Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Kysy muovista

Askarruttaako mieltäsi jokin muoviasia? Syötä yläpalkin hakukenttään sana!

Tuotekyselyt

merkinnät

Kysymys 09.11.2022:
Hei. Tarkistan työpöydällä olevaa, uutta HDPE valmisteista tuotetta. Muoviin painetut "kellothan" osoittaa valmistus vuotta ja kuukautta kuinka kauan kyseinen HDPE tuote on käytettävissä, toisin sanoen koska "vanhenee". Tuotteessa on myös "kello" jossa merkinnät A, B, C ja nuoli osoittaa kohtaan A, mitä tämä tarkoittaa?

Vastaus 22.11.2022:
Hei,
Varmaan kysymys on muottikellosta, jolla ilmaistaan juuri valmistusaika, ei vanhenemisaikaa. Itse vanheneminen on sitten kovin tuotekohtaista. Esim PE-UHMWE köydet ja vastaavat markkinoija suosittelee uusittavan 7 v:n välein, että lujuus voidaan taata. A, B, C voi tarkoittaa esim kolmipesäisen muotin pesää, mutta myös jotain muuta valmistajan omaa koodattua infoa.

Tomaattien yms. kasvatusastiat

Kysymys 26.05.2022:
Mistä muovilaadusta valmistetut astiat soveltuvat tomaattien yms kasvatusastioiksi kasvihuoneeseen.

Vastaus 26.05.2022:
Suosittelemme hankkimaan puutarhatuotemyymälästä tai vastaavasta asianmukaiset astiat. Ei muovin laadulla tai tyypillä sinänsä ole ratkaisevaa eroa, kunhan se mekaanisesti kestää eikä siinä ole säilytetty mitään vaarallista.

Polyeteenivaahto putkieriste

Kysymys 10.09.2021:
Hei. Kysyisin,että onko kotieläimelle (koiralle) terveysvaaraa putkieristeen nuolemisesta tai puremisesta ?? Laitettu pehmusteeksi sängyn turvalaidan reunaan. Kiitos paljon !Yt. Birgit Wäre.

Vastaus 10.09.2021:
Irtoava palanen voi mennä eläimen kurkkuun ja vaikeuttaa hengittämistä. Ei oikein muuta riskiä tule mieleen.

Muovi materiaalit

Kysymys 11.01.2021:
Hei
kysyisin jos saisin täältä apua. Etsin paikkaa mistä ostaa rotaatiovalussa käytettävää muoviraetta. Jos saisi yhteystietoja kun netissä lähinnä valuja tekeviä yrityksiä.
kiitos

Vastaus 12.01.2021:
Hei,
Tuolta www.amt.fi hakemistosta löysin mm www.rotolink.fi ja www.christinberner.fi ehkä Telkokin. Minun käsitttääkseni rotaatiovalussa käytettään jauhemaista muovia, ei juurikaan raetta.

Hyvä muovi jyrsintään

Kysymys 16.11.2020:
Mikähän voisi olla hyvä muovilaatu erilaisten proto- ja muovimallien jyrsintään CNC koneella? Siinä pitäisi olla hyvä lastuttavuus, siisti pinnanjälki sekä vähäiset muodonmuutokset jyrsinnän jälkeen. Mitään kulumiskestävyyttä ei juurikaan tarvita eikä tuotteet joudu mihinkään rasitukseen. Tietenkään kovin pehmeätäkään se ei saisi olla jotta muodot säilyvät.

Vastaus 16.11.2020:
Tämä ei ole helppo vastattava yksiselitteisesti, kun haastattelin meidän muutamaa firmojen asiantuntijaa. Tässä on kovasti koulukuntia. Pari esiintullutta asiaa, joita olen taipuvainen pitämään faktoina:
1. Liki kaikki muovit ovat jyrsittävissä.
2. Onnistuminen ja lopputulos ovat kovin kone-, terä- ja osaamiskeskeisiä, mikä hajauttaa materiaalimielipiteet.

Olisko tuossa joku melko pehmellä aineella (talkilla) täyteaineistettu HIPS tai ABS se "helppo ja huokea" kokeiltava. Samoin jostain PP:n lukuisista eri tyypeistä voisi hakea ja löytää hyvän aihion (Täytteinen perus PP). Riippuu vähän millaisen lähtökappaleenkin tarttee. Levyjä ja tankoja on monenlaisia, mutta joku iso kuutio tms voi olla hankala hommattava. Noilla tosiaan on kaikilla puolensa ja tuossa mainittu vain pari mahdollista.

Vyö

Kysymys 15.11.2020:
Minulla on muovinen vyö, jota ei ole juurikaan käytetty Se on ollut kaapissa housuissa kiinni ainakin 10v. Nyt otin sen käyttöön se oli tarttunut housuihin kiinni sulanut molemmin puolin on niikuin tarrapinta tarttuu käsiin ja vaatteisiin. Kaappi on kuiva pimeä ja huoneenlämpöinen. Mistä johtuu vyön sulaminen?

Vastaus 15.11.2020:
Hei,
Kuvauksesta päätellen PVC-muovin pehmitinaine on lähtenyt vaeltamaan ja hikoilee pintaan. Kangas on saattanut toimia imupaperin tavoin ja houkuttanut pehmitintä. Vyö on ikävä kyllä entinen, kun pehmittimet ovat osin karanneet sen pintaan tuolla tavoin. Voi olla ettei tuossa muutoinkaan alunperin ole käytetty ihan parhaita raaka-aineita ja yhdistelmiä, mutta siihen mahdoton täm'n perusteella ottaa kantaa.

Antibakteerinen pinnoite puukon kahvaan

Kysymys 07.11.2020:
Löytyykö antibakteerista esim. polymeeriä, jolla voisi pinnoittaa puukon kahvan vaikka ruiskuttamalla, prässäämällä tai kastamalla niin että jää pysyvä pinnoite, josta saa pitävän otteen vaikka se olisi märkä.

Vastaus 08.11.2020:
Hei,
No tuo pihkaan perustuva Prexellent saattaisi olla aika lailla etsimänne komponentti. Kotimainen Premix Oy:n ihan uusi innovaatio. Sopii ainakin minusta puukkoon paremmin kuin hyvin.
prexelent.com/

Mikroaaltouunissa...

Kysymys 18.09.2020:
mitä muoveja voisi käyttää n.s. mikrokupuina ruokalautasen päällä... mahdollisimman vähäpäästöinen `kemikaalien´ ym. osalta ?!? Mitä muovia nuo nykyään on ?
Tinksis ;^D

Vastaus 20.09.2020:
Ei polaarisia muoveja, kuten PP ta PE-HD, jotka eivät lämpene mikroaalloissa. Niitä ne ovat nykyisin ja niissä on melkein aina pakkauksessa jokin maininta mikron kestävyydestä.

PEX muovin työstö

Kysymys 24.07.2020:
Miten saisin routamaton (PEX muovi) palaan syntymään taittokulman niin että voisin laskostaa sen piempään tilaan (istuinalusta retkelle)

Vastaus 25.07.2020:
No nyt taitaa olla niin, että PEX on ristisilloitettu materiaali ja käytännössä kertamuovi. Tuotetta ei voi siis muotoilla uudelleen lämmön ja paineen avulla uudestaan ja se vastustaa varsin kovasti kaikkea muutosta, kuten taittamista ja lopulta vain murtuu. Mutta olisko sittenkin kyseessä tavallinen vaahdotettu PE? Sellaiseen voisi tietty kokeilla kuumalangalla tai jollain lämpimällä pizzan rullaleikkurilla taitetta. Itse jos haluaisin taitettavaa istuisuojaa, niin taitaisin pyytää ompelijaa tekemään taskurakenteet ja niihin palasina pehmuste-eristettä

Kanisterin merkinnät

Kysymys 11.07.2020:
Voiko seur merkinnöin varustetussa kanisterissa säilyttä juomavettä ?
un 3H1/Y/120/13
FIN VTT 026

Vastaus 12.07.2020:
Hei,
Merkintä on kemikaalipakkauksen ns tyyppihyväksyntä eli ei sinänsä kerro elintarvikekontaktista mitään. Jos on puhdas ja täysin käyttämätön, en usko mitään makuja siirtyvän veteen. Meidän jäsenfirmoista mm Plastex ja Europak tekevät kyllä ihan vesikanistereitakin.

auton kromattu abs kylkilista

Kysymys 02.07.2020:
koristelistaa 3mm paksu leveys 12mm pitäisi lyhentää millä katkaista että reuna on siisti

Vastaus 02.07.2020:
Varsinkin, jos on paksu kromaus voi olla hyvin vaikeaa, kun taitaa mikä hyvänsä terä repiä metallia irti muovista. Ehkä itse ottaisin varovasti timanttilankatyyppisellä rautasahalla. Voisi jättää jokusen millin osan extraa ja sen sitten ns liekkikiillottaa eli ensin vesihiomapaperilla leikattu pääty sileäksi ja sitten vielä ihan pyyhkäisy bunsenliekillä tms. Niin me tehtiin mm myymäläkalusteisiin siistit reunat aikoinaan.

PE-lattailämmitysputki ja uima-allas

Kysymys 19.05.2020:
Hei!

Olen rakentelemassa aurikolämpökeräintä, joka kierrättäisi ulkouima-altaan vettä (ilman ensiö-/toisiopiirejä). Remottiprojektista jäi yli lattialämmitysputkea ja ajattelin sitä hyödyntää. Miten putki kestää kloorista allasvettä? Mitä putkelle tapahtuu ja irtoaako tässä käytössä putkesta jotain vaarallista?

Vastaus 19.05.2020:
En voi olla 100varma, mutta saattaa vapaa kloori ja kloridi reagoida PE- ristisilloituksen runsaiden kovalenttisten sidosten kanssa ja putken mekaaniset ominaisuudet muuttua isostikin. Atolli Oy Www.Atolli.fi tuottaa putkia, jotka on tehty kloorivedelle, lattialämpöputkia ei ole.

Joustava lämmöneriste

Kysymys 21.11.2019:
Moi.
Minua kiinnostaisi löytää lämmöneriste, joka on mahdollisimman hyvin lämmönjohtumista estävä, paksuus saisi olla mielellään 1-3mm, sen pitäisi olla mahdollisimman joustava (kangasmainen) ja sen tulee kestää pakkaamisen tyhjiöpakkaukseen. Käyttölämpöltila on -40 - +50 celcius astetta. Löytyyköhän tällaista?

Vastaus 22.11.2019:
Ollaan vähän niillä rajoilla nyt, mutta pyydän tiedustelemaan ratkaisua meidän NMC Cellfoam Oy:ltä.
cellfoam.fi/

muoviankat

Kysymys 14.11.2019:
Hei!
Mikä on sen tekniikan nimi jolla muoviankat valmistetaan ja mistä materiaalista, mikä muovinlaatu on siihen paras?

Vastaus 15.11.2019:
Tervehdys,
Lähinnä se on sama millä tehdään pullot eli puhallusmuovaus (PE ja PP) tai sitten se voi olla sellainen nestemäisen plastisolin (PVC-sekoitteen) sively, valelu tai ruiskuttaminen muotin sisäpinnalle ja sitten kuumennus. Isompia ankkoja voisi rotovalaakin ja pienempia ankkoja ja etenkin pienempiä sarjoja toki myös 3D printata, jolloin ei tarvitse muottia lainkaan. Mikä muovi olisi paras? Hmm. PVC ja polyuretaani sekä muut termoplastiset elastomeerit (TPE) ovat pehmeitä, PE ja PP kovempia. En minä osaa sanoa, mikä olisi tuossa paremmuuden mittari.

Kemiallinen kestävyys

Kysymys 26.10.2019:
Polyeteeni (LLDPE) kestävyys autobensiinin 98E:n kanssa

Vastaus 27.10.2019:
Tällaisiin vastatessa pitäisi aina tietää, mihin asia liittyy. Ollaanko aikeissa esim varastoida PE-LLD -pussiin bensaa (Älkääi!) vai mistä on kysymys? Bensiini ei juurikaan liuota sinänsä polyeteeniä, PE:hen yleensä on laitettu lisäaineita eliniän pidentämiseksi tai muusta syystä, joita bensa saattaisi liuottaa pois . Ennenkaikkea PE:t ovat melko huokoisia ja monia kaasuja läpäiseviä materiaaleja. joten siksi auton bensasäiliöt ja monet kanisterit jne sisältävät jonkun ns barrier-ratkaisun eli ne eivät ole pelkkää polyeteeniä. Muoviteollisuus ry:n kanta, on että muovituotetta hankittaessa varmistetaan myyjältä tuotteen soveltuvuus aiottuun käyttöön ja että käyttäjä toimii annettujen ohjeiden ja vallitsevien määräysten mukaisesti.

Kovamuovin kierrätys yrityksessä

Kysymys 25.10.2019:
Hei!
Työskentelen Oulun yliopistolla. Onko yritysperäiselle kovamuoville (mm. käytöstä poistetut laboratorioiden mitta-astiat) mitään kierrätysmahdollisuutta nyt, tai suunnitteilla?

