennakkoon, että juuri tämän muovipakkauksen kierrättäminen on parempi vaihtoehto kuin sen polttaminen energiaksi tai joskus jopa "lainatun öljyn" palauttaminen maaperään eli sijoitus asianmukaiselle kaatopaikalle. Ihmiset kuitenkin mieltävät kierrätyksen ensisijaiseksi halukseen ja sitä yritetään mahdollisimman laajasti heille tarjota tulevaisuudessa.

PVC muovi

Kysymys 16.03.2014:
Mistä pvc-muovi tarkalleen valmistetaan? (tarvitsen vastausta ympäristöhuoltopalvelut näyttötehtäväää varten)

Vastaus 16.03.2014:
Hei,
PVC tehdään tavallisesta suolasta (NaCl) ja eteenikaasusta 2HC=CH2, jota saadaan öljystä, maakaasusta tai biokaasusta. Suola hajotetaan sähköllä, jotta saadaan lipeää ihan muuhun tarkoitukseen kuin PVC:hen. Prosessista jää yli kloori, joka voidaan liittää eteeniin, jolloin saadaan vinyylikloridimonomeeri ClHC=CH2. Tämä voidaan polymeroida PVC-muoviksi, Puhdas PVC-polymeeri on aika heikosti käyttökelpoinen. Siihen pitää sekoittaa erilaisia lisä- ja täyteaineita, jotka antavat sille halutut ominaisuudet. Pehmitettyyn PVC:hen käytetään pehmittimiä, joita voi olla jopa puolet masssasta. PVC on monen kemian tuotantohaaran sivutuote, jota ilman olisi vaikeaa tuottaa muun muassa hyvin tärkeää lipeää, NaOH.

onko vaarallista?

Kysymys 16.01.2014:
olen askarrellut erilaisista "talousmuoveista",vessapaperirullien pakkausmuoveista,leipäpusseista ym.lähinnä kaikesta mitä on pakkauksien ympärillä + kaupasta hakenut pakkauslavojen ympärysmuovia-silitysraudalla "hitsaamalla" leivinpaperien välissä. aiheutuuko valmistuksesta tai valmiista "tuotteesta" terveyshaittaa tai vaaraa?

Vastaus 16.01.2014:
Hmh! Erilaisten kotioloissa tapahtuvien harrastusten lausunnointi on aina minusta vähän epämiellyttävää ja riskaabelia, kun ei voi lopulta kaikkea tietää, miten siellä sitten oikein toimitaan. Tehtäköön tässäkin selväksi, että noiden tuotteiden markkinoille laskijat (muovin, silitysraudan ja leivinpaperinkaan) eivät varmasti ole tarkoittaneet tuotteitaan tuollaiseen käyttöön eli toimit tuossa tämänkin jälkeen kyllä omalla vastuullasi.

Kuvauksestasi päätellen ilmeisesti olet käyttänyt polyeteeni (PE)- ja tai polypropeenikalvoja (PP) askarteluun. Nämä ovat kemiallisesti hyvin lähellä paraffiinia ja vaikkapa Hama-helmiä. Varovaisuutta noudattaen voi niitä silittää littanaksi ja saumata yhteen. Ne sulavat nopeasti noin 140 C:n alkaen, jolloin on palovaara. En minä noita uusiotuotteita itse enää esim ruokien kanssa suoraan kontaktiin laittaisi, korkeintaan pöytäliinaksi tms. Polyeteeni hajoaa termisesti siellä yli 200 C:n lämmöissa erilaisiksi lähinnä ärsyttäviksi aldehydeiksi ja vastaaviksi. Sen haistaa kyllä ja alemmassa lämmössä tuoksuu lähinnä kynttilältä. Youtubessa olen nähnyt ihan toimivan näköisiä vastaavia askarteluklippejä kalvoita ja vastaavista. Toivotan turvallisia puhdetöitä !