Terveisin Meeri

Vastaus 27.10.2019:
Kannattaa kysyä L&T:ltä tai Fortumilta muovinkierrätyspalvelun mahdollisuutta. Sinänsä ei taida olla suunnitteilla noille tuotteille järjestelmää, mutta kiitos kysymyksestä

Ilmapatjan hävittäminen

Kysymys 09.10.2019:
Minulle on kertynyt muutama rikkoutunut ilmapatja, noin 200 x 90 x 40. Voiko laittaa muovin kierrätykseen vai sekajätteeseen?

Vastaus 09.10.2019:
Ei saa laittaa muovi(pakkaus)keräykseen. Käytännössä pitää laittaa sekajätteeseen.

Juomapullo

Kysymys 11.08.2019:
Hei, haluan lapselle juomapullon joka on turvallista käyttää ja josta ei irtoa myrkkyjä. Tilasin juomapullon nettikaupasta, jonka tiedoissa luki että BPA vapaa, turvallisesta TRITAN muovista valmistettu. Saadessani pullon, oli pohjassa merkintä BPA, mutta myös muovimerkki 7. Olen lukenut että muovimerkki 7 on haitallista ainetta, mutta kuuluuko näihin myös turvallisia muoveja?

Vastaus 12.08.2019:
TRITAn on kopolyesteriä ja sitä saa elintarvikontaktihyväsyttynä . Ei luokka 07 kerro muuta kuin että muovi ei luokitu erikseen mainittuihin 6 muuhin ryhmään. EU:ssa tuolliaisen pullon pitää olla valmistajan tai maahantuojan turvalliseksi todisteellisesti todettu. Raaka-aineiden pitää löytyä lainsäädääntötason ns positiivilistalta ja pullolle on pitänyt tehdä migraatiotestit. En osaa sanoa, kuka valvoo nettikauppaa tässä, asiassa, normaali kaupassa se on paikkakunnan terveysviranomainen.

Putkea elintarvikemuovista

Kysymys 01.08.2019:
Hei!

Osaatteko neuvoa miten löytäisin kuluttajakäyttöön muoviputkea jonka pitäisi olla elintarvikekontaktiin sopivaa materiaalia. Putken halkaisija olisi noin 100 mm ja se voi olla läpileikkaukseltaan pyöreä tai suorakulmainen.

Olen rakentamassa kotiin pienimuotoista vesiviljelyjärjestelmää (hydroponics system) jossa muoviputkeen porataan reiät ruukkusalaatin kasvatusruukuille ja putkessa virtaa jatkuvasti vesi-ravinneliuos kasveja varten. Kasvin juuret ovat jatkuvassa kosketuksessa tähän viljelyputkeen.

Netti on pullollaan tee-se-itse rakennusohjeita PVC-muoviputkista ja ainoastaan PVC-putkia on tarjolla rautakaupoissa. Olen kuitenkin ymmärtänyt ettei PVC olisi järkevä valinta elintarvikekäyttöön.

Olisin tosi kiitollinen neuvoista ja vinkeistä!

Terveisin,

Arto Makkonen
Kangasala

Vastaus 01.08.2019:
Nyt pitää alkuun vähän määritellä, mitä ymmärrretään elintarvikekontaktiin hyväksytyllä muovilla.

Ensinnäkin sen kaikki lähtöaineet tulee löytyä EU-asetuksen ns positiivilistalta.

PVC:stä on täysin mahdollista tehdä ja siitä tehdään elintarvikekontaktituotteita positiivilistan ja sitä täydentävien säädösten, lähinnä VCM-jäämärajoituksen, mukaisesti.

Sitten seuraava hyväksyntävaihe on se, että em listan raaka-aineista valmistettu tuote pitää olla tietylle määritellylle elintarvikkeelle (migraatio)testattu ja noita elintarvikeluokkia on sitten 4 plus mahdolliset vielä testausolosuhteet ylittävät tapaukset erikseen, jos niitä on tuotteen käytössä tiedossa. Vesiviljelylle ei tietääkseni ole testiä, mutta (pakattavalle) vedelle on.

Putket Suomessa testataan juomavesikäyttöön. Käytännössä ne silloin ovat positiivilistan raaka-aineista, veden ja putkistokäytön mukaan testattuja plus vielä haju- ja makupaneelitestaus. Jos putken käyttö olisi vaikkapa oliiviöljytehtaassa tms, tuo vesitestaus ei riittäisi. Huomautan, että vesiviljelyssä muovi ei tule käytännössä edes kontaktiin elintarvikkeen kanssa vaan veden, joten omana kantanani totean, että juomavesikäyttöön tarkoitettu PVC-putki on varsin turvallinen ja riittävä tuollaiseen. Toinen yleinen käyttövesiputkimateriaali on PP, polypropeeni. Minusta molemmista pystyy tuollaisen turvallisen ja toimivat järjestelmän rakentamaan. Suosittelen, ettei rakentamisessa kuitenkaan käytetä niin kuumia lämpöjä, että putki isosti sulaa tai palaa tai muovi muutoin vaurioituu. Normaali poraaminen, sahaaminen jne ok.

lasikuitu

Kysymys 31.07.2019:
mikä on lasikuidun käyttöikä veneessä

Vastaus 31.07.2019:
Lasikuitu, siis kuitu itsessään, ei käytännössä muutu miksikään sadoissakaan vuosissa. LasikuituRAKENNE ikääntyy lähinnä hartsin vanhenemisen kautta ja siten, että kosteus pääsee tunkeutumaan hartsin ja kuidun väliin. Siksi lasikuiturakenteen pinnassa pitää aina olla gelcoat tai muu hyvä suojaava pinnoite, joka myös pidetään ehjänä, korjataan jos tulee iskuja jne. Kunnolla hoidettu lasikuitu veneessä on käytännössä ikuinen. Huonosti ylläpidetty voi mennä pahaan kuntoon vuodessa parissa, jopa kertajäätymisellä. Lasikuitu rakenne on siitä kiitollinen, ettei se kuitenkaan tarvitse joka vuotista pinnoitusta tai ylentöntä puunaamista. Se on kestävä monella tavoin ja sitä voi ainakin ammattilainen tosiaan myös korjata yleensä uuden veroiseksi, jos tömähtää johonkin kiveen tms.

Häh?

Kysymys 10.03.2019:
Jos muovi on sitten niin ympäristöystävällistä, miksi sen hajotessa sitten syntyy kemiallisia yhdisteitä, jotka päätyessään luontoon aiheuttavat ympäristöongelmia? Puolustatte muoveja kovin vahvasti mutta luotettavaa tietoa ei varmasti tule löytymään tältä sivustolta

Vastaus 11.03.2019:
Hei. Olen vahvasti sitä mieltä, että muovit kuuluvat käytön jälkeen asianmukaiseen jätehuoltoon. Luontoon hajoamaan ei kuulu mikään, eivät muovit, metallit tai keraamit tai muutkaan materiaalit. Ihan en voi tietää mihin kemiallisiin yhdisteisiin viittaat, mutta tänään juuri ilmestyy muovien kemian terveysasioita käsittelevä asiantuntijavideo sivustolla www.muovikuuluukiertoon.fi .

Komposiitit

Kysymys 16.01.2019:
Hei!
Pystyykö puukomposiittia tai mitä vain komposiittiä käyttämään tuotteessa joka on tekemisissä +110 asteisen veden kanssa tai voiko siitä tehdä ns. vesitankin jossa vesi lämmitetään max. 110 asteiseksi? pitäisi saada tuotetta kevyemmäksi. Onko markkinoilla jotain ekologista muovimateriaalia josta voisi valmistaa joko kyseisen vesitankin tai ulkokuoren tai molemmat? Mikä muovi sopisi parhaiten hinta/laatu suhteeltaan kyseiseseen tuotteeseen mikä kestäisi kovaa lämpötilaa ja eri sääolosuhteita myös kovaa kulutusta?

Terv. Alina Jyrkinen

Vastaus 16.01.2019:
Hei Alina,
En lähtisi kyllä ainakaan puukomposiittia kokeilemaan. Mielestäni jos mennään muoviin, tuossa tarttisi olla PP, Al, PTFE -vuorattu tms lujitemuovisäiliö. Ei tavallinen muovi vielä tuossa juurikaan sulaisi tai hajoaisi, mutta kuuma vesi ilman jotain kunnollista katkoa saattaisi höyrynä diffutoitua seinämään, edetä kuitua tai puujauhetta pitkin ajan kanssa. Joskus pitää myös myöntää, että muovilla on rajansa ja tuossa aletaan joiltain osin olla rajoilla.

Käännös sanalle "viscoplastic"

Kysymys 03.01.2019:
Hei, Voiko tuota sanaa kääntää normaalisti viskoosi nen muovi vai onko sille erikoistermi olemassa ??
Parhain tervieisn,
Teppo

Vastaus 03.01.2019:
Tuosta olisi hyvä tietää asiayhteyttä vähän laajemmin. Viscoplastic ja viskoelastic ovat pikemminkin kaksi erilaista materiaaliominaisuutta, silloin niissä ei ole sanaa muovi välttämättä lainkaan vaan ne kääntyisivät jotensakin viskoplastinen / viskoelastinen (muovi, aine, tms). Erikseen sellaista tapausta kuin viskoosinen muovi me, emme oikein edes muutaman polymeerisasiantuntijan pientyöryhmässämme tässä osanneet konkretisoida

HDPE ja LDPE erot

Kysymys 26.12.2018:
Hei,
olen yrittänyt etsiä tietoa HDPE:n ja LDPE:n eroista että osaisin päättää projektiini sopivan materiaalin. Olen myös vertaillut näiden ja PP:n ominaisuuksia mutta hankaluutena on tosiaan ollut saada kunnon lukuarvoja HDPE ja LDPE muoveille kun tietolähteissä joita olen löytänyt vertaillaan näitä lähinnä suullisesti ja sitten tarkemmat arvot annetaan vain PE:lle yleisesti.
Näitä kaikkia muoveja on kyllä käytetty vastaaviin tuotteisiin vaikkakaan HDPE:stä en löytänyt niin suuria esimerkkejä ja nuo kaksi muuta vaikuttivat yleisemmiltä materiaaleilta. Eli jostain syystä LDPE on yleisemmin valittu kuin HDPE mutta syy ei ole minulle selvinnyt.
Osaisitteko auttaa?
Löytyykö netistä jotain tarkempaa tietoa näistä eroista?
Tuotteena olisi yhden lainen ämpäri.

Vastaus 26.12.2018:
Noissa kaikissa muoveissa on vielä iso määrä (useita kymmeniä) eri tarkoituksiin räätälöityjä kaupallisia alaryhmiä. Siitä on jo aikaa kun itse tein materiaalivalintaa, mutta varmaankin yhä edelleen on vain otettava muutaman valmistajan teknisistä esitteistä tuossa tapauksessa ilmeisesti ruiskuvalulaadut. Pari valmistajaa ja kaikilta pari vaihtoehto, joita sitten vertaa. Niissä (fact sheeteissä)on kyllä sitten yleensä riittävät ja vertailukelpoiset tekniset ominaisuudet, hyväksynnät, täyteaineistus yms yms. LD on joustavampi kuin HD tai PP, valikoima taitaa olla laajempi, varsinkin jos mennään (LD/LLD) blendeihin. LD:tä pidetään helppona ajettavana sekä ruiskuvalussa että pelkässä ekstruusiossa. Se on vähän sellainen vanha, perinteinen, kaikkien tuntema ”perusmatsku” - tai sitä pidetään sellaisena. Markus Paloheimo Sytyte Oy:stä on tehnyt käytännöllisen suuntaa-antavan koekappalekirjaston, jossa tuotesuunnittelija pystyy käsin kokeilemaan, vääntelemään ja hypistelemään noita päävaihtoehtoja (20 kpl). Meilläkin on Muoviteollisuus ry:n toimistolla yksi sellainen Markuksen käsikirjasto, joka voi hieman antaa osviittaa, joskaan ei ihan absoluuttista ratkaisua varmaankaan.

Opiskelun iloa ja hyvää jatkoa t Vesa Kärhä vesa.karha (at) plastics.fi

Älypuhelimissa käytettävät muovit

Kysymys 29.11.2018:
Haluaisin tietää mitä muovia/muoveja älypuhelimissa käytetään? Millaisella reaktiolla näitä muoveja valmistetaan? Voidaanko niitä käyttää uudelleen, vai hajoavatko kuumennettaessa? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Vastaus 30.11.2018:
Hei enimmäkseen teknisiä muoveja niissä käytetään (PC, PA, ABS, SAN, PBT jne) . Komponenttisuojina ja liimoina myös kertamuovin tapaisia. Muovien valmistusreaktiot ovat polykondensaatio ja polyadditio. Vaikea sanoa kumpi yleisempi noissa. Niitä ei Suomessa tietääkseni edes valmisteta. Kestomuovit voidaan muotoillla uudestaan, jos ne jollain järkevällä tavalla saadaan puhelimesta eroteltuoa. Sellaisia purkurobotteja ovat jotkut valmistajat esitelleet.

Muovikanisteri / juomavesi

Kysymys 24.07.2018:
Onko turvallista käyttää juomaveden säilytykseen muovikanisteria jossa on merkinnät u n 3H1/Y/120/ 13/FIN/VTT02GRP HD-PE

Vastaus 25.07.2018:
Hei,
Merkintä on virallinen ns VAK-tyyppihyväksyntä vaarallisen aineen kuljetukseen pakkauksessa. Merkintä ei suoranaisesti ota kantaa juomavesikelpoisuuteen eikä tuotetta luultavimmin ole tehty sellaiseen tarkoitukseen.. Parempi olisi käyttää suoraan ja selkeästi juomavesisäilytykseen tehtyjä kotimaisia muovituotteita, kuten Plastexin tai Europakin ao kanistereja.

Muovitaskut

Kysymys 19.07.2018:
Ovatko paperin arkistoinnissa ja säilytyksessä käytettävät muovitaskut kierrätettävää muovia?

Vastaus 19.07.2018:
Kyllä ne kuuluvat sekajätteen kautta jätevoimalaan ja siten energiatuotannossa hyödynnettäviksi.

PEM putki ja juomavesi

Kysymys 05.05.2018:
Asensin kesäasunnolle vesijärjestelmän tulovesiputkeksi PEM siniraitaputket. Osa järjestelmän putkesta on BILTEMAn PEM putkea. Kun ostin putken siin ei ollut mainintaa "ei juomavesikäyttöön". Nyt kun tarvitsen hieman lisää putkea, niin tuotetiedoissa lukee tämä. Kuvittelin kaikkien siniraitaputkien soveltuvan juomavesikäyttöön. Olinko väärässä ja voiko jo asennetuista putkista päätellä, esim merkinnöistä, soveltuvatko ne juomavesikäyttöön?

Vastaus 05.05.2018:
Vähän outo juttu. Teidän on parasta varmistaa Biltemasta. Suomalaiset putkenvalmistajat kyllä selkeästi viestivät tuotetiedoissaan muoviputken käyttötarkoituksen, niin jälleenmyyjille, kuin loppuasiakkaalleen. Löytyy myös asiamukaiset standardit ja laatumerkit sekä neuvontaa tarvittaessa. Nykyisin itse en luottaisi ihan pelkiin merkintöihin tai väreihin välttämättä. On niin monenlaista tekijää nyt maailmanmarkkinoillla. En sano että tuossa teidän tapauksessa, mutta yleisesti.

Vanhojen legojen käyttöturvallisuus

Kysymys 05.05.2018:
Hei,
Mistä muovista on tehty legot n 20 vuotta sitten? Onko turvallista antaa pienen lapsen leikkiä niillä? Vaikuttaako legojen ikä käyttöturvallisuuteen?

Vastaus 05.05.2018:
ABS-muovista. Legoja turvallisempaa ja hyödyllisempää lelua on vaikea edes kuvitella. Eivät sisällä raskasmetalleja, tikkuja, sirpaloituvia, vapautuvia tai muutoin vahingollisia asioita. Ihan pienimpien lasten palikan nielemismahdollisuus suurin riski. Eli lasten , ei legon ikä vaikuttaa turvallisuuteen.

Viljelyastia

Kysymys 01.05.2018:
Hei!
Ajattelin laittaa perunaa ja muita kasveja kasvamaan terassille. Mietin voinko laittaa ne kasvamaan ns. rakennussankoihin. Sankojen sanotaan olevan valmistettu LPDE kierrätysmuovista. Ne ovat mustia eli kuumenevat varmasti auringossa. Onkohan näissä turvallista kasvattaa satoa?

Vastaus 02.05.2018:
Hei,
Noissa aiemmin vastatuissa kysymyksissä on paljon vastaavia, joissa rakennuspaljuja yms haluttaisiin käyttää johonkin muuhun, kuin mihin tuote on tehty (Siis haluttaisin meiltä lausunto turvallisuudesta kylpy- &viljelyastioiksi etc) Tässä alla on yksi aiempi vastauksemme, mikä linja on meillä vieläkin perusteltu ja muuttumaton:

Kysymys 22.09.2015:
Voiko ns. rakennuspaljuissa kasvattaa syötäväksi tarkoitettuja vihanneksia esim. lehtikaalia, jonka kerrotaan keräävän talliumia maasta.

Vastaus 22.09.2015:
Hei,
Aika mahdotonta on suositella jotain rakennuspaljua uuteen käyttökohteeseen tietämättä yhtään mitä aineita siinä on sekoiteltu tai kuka sen on valmistanut tai millaisesta materiaalista. Sen sijaan suosittelisin hommaamaan puhtaan ja turvallisen ammeen tai ison laatikon vaikkapa jäsenfirmaltamme Orthexilta. Niissä on käytetty elintarvikekontakikelpoista muovia, on merkit ja ohjeet saatavilla:
www.orthexgroup.fi

Muovin säänkestävyys

Kysymys 27.04.2018:
Taloyhtiön lähialueella kasvaa Japanintatar. Vieraslaji siis. Sen hävittämiseen on kaksi vaihtoehtoa, kasvuston peittäminen pariksi vuodeksi. Tai kaivaminen niin, että kaikki juuret saadaan pois. Onko olemassa sellaista muovia, joka kestää ainakin parin vuoden ajan auringin, sateen, pakkasen, lumen jne.

Vastaus 27.04.2018:
Itse olen käyttänyt tuollaiseen hyvätasoisen rauta- &puutarhatarvikekaupasta saatavaa ns allasmuovia. Ei ole rispaanunut mihinkään parissa vuodessa.

Polypropeeni

Kysymys 25.04.2018:
Hei, onko Polypropeeni PP kierrätettävää?

Vastaus 25.04.2018:
Polypropeeni on kestomuovi eli se voidaan lämmön ja paineen avulla muotoilla uudelleen muotoon eli sikäli myös kierrättää.

Vhs-kasetit

Kysymys 20.04.2018:
Voiko vhs- ja betakasetit laittaa normaaliin muovinkeräysastiaan?

Vastaus 20.04.2018:
Ei missään tapauksessa. Kuuluvat ehdottomasti sekajätteeseen. Purkautuvat nauhat ovat vihonviimeinen riesa kaikissa lajittelulaitoksissa. Ne kiertyvät kuljetushihnoihin, sitovat lajiteltavat tuotteet toisiinsa, estävät tunnistuksen ja jumittavat ihan koko prosessin. Pois siivoaminen on todella hankalaa.

Joustava muovi

Kysymys 27.02.2018:
Hei.
Olen etsimässä muovilaatua mikä on joustava poikittaissunnassa, elikkä on murtoluja.
Toimii kuten auton lehtijousi.

Vastaus 27.02.2018:
Ajoneuvojen jousia valmistetaan yleisimmin epoksi/hiilikuitu/lasikuitu -komposiittimuoveista.

Myrkytön PVC?

Kysymys 22.02.2018:
Mitä tarkoittaa myrkytön PVC? Törmäsin termiin joogamattoa ostaessani. Onko myrkyttömässä PVC:ssä yhä käytetty ftalaatteja ja voivatko ne olla samalla tavalla haitallisia kuin missä tahansa muussa yhteydessä? Kuinka helposti juuri tällaisesta myrkyttömästä PVC-joogamatosta altistuu ftalaateille ja väheneekö altistuminen ajan myötä? Toisin sanoen voiko matto vapauttaa ftalaatteja ajan myötä esim. huoneilmaan, jolloin se ei joskus enää sisältäisikään niitä niin paljoa?

Vastaus 22.02.2018:
Hei,
Varmaan nuo kysymykset olisi paras esittää joogamaton myyjälle. Tämä voi viitata raskasmetallittomuuteen tai mihin tahansa. On ihan mahdotonta näin ulkopuolelta ja analysoimatta sanoa, mistä aineista jokin joogamatto tai vastaava tuote on valmistettu. Ylipäätään myrkky terminä on hyvin häilyvä. Vanha sanonta, "annos myrkyn tekee" on yhä aika kuvaava. Vaikkapa tislattu vesi tai tavallinen särkylääke ovat terveydelle vaarallisia myrkkyjä, jopa hengenvaarallisia vähänkin isompina annoksina. Vaikea nähdä että joogamatosta voisi saada myrkytystä oikein mitenkään. Kaupallisia ftalaatteja on ollut markkinoilla hyvin kauan noin 20 ominaisuuksiltaan ja kemialtaan erilaisia. Mikään niistäkään ei oikeastaan ollut "myrkky" vaan esim veripussien ja -letkujen ainoita hyväksyttyjä pehmittimiä viime vuoteen asti, jolloin vihdoin myös muutama muu pehmitin saivat lopullisen hyväksynnän European Pharmacopeiaan. Ftalaateista on luovuttu aina missä mahdollista ainakin Euroopassa, koska vaihtoehtojakin alkaa olla. Pehmitetty PVC ajan myötä vapauttaa pehmittimiä hyvin hitaasti ulos. Tämä näkyy tuotteen kovettumisena ja haurastumisena. Kun pehmitintä ei enää vapaudu, sitä ei käytännössä tuotteessa ole eikä matto ole käytännössä siten enää käyttökelpoinen. Muita mattomateriaaleja, joissa ei ole pehmitintä lainkaan on ainakin EVA.

Sauvasekoittimen muovilaatu?

Kysymys 09.02.2018:
Hei,minulla on edelleen käytössä yli 10-vuotta vanha Philipsin muovinen Billy sauvasekoitin. On yhä tehokas ja toimiva keittiöapulainen. Olen kuitenkin miettinyt sisältääkö kyseinen muovilaatu bpa:ta? Mistä muovilaaduista sauvasekoittimet yleensä valmistetaan? Voiko muovista irrtota haitallisia aineita, jos sitä käyttää vain kylmien tai jäähtyneiden ruokien valmistuksessa?

Vastaus 10.02.2018:
Varmaan oikein osoite varmistaa asia ja kysyä koostumuksia olisi Philips tai sen maahantuoja. Vaikeaa on arvioida muoveja kussakin osassa, mutta aika varmaa on, että nimekkään sekoittimen elintarvikekontaktiin joutuvat osat on valmistettu sekä testattu EU:n hyvin pikkutarkan ja valmistusmolekyylitasolta lähtevien säädösten mukaisesti. Säädökset ovat jonkin verran tarkentuneet 10 vuodessa, mutta eivät oleellisesti muuttuneet. Kyllä tuollaisella laitteella muovien puolesta voi turvallisesti ruokia sekoittaa.

video- ja äänikasetit ja nauhat

Kysymys 04.02.2018:
Mitenkä erilaiset video- ja äänikasetit ja nauhat on viisain kierrättää?

Vastaus 04.02.2018:
Sekajätteeseen, josta niistä saadaan energiaa talteen. Nauhat ovat tosi hankalia kaikissa lajittelulinjoissa, kun ne purkaantuvat, jumittaen ja sotkien koko laitoksen toiminnan.

Miten selvitämme muovilajin

Kysymys 31.01.2018:
Meillä on tanssipeli-arcade-laite, jossa on kovia metalli- ja muovilevyjä, joiden päällä pelataan tanssipeliä. Olemme pohtineet, mitä materiaalia mahtaa olla tuo muovinen (polykarbonaatti?) ja miten sen koostumus saataisiin selville? Pitäisi teettää uudet alustat, ja olisi tärkeää löytää oikea materiaali.

Vastaus 31.01.2018:
Polykarbonaatti on ihan hyvä ja hyvinkin mahdolliisesti oikeaan osuva veikkaus. Teknisistä muoveista voi olla vähän hankala tehdä varmaa tunnistusta yksinkertaisin/aistinvaraisin menetelmin (kellutus, raaputus, poltto, haistelu jne). Melkein ainoaksi varmaksi menetelmäksi pitää ottaa labra, jossa on vähintään IR tai UV-spektromeri, noiden muovien spektrikirjastolla varustettuna. Sellaisia on Aallon polymeerikemian laboratoriossa (Prof Seppälä), Varmaan myös Helsingin yliopiston kemian osastoilla ja muissakin alan yliopistoissa (Oulu, Tampere, Turku/ÅA ,LPR jne) Muistelen myös että esim AMK:sta Lahden LAMK ja Arcada Helsingissä omaavat muovien tunnistuslaitteistoja ja saattavat tehdä jopa oppilastyönä niillä tunnistuksia harjoitustehtävinä.

ElintarvikeTeollisuus TableSuojaKalvo

Kysymys 31.01.2018:
Löytyykö mistään ElintarvikeTuotantoon Tablen suojakalvoa niin että kosketusnäyttö vielä toimisi?

Vastaus 31.01.2018:
Vain elintarvikkeen kanssa suoraan kosketuksiin joutuville muovituotteille on olemassa säädökset www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/kontaktimateriaalit/

päivitys 8 2020: www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/elintarvikeala/kemialliset-vaatimukset/kontaktimateriaalit/fcm_valvontaohje_17018_5_fi.pdf

Jos on joku muu elintarviketeollisuuden tuote esim. tuo kosketusnäyttö, niin suoraa normistoa ei ole. Luulen, että Teidän a) pitää kysyä kalvon toimittajalta saako heiltä jonkun vaatimuksenmukaisuustodistuksen, mitä ehkä ei saa b) kirjata sitten kalvon mahdollinen riski omavalvontadokumentaatiossanne, jos katsotte tarpeelliseksi.

PVC:n tarpeellisuus

Kysymys 17.01.2018:
Voiko kovia, taipuisia ja paineenkestäviä letkuja valmistaa muovista ilman PVC:tä? Esimerkiksi terveydenhoidon tarvikkeissa esiintyviä letkuja.