Muovien lämpökestävyys

Kysymys 10.01.2014:
Terve,

Mikä ero on muovipussien lämmönkestävyyden ero jos materiaali on pe-ld, pe-lld tai pe-hd. Kestääkö esim. pakastepussiksi tarkoitettu pe-lld pussi lämpimän ruoan lämpötilaa?

Vastaus 11.01.2014:
Yleisesti ottaen polyeteenikalvot alkavat pehmetä voimakkaasti (plastisoitua) lämpötila-alueella 120..160 C. Polypropeenien PP pehmenemisalue on hieman korkeampi (10..20 C) kuin polyeteeneillä. Suosittelisin kaikille noille muoveille sisään pakattavan aineen lämpötilan jäähtymisen odottamista reilusti alle 100 C-asteen, jonnekin välille 65..80 C ,ennen täyttöä ellei tuotetiedoista muuta ilmene. Pitkäaikaista kuumaa kestävät ainakin paistopussit, jotka eivät ole PE tai PP:tä.

Biohajoavat kalvot

Kysymys 04.10.2013:
Tiedustelen biohajoavien, esim. mansikan katekankaaksi sopivien muovikalvojen valmistajia. Miten pitkään pisimmillään kyseiseiset kalvot kestävät maanpinnan katteena?

Vastaus 04.10.2013:
Suomessa ainoa biohajoavien mansikkakalvojen valmistaja on Plastiroll Oy. Nämä kalvot ovat vain yhden satokauden käytössä, jonka jälkeen ne kynnetään maahan.

mitä saa käyttää ??

Kysymys 02.10.2013:
Käytän paljon "karkkirasisoita" pakastimessa ja säilytyksessä. Kestääkö laatikko, liukeneeko jotain kun laittaa kuumaa tuotetta tai rasvaista tuotetta laatikkooon. Rasiassa on lasi ja haarukka-kuva. Ja merkintä 05 PP. KIITOS

Vastaus 02.10.2013:
Hei,
Tuskin noista elintarvikekäyttöön tehdyistä polypropeenirasioista mitään vaarallista pakkasessa liukenee, mutta suositeltavaa on kyllä antaa elintarvikkeen jäähtyä ennen täyttöä jo ihan siitäkin syystä että PP pehmenee ja voi menettää mittansa lähellä 100 C:tä. Karkkivalmistaja tuskin on ottanut kuumatäyttöä huomioon rakenteessa. Varsinkin rasvaisen ruoan osalta huomautan, että puhdas PP on loppujen lopuksi aika huokoinen, se voi siksi imeä makuja ja seinämä läpäistä happea. Moneen kertaan käytettäessä ja pitkään säilyttäessä voi tulla makuvirheitä mm. rasvan härskiintymisen johdosta.

Maitopussit

Kysymys 01.10.2013:
Äitini jäämistöstä löytyi 60-70-luvuilla käytettyjä maitopusseja huolellisesti puhdistettuina. Niissä ei ole merkintöjä muovin laadusta. Äitini käytti niitä marjojen pakastepusseina. Voinko turvallisin mielin käyttää niitä edelleen marjojen pakastukseen?

Vastaus 01.10.2013:
Hei,
Maitopussit olivat laadukasta low density polyeteeniä, elintarvikekontaktiin kelvollista ja ne voivat toimia hyvinä pakastepusseina varmasti vieläkin, jos olivat hyvin varastoituja eli lähinnä auringolta ja lialta suojassa. Aikanaan nekin kyllä sitten kovassa käytössä ja pesuissa rispaantuvat, kenties murenevatkin, joten kannattaa tarkkailla ja esim pyyhkäistä talouspaperilla ja katsoa jääkö siihen muovista muruja tai likaa. Silloin heittäisin vanhan pussin jo pois tai tekisin siitä räsymaton. Uudet puhtaat pakastepussit tai rasiat ei kuitenkaan niin paljon maksa että kannattaisi säästää hygieniassa.
Hyvää syksyn jatkoa !