Vastaus 17.01.2018:
Riippuu sovelluksesta, mutta aika pitkälti periaatteessa ja hyvällä asiantuntemuksella voi. Hyvin tärkeää on käsittää, että uudet letkut eivät välttämättä ole ihan korvaavia tuotteita, koska PVC on niin ylivoimaisen monipuolinen, pitkään tunnettu, turvallinen ja sen ominaisuudet hallitaan. Korvaavia materiaaleja voivat olla esim silikonit , EPDM, SEBS ja SBS- elastomeerit, myös jossain määrin esim PU tai polybutyleenijohdannaiset ja muut. Ne eivät kuitenkaan kestä välttämättä ihan samoja kemiallisia tai fysikaalisia rasituksia, varastointia tai muutoin ovat erilaisia suuntaan tai toiseen. Kirkkaus voi olla erilainen ja vaikkapa nenä-mahaletkuissa juuri tisamlleen oikea jäykkyys ja kirkkaus ovat ihan a ja o, yleensä vielä niin että letku aletaan syöttää jäykkänä kylmänä ja se pehmenee juuri syötön aikana ideaaliksi ruumiinlämmössä. Allergeenikysymykset tulevat usein vastaan luonnonkumeissa. Terveydenhuollon materiaalivalikoima pitää käytännössä olla hyväksytty European Pharmacopeiassa. Monissa painesovelluksissa on vastaavia normeja, joihin uuden materiaalin pitää päästä, jotta turvallisuus voidaan pitää PVC:n aiemmin turvaamalla tasolla. Hinta on tietysti myös oleellinen asia kaikessa tekemisessä vaikka toimivuus olisi ihan sama, Letku harvoin on itsetarkoitus, se on apuväline saada joku arvokas asia toimitettua luotettavasti paikasta toiseen. Mitä enemmän letkuun laitetaan "ylimääräistä" , sen vähemmän on käytössä vaikkapa siinä kulkevaan lääkkeeseen.

Muoviastian turvallisuus

Kysymys 30.12.2017:
Leikki-ikäinen lapsenlapsi "räpiköisi" mielellään vedessä laastipaljussa. Onko kyseessä turvallinen materiaali? Löydän paljusta merkinnän KP80CZAPG001, valmistettu Puolassa

Vastaus 30.12.2017:
Kyllä suosittelemme vahvasti ja monestakin syystä, että lasta kylvetetään vain sellaiseen tarkoitukseen valmistetussa ammeessa. Esim Orthexin elintarvikekontaktiinkin hyväksytystä muovista valmistettu 50 l:n amme maksaa alle 20 €, mikä on aika pieni hinta mielenrauhasta. Emme voi tietää tarkoin , mistä materiaalista ja millä tarkkuudella tuollainen puolalainen laastikaukalo on valmistettu , mutta todennäköisesti ei mistään priimamuovista eikä pienen lapsen kylpemistä ajatellen. Huom ! Mikäli missään ammeessa tai paljussa on ollut laastia tai vastaavaa, niin sitten se on oikeastaan kylpykelvoton. Sen verran hankalia komponentteja ovat mm. laastien kromi- ja muut yhdisteet pieninäkin pitoisuuksina isoille sekä pienille ihmisille.

Materiaalimerkinnät luettelo

Kysymys 20.12.2017:
Hei! Materiaalimerkintä luettelossanne on hyvin kerrottu minne muovi kuuluu, paitsi 02 koodin kohdalla kerrotaan vain minkälaista muovi on, ei mihin se kuuluu? t.Arja

Vastaus 20.12.2017:
Tyhjänä pakkauksena voi laittaa kierrätykseen, muutoin energia- tai sekajätteeseen, joissa molemmissa saadaan Suomessa nykyisin tuon muovin hyvin korkea energiasisältö talteen. Kotien tulisijoissa ei suositella polttamista juuri tuon ison energiasisällön ja sulamisen/valumisen vuoksi.

PU modifioitu alkydi emulsio

Kysymys 14.12.2017:
Hei.
Mitä tarkoittaa PU modifioitu alkydi emulsio? Sisältääkö muoviaineista? Entä mitä tarkoittaa lisätarkenne; ei sisällä APEO:ta?

Vastaus 14.12.2017:
Tällaiset kysymykset tulisi aina esittää sille, joka lausumasta (ilmeisesti tässä merkinnästä tai jostain tuoteselosteesta) vastaa, siltä joka sen on tuotteeseen laittanut tai tuotteen myynyt. Vastataan nyt yleisen kemian tasolla: Muovituotteissa PU on lyhenne polyuretaanille. Emulsio on yksi nestemäisen ja kiinteän aineiden seoksen (tasapaino)muoto. Alkydi on yleisnimi erilaisille orgaanisten happojen ja alkoholien estereille. APEO saattaa olla alkyylifenoli etoksylaatti. Muovi on määritelmän mukaan polymeeri + lisäaaineet. Jos PU on polyuretaani, niin on tuossa ainakin polymeereja, kuten melkein kaikkialla on polymeereja (selluloosa, valkuaisaineet jne ovat polymeereja )

Pakolliset merkinnät

Kysymys 29.11.2017:
Onko kansallisessa tai EU- lainsäädännössä vaatimuksia pakollisista merkinnöistä muovituotteille? Jos on, niin mitä ne ovat?
Elintarvike- ja pakkausmateriaaleille taitaa olla merkintävaatimuksia, mutta mitenkäs käyttötavaroille, jotka on tehty joko kulutus- tai ammattikäyttöön muovista (vaikkapa tämä näppäimistö, jolla kirjoittelen kysymystä)?

Vastaus 29.11.2017:
Hei,
Jos tarkoitat ns raaka-ainemerkintää, niin pakollista merkintävaatimusta ei pakkausten raaka-aineille ei ole, vaan yksinomaan EU-komission suositus, joka on vähän ylimalkainen ja ennen kaikkea vaikea sovellettava joissain tapauksissa. Vapaaehtoisia standardeja on olemassa ja niitä voi tiedustella ostaa SFS:stä. Paljon on keskusteltu merkinnän roolista itse kierrätyksessa yleensä. Lajittelulaitoksissa tuotteet kuitenkin tunnistetaan ja erotellaan muilla menetelmillä. Ns ELV-direktiivissä ulkomuistista muistelen, että yli 25 grammaiset muovituotteet piti kuitenkin merkitä.

Vielä muovien sirpaloitumisesta

Kysymys 16.11.2017:
Tämä vielä tarkentavana kysymyksenä 14.11 vastaukseen: Voisitteko listata vielä pirstaloituvimmat muovit (PMMA:n lisäksi ), joiden käyttöä kannattaa välttää elintarviketeollisuudessa tai muuten huomioida? Teidän sivuillanne on hieno kolmio luokittelusta. Voiko siitä rajata varmasti pirstoutuvat?

Vastaus 16.11.2017:
Hei,
Kuten todettu muovien rikkoutuminen/pirstaloituminen riippuu siis ihan oleellisesti olosuhteista ja muoviin käytetyistä lisäaineista, kohdistuvasta voimasta ja niin edelleen. Ei niitä voi perustyyppien mukaan pirstoutuviin luokitella. Aiemmin listasin lujimpia ja sitkeimpiä teknisiä muoveja, joita myös elintarviketeollisuuden tuotantolaitteissa on yleisesti käytössä, mutta on niitä turvallisessa käytössä paljon muitakin. Elintarviketeollisuuteen toimitetuille muovituotteille vaaditaan ja laaditaan yleensä Suomessa ns vaatimuksenmukaisuustodistus sekä tekninen dokumentti (SDS) varsinkin jos ne tulevat elintarvikkeen kanssa kontaktiin. Näissä on mahdollista sitten aina määritellä ja arvioida mekaaniset ominaisuudet kuhunkin käyttöön ja antaa niihin rajoituksia, ohjeita yms. Pahoittelen, ettei tässä ole mahdollista kovin syvään muovitiedonjakoon saati tuohon vielä laajempaan elintarvikekontaktimateriaalien kuvauksiin, mutta esim AEL kouluttaa noihin muovien perusominaisuuksiin tarvittaessa alan ammattilaisia. Mukavaa jatkoa !

Pirstoutuvat muovit

Kysymys 14.11.2017:
TErve,
Mitkä muovit voivat hajotessaan pirstoutua tai pirstaloitua teräviksi kappaleiksi PMMAn lisäksi? Tällöin muovikin voi aiheuttaa pienen tuoteturvallisuusriskin.

Vastaus 14.11.2017:
Pirstoutuminen, sen mekanismi ja syntyvien säleiden muotokin, on aika lailla riippuvainen lämpötilasta ja tuotteen paksuudesta yms. Tietysti esim pintakalvot, lujitteet ja elastomeeriset lisäaineet vähentävät kaikkea pirstaloitumista, mutta myös optiset ominaisuudet muuttuvat niiden käytön myötä. Jos nyt rajataan vastaaminen PMMAn tapaisiin läpinäkyviin tuotteisiin ja etsitään huonoimmin pirstoutuvaa, niin vastaus lienee noin paremmuusjärjestyksessä: Tritan kopolyesteri, polykarbonaatti (PC), PVC ja tietyt polypropeenit (PP). Niin ja tietysti TPX eli polymetyylipenteeni oli liki "särkymätön" ja kevyt kun sitä aikoinaan käyttöön Suomessa testailimme. Kyllähän niitä on, monenlaisia. Kannattaa komminkoida aina hankintavaiheessa osaavan toimittajan kanssa omista käyttökohteista ja riskeistä. Siten löytyy se toimivin ja turvallisin muovi kuhunkin kohteeseen.

bensiinikanisteri

Kysymys 28.10.2017:
käykö bensiinin säilytykseen minkälainen muovikanisteri,esim.pe-hd ? kiitos

Vastaus 28.10.2017:
Muoviteollisuus ry suosittelee bensiinin säilytykseen ainoastaan siihen tarkoitukseen valmistettua tyyppihyväksyttyä kanisteria. Näitä valmistavat maassamme esim Plastex Oy www.plastex.fi/tuotteet/autoilu-ja-veneily.html sekä Europak Oy.
Bensiiniä tai vastaavaa tulenarkaa haihtuvaa hiilivetyä varastoitaessa kanisterin ja sen sulkimen tiiveydelle, kanisterin läpäisevyydelle, UV-kestolle sekä eräille muille ominaisuuksille on erityisvaatimuksia, joita ei kaikissa muovikanistereissa suinkaan ole. Väärin varastoitu bensa on riski eikä se edes säily kovin hyvin.

Mistä muovista säästölippaat tehdään?

Kysymys 14.10.2017:
Hei, minua kiinnostaa tietää, mistä muovilaadusta tehdään säästölippaat? Eritoten Osuuspankin Hippo-lippaat?

Vastaus 14.10.2017:
No nyt tulikin kiva, mutta samalla haasteellinen kysymys ? Säästölippaita kun on tehty vuosikymmenten aikana monen monista eri teknisistä muoveista. Ainakin ABS, SAN, PMMA - viime vuosina tekniset PP:t -ovat olleet kuvioissa. Nyt tässä ei ole käytössä MK-Tresmerin historiikkia, joka on ollut Hippo-lippaan valmistajafirma. Siksi menee vähän arvailuksi: Läpikuultavat versiot ovat jotain teknistä polystyreeniä (PS-HI) ja läpikuultamattomat teknistä PP:tä. Vanhemmat versiot voivat olla noita joitain muita ruiskuvalettavia ja lippaalle hyvät ominaisuudet antavia muoveja. Mitään standardia ei ole eikä oikein voi ollakaan. Osa kun pitää pystyä maalaamaan jälkikäteen, osalle rittää että kestää vain pudotuksen lattialle jne. Vaatimukset siis vaihtelevat ja materiaalit vaihtelevat, myös kehittyvät. Asiakaat haluavat eri hintaisiakin tuotteita, mikä vaikuttaa materiaalivalintaan. Voisimme Suomessa tehdä vaikka muovilippaan, joka kestää moukarilla kolhaisuja uudesta Tritan-muovista, tai vaihtehtoisesti kompostoitavan muovilippaan. Tai miten olisi kierrätysmuovinen säästölipas?

kertakäyttöhanskat

Kysymys 09.09.2017:
onko kertakäyttöhanskat ja monikäyttöiset hanskat muovijätettä vai sekajätettä?

Vastaus 10.09.2017:
Ainakin sekajätteeseen ne voi laittaa ja sen kautta hanskoista tehdään energiaa. Muovipakkauksia ne eivät ole, eli ei sellaisiin erillikeräyksiin hanskoja, kiitos.

Muoviastian elintarvikekelpoisuus

Kysymys 26.08.2017:
Hei! Italiassa valmistetussa PE - muovista valmistetussa astiassa on haarukan ja veitsen kuva. Onhan astia elintarvikekelpoinen. Kuinka kuumaa tällainen muoviastia kestää? terveisin Kaisa Kaikkonen

Vastaus 26.08.2017:
Käytännössä vain valmistaja pystyy tuollaisiin kysymyksiin vastaamaan, koska ainoastaan valmistaja tietää varmuudella kaikki käytetyt raaka-aineet, valmistusolosuhteet sekä tuotteelle tehdyt migraatio ym testit. EU:ssa lain mukaan valmistaja ja jokainen myynti- ja jakeluketjun lenkki on velvollinen antamaan tuotteen elintarvikekelpoisuuden osoittavan ns vaatimuksenmukaisuustodistukset aina seuraavalle portaalle eli periaatteessa myös myyjällä tulisi aina ne olla esittää.

PE eli polyeteeni sinänsä on yleisin valtamuovi ja siitä tehdään paljon elintarvikekelpoisia tuotteita. On monia eri polyeteenityyppejä ja tyypllilisesti lämpötiloissa 80..100 C niistä useimmat alkavat pehmetä , siinä 120..150 C:ssa sulaa ja yli 180 C:ssa polyeteenit jo alkavat hajota. Siis ei voi käyttää mm uunissa. LD-polyeteenit ovat vähiten lämpökestäviä, HD, ja UHMW sekä ristisilloitetut polyeteenit eli PEX ovat parhaiten lämpöä kestäviä

Marjarasiat ja kierrätys

Kysymys 27.07.2017:
Hei, voiko kirkkaat muoviset marjojen irtomyynti rasiat laittaa kierrätykseen?

Mikä muovilaatu kestää parhaiten kiehuvan veden?

Vastaus 28.07.2017:
1.Voi laittaa.
2. Vähän vaikea sanoa, mikä on parhaiten kiehuvaa vettä kestävä muovi. Kaikki tavalliset muovit sinänsä kestävät 100 C, mutta osa tuotteista pehmenee ja jos on orientoitu tuote, kuten esim limsapullo, sen mitat pyrkivät muuttumaan. Tavalliseen ämpäriin (PP tai PE-HD) on siksi esimerkiksi Suomessa yleernsä suositeltu max 65 C asteista vettä vaikka muovi sinänsä ei hajoa, liukene tms.

Elintarvikemuovi

Kysymys 25.07.2017:
Onko elintarvikkeiden säilytykseen ja niiden kanssa kosketuksiin joutuvissa muovituotteissa (laatikot, sangot jne) jokin koodimerkintä josta sopivuuden voi päätellä? Jos ei, mistä voi tietää, onko joku muoviastia tähän tarkoitukseen sopiva?

Vastaus 25.07.2017:
Hei,
On olemassa sellainen pikari-haarukka -symboli, mutta se ei ole pakollinen. Elintarvikekontaktiin sallitun muovituotteen säädökset EU:ssa ovat erittäin tarkat. Varmuudella soveltuvuudesta voi antaa lausunnon tuotteen myyjä ja se on hänen velvollisuutensakin. Samoin valmistajan (tai maahantuojan) tulee antaa pyytäjälle tiedot soveltuvuudesta ja valmistajan nimi ainakin kotimaisista laatikoista ja sangoista yms kyllä yleensä löytyy. Jos muoviastiaa käytetään välillä johonkin muuhun käyttöön tai se on kovin ikääntynyt, vaurioitunut tai jotenkin muutoin kyseenalaisessa kunnossa, emme suosittele sen käyttöä enää elintarvikekontaktiin. Kannattaa hankkia uusi sellaisesta paikasta, josta saa myös kunnon luotettavaa tietoa muovituotteen käyttökelpoisuudesta.

Kasvatusastia

Kysymys 24.07.2017:
Kierrätys kolmion sisällä on numero 4 , LDPE. Voiko kyseisin merkein merkattua astiaa käyttää kasvihuoneessa esim. tomaattien kasvatukseen.

Vastaus 24.07.2017:
LDPE eli PE-LD on yksi perusmuovi eli matalatiheyksinen polyeteeni. Ei se ainakaan mikään este tomaatin kasvatuskäyttöön ole. Sinänsä merkintä ei vielä juurikaan kerro tuotteen käyttökelpoisuudesta. LDPE:tä voi olla mm elintarvikekontaktiin hyväksyttyä laatua ja sitten on sellaista, jota ei ole tarkoitettu ja valmistettu lainkaan elintarvikkeiden kanssa kontaktiin. On UV-stabiloitua ja stabiloimatonta . Itse muovi ei ole ratkaiseva vaan sen valmistus- ja lisä-aineet. sekä etenkin aiempi käyttöhistoria ovat enemmänkin vaikuttavia asioita. Paras vastaus tuollaiseen kysymykseen lienee: Kyllä LDPE-muoviastiassa voi tomaatteja viljellä, jos se on puhdas ja muutoin valmistettu sellaiseen käyttöön. Korkeaa lämpö, UV-säteilyä mm. rautapitoista vettä tavallinen LDPE kestää aika rajoitetusti.

VHS-kasettien/DVD-levyjen kannet

Kysymys 12.07.2017:
Hei! Uskoisin että VHS-kasetit ja DVD-levyt ovat sekajätettä. Miten on niiden kansien/koteloiden laita? En löytänyt katsomistani VHS-kasettien kansista muuta merkintää, kuin kierrätys kolmion. Voiko ko.tuotteiden kansia/koteloita laittaa muovinkeräykseen? Parhaimmat kiitokset vastauksesta jo etukäteen!

Vastaus 12.07.2017:
Juurikin noin: Sekajätteisiin ja sitä kautta energiana talteen. VHS-kotelot voivat olla lähes mitä kombinaatioita hyvänsä, DVD:t ehkä jo hieman voittopuolisimmin PS:ää, mutta parhaiten ne melkein hyödyntävät yhdessä valtakunnan energiatuotantoa sekajätteessä.

Elintarvikkeiden muovirasiat

Kysymys 03.07.2017:
Olen vuosikausia käyttänyt kaupoista ostamiani kannellisia peruna-, punajuuri-, italian-, coleslaw- y.m. salaattiastioita (merkintä PP 5 pakkauksen pohjassa) marjojen ja yksittäisten leivonnaisten pakastukseen. Kertakäyttöiset muovirasiat ovat olleet melko kestäviä ja joka käytön jälkeen olen pessyt ne astianpesukoneessa. Onko tässä jotain riskejä? Eli voiko rasioista irrota jotain ruokaan kuumuuden, kylmyyden tai pesuaineen vaikutuksesta?

Vastaus 03.07.2017:
Selkeästi noita PP-rasioita voi sitten käyttää useammankin kerran. Eipä elintarvikekontaktikelpoisessa muovituotteessa kyllä mitään terveydelle haitallista ainetta saa ollakaan. Toki varmaan ajan ja pesun myötä tulee samentumista ja pinnan laadun sekä värien heikentymistä. Mitatkin voivat muuttua. Ne kun luultavimmin on stabiloitu vain lyhytaiakaiseen käyttöön. Muoviteollisuus ry toki suosittelee pakastukseen ensisijaisesti puhtaita uusia pakastusrasioita. Ne on ainakin tehty pääosin siihen tarkoitukseen ja siksi varma valinta.

Muovipinnoitetut käyttövesiputket

Kysymys 24.06.2017:
Sisältääkö omakotitalon uusitut käyttövesi komposiittiputket BPA yhdisteitä?

Vastaus 24.06.2017:
Komposiittiputki-termi yleensä käyttövesiputkiston yhteydessä tarkoittaa metalliputkea, joiden ulkopuoli on pinnoitettu muovilla, käytännössä polyeteenillä. Ei noissa ole bisfenoleja raaka-aineena eikä tietääksemme putkien metalliakaan (Cu tai Fe) ole sisältä lakattu millään. Jos kysymys taas on vanhojen kv-linjojen pinnoittamisella sisältä, niin niissä ainakin on käytetty ja ehkä vieläkin käytetään muun muassa kertamuovieja, joissa lähtöaine voi olla BPA, jonka tosin kuuluu reagoida kovettuessaan liukenemattomaksi polymeeriksi. Muoviteollisuus ry:n jäsenet eivät suorita käyttövesiputkipinnoituksia ja suosittelemme vanhojen käyttövesilinjojen täysuusimista aina uusilla asianmukaisilla putkilla, koska niin tehtynä saadaan paljon muutakin etua toteutukseen. Huomautetaan tässä myös vähän asiaa sivuten että BPA-kemikaalin uudelleen luokituksen harkinta EU:ssa kesäkuussa 2017 on herättänyt paljon jopa paniikinomaista huolta. Kysymyksessä on kuitenkin vasta aineen mahdollinen siirto ns. SVHC-seurantalistalle Ranskan esityksestä. MItään sinänsä uutta löydöstä ei ole, eikä jo olevia rajoituksia ole tarve muuttaa, uudelleen tarkastella ehkä, vaikka sitäkin koko ajan Euroopan kemikaalivirasto Helsingissä tekee.

pvc muoviputki

Kysymys 01.06.2017:
talous vesi käytössä pvc muovi imuputki voiko kayttää huoletta?

Vastaus 02.06.2017:
Hiukkasen on hatarat tiedot annettu tuossa. Muoviteollisuus ry:n kanta tässä on se, että käyttövesiputket on selvästi nykyisin spesifioitu ja merkitty juuri siihen tarkoitukseen eikä muita voi oikein enää suositella käyttöön. Ja yleensäkin putkien asianmukainen myyjä osaa kertoa aina kunkin putkituotteen tai säiliön tms käyttörarkoituksen, josta ei tule poiketa. Jos on uusi asennus, tarkistaisin vielä tuotteen kelpoisuuden hankintapaikasta tai valmistajalta, jos on joku vanha (epäselvä) asennus, harkitsisin vaihtoa jollain aikataululla varmuudella juuri tuohon tarkoitukseen tehtyyn tuotteeseen. Niitä meinaan on tarjolla useitakin.

polystyreeni

Kysymys 16.05.2017:
Hei, millainen materiaali on polystyreeni? Olen pakastanut muutaman kerran vauvan ruoka-annoksia kertakäyttömukiin, jonka materiaali polystyreeni on. Voiko tuosta materiaalista irrota jotain haitallista elintarvikkeeseen? En ole käyttänyt muovimukia mikrossa, vaan ainoastaan pakastanut kasvissoseen siinä tuorekelmu päällä, sekä sulattanut jääkaapissa.

Vastaus 16.05.2017:
Hyvin stabilli ja elintarvikekontaktilaatuna puhdas materiaali. Styreeniä on luontaisesti mm kahvinpavuissa ja kanelissa, mutta polystyreenissä se on ketjuuntunut aika lailla liukenemattomaan kiinteään muotoon. En koe että kuvatunlainen käyttö voisi aiheuttaa mitään erikoista riskiä kuluttajalle. Voihan sitä vaihdella puhtaita lasi ja PS-purkkeja, jos asia vaivaa mieltä.

Kertakäyttömukit

Kysymys 11.05.2017:
Hei, muutama kysymys olisi.
kuinka paljon suomessa kulutetaan muovisia kertakäyttömukeja?
mistä erilaisista muoveista kertakäyttömukeja voidaan valmistaa?
millä tavalla mukeja valmistetaan, onko thermoformingin lisäksi joku tapa?

Vastaus 11.05.2017:
Hei,
Kertakäyttömukien kulutuksestta ei pidetä erikseen tilastoja. Enimmäkseen ne ovat tänä päivänä tuontia ja suurimmat käyttäjät varmaankin sairaalat, ruokalat ja tilaisuudet, joissa ei ole riittäviä tiskimahdollisuuksia.

Niitä voidaan valmistaa hyvinkin monesta kestomuovista PP, PS ja PLA ovat yleisimmät. Siis esm. PP ja PS ovat pelkää hiiltä ja vetyä ja niitä saa myös biopohjaisina. Valmistustapoina on yleensä erilaiset lämpömuovaus- ja ruiskuvalu-muunnokset. Esim aikoinaan Suomessa kehitettiin sellainen puoliavoimen muotin ruiskuvalu, joka oli todella nopea ja energiaa säästävä mukien valmistustapa.

PC:n vanheneminen lämmön vaikutuksesta

Kysymys 03.05.2017:
Moi. Tiedustelisin kuinka polykarbonaatti vanhenee jos se altistuu korkeaan lämpötilaan (80-125 C) toistuvasti noin 2-16h/vrk-->?

Vastaus 03.05.2017:
Hei,
Kyllä tuossa edestakaisessa lämpörasituksessa PC ja muutkin muovit aika koville joutuvat. Korkea kosteus , mahdolliset alkaaliset pesuaineet sekä mahdollinen kontakti johonkin katalyyttiseen metalliin ovat lisärasite polykondensoidulle muoville. Samoin kirkas PC kellastuu UV:ssa aika helposti. Muovin väri ja mekaaniset ominaisuudet voivat muuttua. PC voi kyllä kestää tuon hyvinkin, mutta suosittelisin maksimistabiloituja laatuja sekä jotain kenttätestausta eri materiaaleilla (esim. Tritan tai PA, PI tms rinnalla ennen lopullista valintaa).

Maatalousmuovi

Kysymys 27.04.2017:
Hei! Mitä muovia maatalousmuovi on? Ja erityisesti paalimuovi. Olen törmännyt moneen, joka polttaa muovit tilallaan. Onko tällaisen muovin polttaminen kuitenkin haitallista ympäristölle ja kiellettykin jossakin laissa?