Mihin roskikseen laitan vanhat kävelysauvat?

Kysymys 19.09.2013:
Hei,
Kumpaan jätteeseen laitan komposiiitti lasikuitu/ hiilikuitu kävelysauvat? Polttokelpoiseen vai kaatopaikkajätteesen?
Eija

Vastaus 20.09.2013:
Vanhat kävelysauvat voi laittaa energiajakeeseen. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin hiilikuitu -lujitettu palaa puhtaammin olemattomiin, mutta lasikuidusta jää tuhkaa. Kuitenkaan esim. päästöjen kannalta asialla ei ole merkitystä ja useimmat vähänkään tasokkaat kävely- ja hiihtosauvat ovat enimmäkseen hiilikuitua ja epoksihartsia, siis käytännössä hiiltä, vetyä ja happea. Hyviä kestäviä kukkakeppejäkin tai vastaavia voi niistä askarrella.

Kysymys Cd-koteloista

Kysymys 18.09.2013:
Mistä muovista kovat cd-kotelot on tehty? Onko ne PVC:stä, PS:stä vai jostain muusta? Jätehuolto-ohjeissa monesti sanotaan, että ne olisi PVC:tä eikä niitä siksi saisi laittaa energiajätteeseen. Jos on PVC:tä niin onkohan niissä käytetty pehmittimiä kuten ftalaatteja? Eikös kova PVC ole ftalaatitonta?

Vastaus 18.09.2013:
Hei,
Ne kovat cd-kotelot, joita ainakin minä kohdannut markkinoilla ovat olleet PS:ää eli polystyreeniä tai osa PP:tä eli polypropeenia. Epäilen kovasti väitettä, että joku tekisi niitä PVC:stä. Sen sijaan vanhoissa VHS-koteloissa ja vastaavissa oli joskus semmosia PVC-kansipäällysteitä. Olisko muisto niistä jäänyt elämään ? Kovat CD ja DVD kotelot voi mielestäni laittaa energiajakeeseen. Ensi vuonna 2014 Vantaalla käynnistyy suuri moderni jätevoimala, jossa myöskään itse levyjen alumiini tai muut pikku epäpuhtaudet eivät aiheuta teknisiä ongelmia.

Olet oikeassa, kovaan PVC:hen ei ole laitettu pehmittimiä, kuten ftalaatteja.

Muovien totaalinen kierrätys kotikonstein?

Kysymys 16.05.2013:
Hei! Olen varmuuden vuoksi ja tutkimuksen takia lajitellut jokaikisen jätemuovilaadun omaan pussukkaansa, ja vielä silpunnut kaiken aivan silpuksi. Voisiko tuota silppua (laadusta riippuen) kuumentaa, ja jotenkin valaa tai prässätä muottiin, valmistaen koriste- tai käyttöesineitä? Väri ei minua haittaa, maalia päälle vaan tarvittaessa.

Vastaus 16.05.2013:
Hei,

Tuloksena saat luultavasti jokaisesta muovista (jos ovat kestomuoveja) sulaneen muoviklöntin. Jöötin muotista irroittaminen kotikonstein voi olla vaikeaa, samoin täytyy varoittaa ylikuumenemisriskistä, johon sisältyy sulan muovin palovamma, tulipalo tai käryhaitta. Sitten vaan myymään tuotetta kiinnostuneilla. Kaikki tuotteet, joissa on jokin turvallisuusnormi (lelut, elintarvike- tai juomavesikontakti, sähkölaitteet etc.) ovat melko lailla poissuljettuja, mutta johonkin ei-normitettuihin käyttökohteisiin saattaisi ajatella. Ei muuta kuin lykkyä tykö - Muovit ovat mahdollisuuksien materiaali. Itse tykkään toimittaa kaiken oman kotitalouteni jätemuovin jätevoimalaan, joka jauhaa meille siitä kaukolämpöä.