Vastaus 27.04.2017:
Eipä taida olla olemassa mitään erityistä "maatalousmuovia". Maataloudessa käytetään ihan samoja perusmuoveja kuin muuallakin ja käyttökohde ratkaisee, mitä muovia se on. Tuo pyöröpaalikalvo eli kiristekalvo on pääosin polyeteeniä. Yleensä siihen on oksastettu tai muutoin lisätty niin sanottua tahmoa eli tiukan tarttumisen mahdollistavaa yleenä dioli-yhdistettä sekä ripaus CaCO3-täytettä ja väriä sekä stabilointiaineita. On myös ilman tahmoa olevia paalikalvoja. Mutta kemiallisesti kalvo on enimmäkseen hilltä, vetyä ja happea. Täydellisesti palaessaan siitä tulee vettä ja hiiildiokisidia. Iso koko on ongelma, koska tykkää ensin sulaa isoksi jöötiksi, joka e hyvini pala täydellisesti ja tuhrii mahdollisesti arinan tai maan. Samoin energiasisältö on kova ja iso määrä rikkoo varmasti normaalin tulisijan. Näitä muoveja noudetaan tiloilta kierrätykseen mm. Fortumin toimesta noin satasella per kuorma. Sellaista tai muuta järjesettyä jätehuoltoa suosittelisin kotipolttelun sijaan.

Muoviset hammastahnaputkilot

Kysymys 19.04.2017:
Voiko muoviset hammastahnaputkilot laittaa muovinkeräykseen korkkeineen? Pakkauksissa ei ole merkintää, millaisesta muovista on kyse. Entäpä voideputkiloitten muoviset kierrekorkit?

Vastaus 19.04.2017:
Kyllä nuo voi laittaa muovipakkauskeräykseen.

Muovien tulevaisuus!

Kysymys 11.04.2017:
Tuleeko tulevaisuudessa muovista jätettä vai saadaanko kaikki kierrätettyä tai käytettyä uusiksi?

Vastaus 11.04.2017:
Muoviteollisuus ry ainakin näkee vahvasti, että muovi on käyttönsä jälkeen resurssi, jota voidaan vielä käyttää energiaksi tai materiaaliksi tai tuotteena sellaisenaan. Muoveista ei siis välttämättä synny jätettä lainkaan, kunhan sen toimittaa oikeaan paikkaan sitten, kun ei enää käytä. Eli ei tarvitse oikeastaan odottaa tulevaisuuttakaan. On myös hyvä käsittää, että jätehuollossa ja kierrätyksessä tarvitaan hyviä muovituotteita: Putkia, kompostereja, astioita, säiliöitä, säkkejä jne. Ja vielä kolmantena asiana: muoveihin alunperinkin menee erittäin vähän energiaa materiaalia valmistuksessa.

elintarvikemuoville sopiva muoviliima

Kysymys 30.03.2017:
Hei,

Minkä merkkinen / niminen liima sopisi elintarvikemuovin liimaukseen? Tarkoitus olisi, että liimattukin tuote täyttäisi elintarvikemuovin laatuvaatimukset. Ja liimamerkin pitäisi olla kuluttajatuote, eli ei jättipakkausta, vaan pikemminkin pikaliiman kokoinen putkilo, jos sellainen on olemassa.

Vastaus 30.03.2017:
Olen pahoillani, mutta ei tuohon kysymykseen pysty vastaamaan.

Elintarvikekontaktiin hyväksytty muovi tarkoittaa sitä, että valmistuksen lähtöaineet on hyväksytty etukäteen. Liimoissa käytetään ihan eri valmistusaineita kuin muoveissa eikä niitä yksinkertaisesti ennakkohyväksytä. Toinen vastaamisen mahdottomaksi tekevä asia on, että liima on valittava muovityypin mukaan. Esim. polyeteeniä tai -propeenia ei liimaa oikein mikään muu kuin hot melt- massa, joka on lähellä polyeteeniä tai -propeenia. PS:lle ja PA:lle on ihan omat liimatyyppinsä jotka ylipäätään toimii. Muoviteollisuus ei kyllä juurikaan liimaile elintarvikekontaktimuovituotteita, vaan pyrkii tekemään liitokset toisi tai mieluiten ei ollenkaan

Etsin tuotteille uusia pakkauksia

Kysymys 09.03.2017:
Hei,
teen käsin luonnonmukaisia kosmetiikka tuotteita ja etsin tuotteille uusia pakkauksia. Ehkä te osatte neuvoa mistä Suomesta ta läheltä, saisi kierrätysmateriaaleista ja kasviperäisistä raaka-aineista tehtyä muovia - purkkejä, pulloja jne.

Terveisin,
Sirli Lepson
0440171400
savelaco a gmail.com

Vastaus 09.03.2017:
Noita kalvoja saa ainakin Amerplast Oy:ltä.
Pullot ja purkit onkin sitten vaikeampi alue. Suosittelen kysymään Arctic Biomaterial Oy:stä, jos he kertovat kuva heidän raaka-aineitaa tuossa tarkoituksessa ostaa tai muuta vinkkiä.
abmcomposite.com

PMMa opaaliakryyli

Kysymys 28.02.2017:
Hei! opaaliakryylimuovia käytetään esimerkiksi monien valaisimien kuvuissa,voiko PMMA opaaliakryylimuovista valmistetun valaisinkuvun laittaa tavalliseen energiajätteeseen? esimerkiksi meidän taloyhtiössä ei enään ole energiajätettä erikseen,niin meneekö kupu (ei sähköosia) ihan poltettavaan sekajätteeseen? osaatteko sanoa mitkä ovat opaaliakryylin valmistuksen ympäristökuormitus/haitat?

Vastaus 28.02.2017:
Kaikesta sekajätteestäkin tehdään Suomessa käytännössä energiaa. Puhdas PMMA on kemiallisesti vain C,H ja O eli se palaa vedeksi ja hiilidioksidiksi asianmukaisessa jätevoimalassa. Se on kestomuovi eli voidaan myös kierrättää, joskaan sitä ei juuri jätevirrassa ole niin isoja määriä, että kierrätyjärjesetelmää olisi Suomeen muodostunut, tietääkseni. Ei PMMAn valmistukseen mitään erityistä kuormitusta liity. Normaalia, aika simppeliä kemian tuotantoa, jota on harjoitettu 80 vuotta.

PMMA opaaliakryylimuovi

Kysymys 28.02.2017:
Hei! Miten PMMA akryylia kierrätetään? vapautuuko siitä poltettaessa myrkyllisiä kaasuja?

Vastaus 28.02.2017:
Käytännössä PMMA:ta on niin vähän jätevirroissamme ettei sille ole kehittynyt omaa kierrätysjärjestelmäänsä vaikka PMMA olisi periaatteessa kierrätettävissä. Suosittelen toimittamaan PMMA-jätteet asianmukaiseen jätevoimalaan, hallituun polttoon, jossa savukaassut käsitellään kunnolla ja vapautuva energia saadaan talteen.

Pari kysymystä

Kysymys 13.02.2017:
Mitä tarkoittaa kolmion sisällä oleva luku 90, onko muovia
Mistä näitäiden materiaalimerkintöjen selostukset löytää

Vastaus 13.02.2017:
Eikohän se ole muovi/alumiini -yhdistelmä, ainakin tämän mukaan:
www.en.wikipedia.org/wiki/Recycling_codes

8/2020 päivitys: www.plastics.fi/fin/muovitieto/sanasto/pakkausmerkinnat/

Avitez

Kysymys 12.02.2017:
Missä vaiheessa Suomessa ollaan kokonaan ei-fossiilisissa muovipulloissa? vrt Avitez www.avitez.co.th/

Vastaus 13.02.2017:
Suosittelemme kokonaan ei-fossiilista haluavaa asiakasta käyttämään ja tilaamaan sitten täysbio-PETtiä, joka soveltuu maailman parhaiten kierrätysjärjestelmäämme ongelmitta ja pitää tuotteen hyvänä myös vaativissa olosuhteissa. Myös 100 % uusiutuvat PE ja PP -pullot onnistuvat sekä 100 % kierrätys-PET.

muovin leikkaaminen

Kysymys 05.02.2017:
Onko järkevää leikata muovit pieneksi tilan säästämisen takia

Vastaus 05.02.2017:
Riippuu vähän siitä, mihin tämä kysymys liittyy. Ei ainakaan kierrätykseen menevää muovituotetta kannata kuluttajan leikellä. Pikkusälää ei kierrätyslaitoksessa pysty oikein käsittelemään ja se menee sivuvirraksi energiantuotantoon. Kyllä jättäisin oikeastaan leikkelemättä kokonaan. Myöskään ei sisäkkäin. Keräysauton tai purtstinkontin puristin sitten painaa kuorman tiiviiksi.

kuidutusmenetelmä

Kysymys 30.01.2017:
Voitteko kerto onko mahdollista tehdä kappaleita siten että muivikuituja valetaan tai ruiskutetaan metallimuotin päälle jolloin saadaan oikean kokoinen kpl joka sitten voidaan vielä pinnoittaa toisella ainelleea oikean läpäisyn varmistamiseksi. tuote pitäisi olle myös joustava ja edullinen hinnaltaan.

Vastaus 30.01.2017:
Ei tuossa mitään ylivoimaista teknistä estettä tuntuisi olevan vaikka aika ylimalkainen kuvaus kyseessä onkin. Ehkä kannattaisi kehittää eteenpäin esim. TTY prof Jyrki Vuorisen ryhmän kanssa. Kustannuksiin Muovitellisuus ry ei voi ottaa mitän kantaa.

polybutyleenitereftalaatti

Kysymys 26.01.2017:
Hei!
Onko langassa olevasta polybutyleenitereftalaatista (7 %) jotain haittoja?

Vastaus 26.01.2017:
Ihan tyypillinen, yksi polyesterityyppi, ei mitään erityistä riskiä, ei sisällä torjunta-ainejäämiä, ei allergisoivia biologisia yhdisteitä. Saattaa hyvinkin olla lankanne turvallisin komponentti, joka lisäksi antaa sille sen lujuuden ja pitkäikäisyyden.

Mikroaaltouunin kestävät muovit

Kysymys 11.01.2017:
Moi, mistä voisi saada tarkkaa tietoa muoveista joita voi käyttää mikroaaltouunissa ruoan valmistukseen?

Vastaus 11.01.2017:
Hei,

Aina voi kysyä siltä, jolta ostaa joko valmiin tuotteen tai pelkän muovin. Se varmaan on se luontevin tapa olla varmalla pohjalla. Sitten voi kouluttautua muovien osalta ja hankkia perustiedot muoveista ja tehdä sitten joitain omia johtopäätelmiä, jos tietää kyseisestä tuottesta muutoin riittävästi (= Aika pitkä tie ja edelleen tarvitaan valmistaja&toimittajan tietoja). Kolmantena tulee mieleen että mm. VTT analysoi ja antaa lausuntoja maksusta muovien soveltuvuuksista eri kohteisiin.

Toistan tässä tuolla jo aiemmin suunnilleen samaan aiheepiiriin liiityvän kysymyksen vastauksen 16.05.2013:

Mikroaaltouunin mikroaaltokenttä vaikuttaa lämmittävästi kaikkiin ns. polaarisiin molekyyleihin. Tällaisiä ovat mm. vesi, rasvat ja osa muoveista. Muoveista löytyy myös polaarittomia laatuja, joihin mikroaallot eivät vaikuta lainkaan.

Toisaalta mikroaaltouunikelpoisen muovin lämmönkeston on myös oltava riittävä, koska sisällä olevan ruoan lämpötila nousee ja lämpö pehmittää muovia vaikka mikroaallot eivät muoviin vaikuttaisikaan. Mikroaaltouunikelpoiset muovituotteet on käytännössä aina merkitty tuotteeseen, myyntipakkaukseen tai vastavaan. Jos asiasta ei ole varmuutta, kannattaa pitää muovi ulkona uunista. Kaikki uunien ja elintarvikepakkausten mukana annetut käyttöohjeet on luettava huolellisesti ja niitä on syytä noudattaa tarkoin.

PHB

Kysymys 25.12.2016:
Mikä yritys mahtaa tuoda polyhydroxybutyraattia (ruiskupuristukseen) Suomeen, onko teillä tietoa?

Vastaus 25.12.2016:
Suosittelen asioimaan suoraan valmistajafirman kanssa netin kautta, koska PHB seoksineen on niin marginaalinen tuote, ettei sillä välttämättä ole Suomessa erillisiä jatkuvia maahanatuojia. Ole yhteydessä esim Wackeriin Vinnex-tuotenimellä tai Metabolixeen Mirel-trademarkin puitteissa. SumitomoDEMAG mainostaa erikoisosaamistaan noiden erikoismuovien ruiskuvalukaiotteiden suhteen.

Karkkipusseista

Kysymys 23.11.2016:
Hei!
Minulla on kaksi kysymystä:

1. Miten esim. karkkipussien reunat on liimattu/sulatettu toisiinsa ja mikä on tämän menetelmän nimi?

2. Miten uudelleen avattavien ja suljettavien pussien, sulkijaosat on kiinnitetty kalvoon (esim minigrip), osassa näyttää että sulkija on lisätty kalvon päälle ja osassa näyttää että sulkija on tehty suoraan kalvoon eli liitosta ei näe?

Vastaus 23.11.2016:
1. Menetelmiä on monia, mutten osaa niille mitään erityisiä nimiä antaa. Saumat voidaan tehdä esim. ultraäänihitsaamalla, pelkällä lämmöllä (monella eri lämmitystavalla) tai vaikka hotmelt-tyypisellä liimauksella. Riippuu ihan pakkauslinjasta (eli radasta), käytössä olevasta kalvosta, jopa pakattavan tuotteen ominaisuuksista, mitä tekniikkaa käytetään tai voidaan käyttää. Hyvin vaativia Suomessa valmistettuja ja kehiteltyjä muovituotteita tässä suhteessa ovat arvotavaran kuljetuksiin tarkoitetut turvapussit, joissa saumaa tai reunaa tai pussin suljettua suuta ei saa mitenkään pystyä avaamaan ilman että siitä jää selvät jäljet.

2. Niitäkin on kuumasaumattu kiinni erillisinä "kiskoina" tai ekstrudoitu pintaan. Nuo kehittyneemmät muotoilut ovat sitten vähän kait liikesalaisuuksia, joita ei meillekään ole uskottu. Sama koskee noita uudelleen avattavia (peelable) kansia yms.

Lasten muovisten sisälelujen säilyttäminen kylmässä varastossa

Kysymys 24.10.2016:
Hei, muuttaako pakkanen muovin ominaisuuksia pysyvästi? Voinko esim. säilyttää lasten leikkikeittiön osineen kylmässä varastossa, ja ottaa sen uudelleen käyttöön ilman riskiä heikentyneestä murtolujuudesta tms.? Muovilaatua en tiedä (made in China ...).

Vastaus 24.10.2016:
Muoveja yleisesti ottaen vanhentaa ja heikentää kiihdyttäen seuraavat tekijät: UV-valo, korkea lämpö , happi, otsoni ja kloori yms reaktiiviset kaasut sekä niitä vapauttavat yhdisteet. Myös esim. hienojakoinen rautasuolopöly (1-arvoinen rauta) voi katalysoida hajoamista pintareaktiona. Kylmä, pimea, kuiva varasto sinänsä kuulostaa ihan hyvältäkin säilytyspaikalta. On kuitenkin muistutettava, että tuollaiset ilmeisesti halpatuotteet eivät ole aina kaikkein laadukkainta muovia eikä niissä ehkä ole kunnon stabilointia, joten ne luultavimmin ikääntyvät, osittaiskiteytyvät ja erodoituvat ajan kanssa vaikka säilyttäisi missä. Kylmävarastointi tuskin mitenkään heikentää tilannetta, jos kohta ei teekään lelusta loputtoman pitkäikäistä. Ja tietysti kylmässä moni muovi muuttuu hauraaksi sinänsä ja on siinä tilassa alttiimpi murtumaan ja vaurioitumaan iskuista tai vastaavista rasituksista, kunnes taas lämpö "normalisoituu". Niin ja myös jyrsijät jostain syystä voivat järsiä varastoissa muovia etenekin, jos niissä on ruoan makua tai hajua..

Komposiittilaudan kuumankestävyys

Kysymys 20.10.2016:
Hei,
kestääkö terassirakentamisessa käytettävä komposiittilauta kuumuutta ilman että siitä haihtuu ilmaan kemikaaleja? Suunnittelemme vanhan ulkosaunan remonttia ja ajatus olisi rakentaa vanhan betonilattian päälle terassilattian tyyppinen lattia. Komposiitti varmaan kestäisi kosteutta parhaiten mutta miten tuo soveltuvuus kuumaan? Entä syttyykö se helposti? Vaihtoehtona esim. lämpökäsitelty terassilauta, sillä kyllästetyn kestopuun käyttö saunassa tuntuisi ainakin epäterveelliseltä. Kiitos vastauksestanne!

Vastaus 20.10.2016:
Kyllä se lämpöä kestää ainakin tuonne 60..80 C ilman isompaa pehmenemistä. Lämpölaajeneminen sen sijaan voi yllättää ja asentamisen teknisuys verrattuna normi puuhun Minkää haihtuminen tuskin on ongelma. UPM ProFi on ainakin laadukas muovikomposiitti. Ei siitä kuitenkaan löydy saunalattia referenssiä, joten olisi paras kysyä valmistajalta suoraan www.upmprofi.fi. Tai sitten tosiaan tehdä lämpöpuusta ja vaikka Nerostepin www.nerostep.fi liukuesteet päälle, jos pelkää liukkautta ja kaatumista.

PEM vesijohtoputki

Kysymys 13.10.2016:
Milloin aloitettiin valmistaa myyntiin PEM-vesijohtoputkea ja mitä haittavaikutuksia on kyseisestä materiaalista jos se on laitettu 1966

Vastaus 13.10.2016:
PVC-putkia on ollut markkinoilla 80 vuotta . PEM-johtojen osalta Suomessa varmaankin juuri 1960-luvun alkupuoleen ajoittuvat ensimmäiset mittavammat asennukset. Ei ole tiedossa, että noista olisi ollut haittaa. Enemmänkin niistä on ollut hyötyä verrattuna aiempiin materiaaleihin saati siihen ettei puhdasta juoksevaa vettä ole käytössä. Myös kunto on oikein asennetuissa vanhoissa muovijohdoissa ja -putkissa ollut yli 50 vuoden käytön jälkeen aivan erinomainen, kun niitä on jossain ylöskaivettu ja tutkittu. Ei syöpymiä tai kulumaa. Muoviputkilla saa aikaan todella hyvän ja turvallisen vesihuollon.

Vedenkeitin

Kysymys 11.10.2016:
Hei, minulla on muovinen vedenkeitin. Mikä on vedenkeittimissä käytettävien muovien sulamispiste? Miten voi olla varma että keittimestä ei liukene mitään kiehuvaan veteen? Keitin oli aika halpa (15€) valmistettu Saksassa.

Vastaus 11.10.2016:
Vedenkeittimen muovien pitää olla käytännössä sekä elintarvikekontaktiin hyväksyttyjä että käyttötarkoituksessaan muutoin turvallisia. Valmistajan pitää testata tuotteet kaikissa käyttö-olosuhteissa, johon ne on tarkoitettu. Niiden mukana pitää toimittaa asianmukaiset käyttö-ohjeet ja niitä tulee käyttäjän aina noudattaa. Vedenkeittimien turvallisuusvalvonta Suomessa kuuluu TUKESille, jossa on paras asiantuntemus arvioida kaikkia arveluttavia kohtia. Vedenkeittimien muovit alkavat hieman pehmetä noin 200 C:n lämmöissä, mihin veden keitolla ei käytännössä päästä. Laitteissa ei saa keittää muuta kuin puhdasta vettä. Tiedossamme ei ole yhtään normaalissa käytössä ilmennyttä liukenemaa Suomessa. Joskus lämmittimen metalliosista on kerrottu liuenneen kuparia, kun on jotain hapanta marjamehua tai vastaavaa täysin vastoin ohjeita. Silloinkin muovit olivat ok. Tietysti, jos keittimen muovin alkaa olla aivan naarmuille kulunut tai jopa hellalla lämmössä osin sulanut/vaurioitunut, suosittelemme viipymättä uuden hankintaa ja vanhan toimitusta kierrätykseen.

PP vai PVC

Kysymys 05.10.2016:
Viemäriputkissa on käytetty molempia muovilaatuja. Pystyykö niitä erottamaan toisistaan tyyppimerkintöjä näkemättä ? Valmistusvuosi on 1992.

Vastaus 05.10.2016:
Kelluttamalla (PP kelluu jos ei ole kovin täytteistä, PVC uppoaa) ja pientä palasta kärventämällä (PVC suolahappoa ja nokea pintaa vs PP kynttilän tuoksua nuuskimalla) voi erottaa. Ehkä jopa puukon kärjellä raaputtamalla ja naarmua tihrustamalla jos on kokemusta, mutta ämpäriä isommasta putkisalosta voi olla vaikea selvittää rikkomatta, jos jostain syystä ei merkintää ei näy näy.

Jäätelopakkausten uudelleenkäyttö

Kysymys 23.09.2016:
Hei
Voiko litran vetoisia jäätelöpakkauksia mm. Aino käyttää turvallisesti ruoan säilytysastioina?

Vastaus 23.09.2016:
Aika sama vastaus kuin aiemmin irtokarkkirasioihin. Omalla vastuulla.

Muovien kestävyys

Kysymys 21.09.2016:
Hei

Mikä muovi näistä kolmesta on paras 1. kovassa pakkasessa ja 2. mikä kestää parhaiten kovia iskuja halkeamatta, HDPE, MDPE vai LDPE? Tarkoituksena ostaa ruokintasaavi hevoselle jonka pitää siis kestää mahdollisimman kovia iskuja ja jopa -30 asteen pakkasta, onko noista mikään sellainen tai mikä noista on tarkoitukseen se kestävin? Kiitos vastauksestanne!

Vastaus 21.09.2016:
Hmh, Kunnon hevosenpotku -30 C:ssä särkee kyllä suurella todennäköisyydellä noista kaikki. Jos minulla olisi tuollainen tuoteprojekti menossa, hakisin ratkaisua ehkä ristisilloitetusta muovista, rotaatiovaletusta PEXistä tai polyuretaani-integraalivaletusta tai sitten luitemuovisesta komposiitista. Suomalaisia tekijöitä: Artekno Oy, MSK-Plast Oy, Li-Plast Oy (polyamidi), Ekin Muovi Oy ja ehkä muitakin. Toivottavasti pääsette heppojen kanssa hyvään turvalliseen ratkaisuun.

Rakennusmuovin kestävyys

Kysymys 10.09.2016:
Miten hyvin/huonosti rakennusmuovi kestää routarajan yläpuolella hiekan alla?

Vastaus 10.09.2016:
Vaikea vastata etänä noilla tiedoilla. Mitä tarkoitat rakennusmuovilla? Asianmukainen sokkelilevy kestää hyvin. Vahvasti UV-stabiloitu muovikalvo varmasti myös, samoin muoviset geotekstiilit yms, jotka tuolloiseen tarkoitukseen ja kohteeseen on tarkoitettu. Sen sijaan vaikkapa rakennussuojamuovi tai jonkin stabiloimaton tavara haurastuu ja alkaa pilkkoutua aika nopsaan. Hanki ja kysy asiantuntevasta rautakaupasta, niin vältyt yllätyksiltä - suosittelen.

Mikä on "MS-muovi"?

Kysymys 03.05.2016:
Ostin juomapullon Prismasta. Tuotelapussa lukee "materiaali MS-muovi". Valmistusmaa on Kiina ja maahantuoja SOK. Lapussa on lisäksi elintarvikekäyttöön viittaava symboli ja symboli, joka suosittelee luultavasti käsin tiskaamista. En löydä googlettamalla tietoa materiaalista. Onko se turvallinen? Itse pullossa ei ole mitään merkintöjä.

Vastaus 03.05.2016:
Eipä tuo MS-lyhenne kyllä istu oikein mihinkään Euroopassa tunnettuun muoviin liittyvään. Ihan on outo. Löysin noita pulloja myynnissä Amazonissa mutta ei niissäkään ollut mitään järkeen käypää materiaaliselostetta. Ehkä SOK sitten tietää paremmin, mutta hyvin eksoottiselta tuotteelta nuo kyllä vaikuttaa.

PP muovi

Kysymys 02.05.2016:
Kestäkö pp muovi besiini tankkinkiksi 98 ja 95 oktaaniin bensiiniin ja minkälaisia ikä kaari on ja mitä tapahtu muoville tidän että on herkkä uv säteilylle.

Kiitos Odin

Vastaus 02.05.2016:
Riippuu hieman siitä, millaista tankkia tai polttoainesäiliötä tässä tarkoitetaan. Autonvalmistajat eivät taida pelkkää polypropeenia vielä autoihinsa (PP) kelpuuttaa. Syy ei ole kestävyydessä vaan tiiviydessä. PP on yleisesti ottaen liian huokoinen laadukkaaksi polttoainesäiliöksi. Se päästää läpi haihtuvia hiilivetyjä vaikka saadaan kyllä kestämään hyvin rasituksia mukaanlukien ulkoilma. Yleisimmin polttoainesäiliöt ovat tiivistä ja kestävää polyamidia, joista Muoviteollisuus ry:n jäsen Li-Plast Oy:kin säiliönsä valmistaa (poltto-öljyille). Kanistereissa ja ulos laitettavissa säiliöissä tapaa sitten kyllä myös muita materiaaleja, mutta monesti niiden tiiviydelle ei asetetakaan sellaisia haihtuvuusvaatimuksia vaikka kenties syytä olisikin. Tavallisten muovisäiliöiden ja vastaavien tiiviyttä voidaan parantaa valmistuvaiheessa kerrosrakenteilla, ristisilloittamalla, metalloimalla tai halogeenivuorauksella, jonkin verran myös lisäaineistuksin.

UV-säteilyn haurastuttavaa vaikutusta eliminoidaan kunnollisella stabilisoinnilla, jonka yleensä suorittaa raaka-ainetoimittaja, mutta jota voidaan joutua vielä parantamaan valmistusvaiheessa tuotteen tullessa käyttöön vaikkapa katolle. Esimerkiksi UN-tyyppihyväkysytyt kemikaalikanisterit pitää valmistaa UV-stabiloidusta muovista.

CD-levyjen muovikotelot

Kysymys 07.04.2016:
Muutama sata CD- ja DVD-levyjen muovikoteloita on tyhjänä. Sekajätteeseenkö, kun en löydä merkintää, millaista muovia ovat?

Vastaus 07.04.2016:
Oukei.Kyllä nuo kotelot sekajätteeseen taitavat parhaiten sopia. Onneksi Suomessa melkein kaikki kotitalouksien sekajäte nykyisin poltetaan energiaksi asianmukaisissa jätevoimaloissa eli kotelokin tuottaa vielä johonkin kotitalouteen lämpimiä hetkiä kaukolämmön muodossa.

EVA-muovin valon läpäisy

Kysymys 07.04.2016:
Kasvihuoneen lämpöhukan parantamiseksi olen laittamassa useamman EVA-kasvihuonemuovin päällekkäin.
Kaksi kysymystä
1) voiko laittaa kolme muovia päällekkäin ja kasvit saisi edelleen riittävästi valoa.
2) Mikä olisi muovien optimi ilmaväli: 10, 20 vai 30 mm.

Vastaus 07.04.2016:
Hei,
On olemassa kasvihuone- ja vastaavavaksi kalvoksi tarkoitettua EVA:a, joissa on pyritty maksimaaliseen optiseen läpisevyyteen tietyillä valonalueilla, mutta tuossa kysymyksessä on sen lyhyydestä huolimatta ihan liikaa muuttujia, jotta olisi mahdollista lausua mitään tuon 3-kerrosrakenteen toimivuudesta. Kyllä oikeampi vastaaja voisi olla joku maatalouden tutkimuslaitos tai muu tuollaisesta kokemusta mahdollisesti omaava taho. Kenties vastaaminen sellaiseltakin edellyttää jonkin sortin koerakentamista. Toistaiseksi Muoviteollisuus ry tyytyy suosittamaan vain valmistajan ja myyjän antamien asennusohjeiden tarkkaa noudattamista. Ja toivotamme tietty satoisaa kasvukautta muovin suojissa !

Onko muovia!

Kysymys 17.03.2016:
Fazerin sininen maitosuklaa, yksittäin pakattu, kuin karamelli, onko kääre muovijäte?

Vastaus 17.03.2016:
On orientoitua metallilakattua polypropeenia eli muovipakkaus(jäte). Käy kierrätykseen ja energiaksi. Säilyttää myös suklaan parhaiten.

Muovin sopivuus melamiinioven tilalle

Kysymys 04.03.2016:
Sopiiko esim PVC melamiiniovien sijaan materiaaliksi pukukaappeihin (esim pesuhuone / kylpyhuonetiloihin)?

Vastaus 04.03.2016:
Hei,
Vähän jää itselleni auki, mitä ajat takaa. Kysytkö että voiko PVC-kalvoa olla oven pinnoitteena melamiinilla kyllästetyn paperin sijaan tai vaikka sen päällä? Kyllä voi ja sellaisia ratkaisuja onkin. On myös PET-päällystekalvoa samaan päällystekäyttöön.
Jos sen sijaan tarkoitat tehtäväksi koko ovi PVC-levystä, sandwich-rakenteesta tms niin siinä voi mennä hiukan hankalaksi jäykkyyden ja mekaanisen keston ehkä myös staattisen sähkön kanssa. Kyllä se varmaan mahdollista voisi olla, mutta vaatisi tuotekehitystä. PVC-kennolevyn tai vastaavan kyllä voi laittaa ytimeksi, päällystää lasikuidulla ja polyesterillä niin saa hyvin korkealuokkaisia ja toimivia ovia. Sellaisia Suomessa tekee Lamidoors Oy

DC-Fixin käyttö keittiön työtasolla

Kysymys 25.02.2016:
Nykyisin on erittäin muodikasta uudistaa keittiö Dc-Fix-kontaktimuovilla. Sehän on ilmeisesti pvc-muovia? Onko tämä materiaali lainkaan soveltuva elintarvikekäyttöön, eli keittiön työtasoille, joissa elintarvikkeita käsitellään? Tai ruokapöydälle, jossa aterioidaan?

Vastaus 25.02.2016:
Hei,
Eipä ole tuo suomalaisen muoviteollisuuden tuote eikä aiemmin tuttu. Pikaisesti katselin ilmeisesti valmistajan ja välittäjien sivuja, mutten löytänyt elintarvikekontaktikelpoisuudesta mainintoja, enkä teknisiä tietojakaan, joten on paha lausua tuotteesta yhtään mitään. Myyjän tulisi se tietää ja osata kertoa oikea käyttö asiakkaalle. Sinänsä PVC-muovista voi tehdä ihan hyviä ja turvallisia elintarvikekontaktituotteita, se ei ole ratkaiseva tekijä vaan se, että lähtöaineet ovat hyväksyttyjä ja että tuote on kriittisiltä osin testattu käyttöön soveltuvaksi. Myös lisäa-aineille on PVC:ssä nykyisin rajoituksia EU:ssa. PVC:tä käytetään yleisesti mm erittäin suurta turvallisuutta ja hygieniaa vaativissa lääkepakkauksissa, nesteytysletkuissa ja vastaavissa. Elintarvikekontaktituotteissa kylläkin enää aika vähän.

elintarvikemuovinen letku?

Kysymys 12.02.2016:
onko olemassa elintarvikemuovista valmistettua letkua, halkaisijaltaan 1 cm tai alle? valmistaja? maahantuoja? tuotenimike?

Vastaus 12.02.2016:
Etralla on isot valikoimat dokumentteineen tuollaiseen kuvaukseen sopivia letkuja:
tuotteet.etra.fi/fi/g2224720/silikoniletku-trp-kirkas-vahvikkeeton-silikoniletku#
Kotimainen letkuvalmistaja on Toppi Oy www.toppi.fi.

Salaatinkastikepullo PE-HD

Kysymys 12.02.2016:
Muovipullon pohjassa on merkintä PE-HD ja kolmiossa nro 2. Tuote on tilattu salatinkastikkeelle Perinteinen "grillinketsuppipullo" kaatonokka ja kaikki. Terveystarkastaja vaati pulloja joissa olisi "haarukka-merkki". Mitä lisäominaisuutta ko. merkki tuo, voimmeko käyttää ostamiamme pulloja?

Vastaus 12.02.2016:
Hei,
Hieman kiusallinen tilanne. Tarkastaja nimittäin tuossa vaatii lainsäädännön ylittävää asiaa. Pikari/haarukka -merkki ei ole tuotteessa pakollinen ja tuotetoimittajan ns. vaatimuksenmukaisuusvakuutus elintarvikekelpoisuudesta on riittävä. Siis tulisi riittää dokumetti, jossa on pullon valmistajan nimi, tuotteen yksilöivä nimi ja muut tunnistetiedot sekä soveltuvuus EU-lainsäädännön mukaisesti kontaktiin elintarvikkeiden kanssa sekä mahdolliset käyttörajoitukset. Pullossa itsessään voi olla myös olla tuo mainittu merkintä, jolla sama asia informoidaan, mutta ei merkintää pullossa pakollisena missään edellytetä. Paikalliset terveystarkastajat eivät välttämättä tuota asiaa syvällisesti tiedä. Heillä on käsittääkseni harkinnanvarainen päätösvalta määrätä nuo pullot vaihtoon vaikka naarmuuntumisen tai ikääntymisen johdosta eli hakea joku peruste toimelle kaikesta huolimatta, jos niin kokevat. Minä ehkä hankkisin uusia pulloja ja pyytäisin siinä mukana sellaisen vakuuttavan vakuutuksen elintarvikekontakikelpoisuudesta, ihan vain tehdäkseni tarkastajan tyytyväiseksi. Mutta varmistaisin häneltä etukäteen, että se erilllinen vakuutus hänelle riittää, sillä merkintää pulloissa ei välttämättä ole vaikka ne ihan asiallisia olisivatkin. Toki voi myös aina valittaa ja riitauttaa, mutta päätös on Teidän. Muovipullojen kustannus lienee kuitenkin alempi kuin lakimiehen tai työaikanne.

hammasharjan valmistus

Kysymys 15.01.2016:
Millä tekniikalla hammasharjan harjakset on valmistettu? Onko muovimateriaali harjaksissa erilaista kuin hammasharjan kahvassa?

Vastaus 15.01.2016:
Muovisten hammasharjojen valmistuksessa on aikojen saatossa ollut käytössä monenlaisia tekniikoita. Perlos Oy joskus 1970-luvun alussa teki ainakin kokeeksi yhden materiaalin harjoja, jossa koko systeemi oli tosiaan yhtä ruiskuvalettua (silloin ruiskupuristettua) muovia. Nämä olivat aika kertakäyttöisiä, tahnakin spruutattiin tehtaalla valmiiksi ja koko systeemi pakattiin alumiinipakettiin. Eivät ihan mukavimpia käyttää, myönnetään näin jälkikäteen. Nykyisin länsimaissa markkinoitavat harjat ovat kaikki monikomponenttivalulla tehtyjä runkoja, joiden lavan reikiin harjaniput asennetaan omana hienona monivaiheisena automaattiprosessinaan kaiken sulatyöstön jälkeen. Ne eivät siis missään nimessä ole samaa muovia kuin kahva eikä harjan runkokaan kahvoineen enää ole yhtä vaan 2-5 eri muovia. Hammasharjojen valmistus on niin erikoistunutta ettei Suomessa sellaisia tietääkseni enää tehdä. Joitain hammashoidon muita välineitä kylläkin.

halpa muovilevy tai/ja putki

Kysymys 05.01.2016:
käyttötarkoitus ulos pollarivalaisimiin
opaali tai kirkas, valoa hyvin läpäisevä, uv-kestoisuus, muokattavuus pyöreäksi, 200-300mm putken sisään, tai neliöputkeen levynä, pakkaskesto, iskukesto

Vastaus 05.01.2016:
Arvioisin, että aineista PMMA ("akryyli") tai PC (polykarbonaatti) löytyvät parhaat vastaukset ja niitä taas on iso valikoima mm. Aikolonissa: www.aikolon.fi/. Molemmat yleiset raaka-aineet saadaan täyttämään nuo vaatimukset, mutta haluttujen ominaisuuksien paremmuudet menevät vähän ristiin eli pitää määritellä mitä pitää tärkeimpinä ja kuinka kovaa vaikkapa iskun kestoa tai hyvää valon läpäisyä tarvitaan. Halpuus on tietty suhteellista, mutta jollain aina mm hyvä optisuus, iskunkesto ja UV-kesto pitää saada aikaan eikä niitä saa mitenkään muoviin ilmaiseksi eli ne kaikki nostavat tietysti tuotteen hintaa. Aikolon ja siihen kuuluva Masterplast Oy ovat juuri tuon alueen ammattilaisia ja varmasti mielellään asiakkaan apuna tuotekehityksessä. Voihan tuohon myös löytyä heiltä joku kolmaskin mahdollinen levymateriaali.

Medical grade polyurethane

Kysymys 21.12.2015:
Hei,
Olisin kiinnostunut tietämään medical grade polyurethane materiaaleista, siitä valmistetaan monenlaisia tuotteita, joten materiialissakin on ilmeisesti variaatioita. Pystyisittekö kertomaan mistä medical grade polyurethanista valmistetaan tälläisia tuotteita www.opalorthodontics.com/products/elastomerics/opalastic-colored-ligatures/Pages/default.aspx tarvitsisin täysin samaa materiaalia, valutarkoituksiin. En vain löydä tarkkaa tuote selostetta mistään. Ehkä osaatte auttaa tietämätöntä.
Olisin kiitollinen jos osaisitte auttaa.

Vastaus 22.12.2015:
Kyseessä on termoelastinen polyuretaani, jota CAS-numeron perusteella saa vaikkapa Covestrolta (entinen Bayer Material Science ) todennköisesti kauppanimellä TEXIN. Bayerilla ainakin on vielä oma konttori Suomessa, puh, 020 785 21. Juuri tuon tuotteen materiaalista ei saa varmuutta kauppanimitasolla. Sitä ei noissa annetuissa tiedoissa nimittäin anneta julki, joten muitakin valmistajamahdollisuuksia jää. Tuollaista materiaalia ei voi oikein itse kotikonstein muotoon valaa, vaan nuokin tuotteet on todennäköisesti ruiskuvalettu teollisesti. Medical alueen osaavia ruiskuvalajia Suomessa on esimerkiksi mm Medisize Oy Joensuussa ja Plastep Oy Kuortissa.

EPS:n raaka-aineet

Kysymys 04.12.2015:
Moi!

Tarvitsisin koulutehtävääni varten tietoa EPS-muovin raaka-aineista. Mistä EPS siis tarkalleen ottaen valmistetaan?

Vastaus 04.12.2015:
Styreeni polymeroidaan polystyreeniksi ja siinä samalla siihen imeytetään pentaania, joka sitten seuraavassa paisutusvaiheessa vapautuu ja turvottaa polystyreenihelmen lopulliseen kokoonsa.,

EVA-solumuovi ja lateksiallergia

Kysymys 27.11.2015:
Hei! Voisitteko sanoa voiko lateksiallerginen lapsi käyttää mattoa EVA-solukumista leikkimattona? Toisin sanoen sisältääkö EVA-solukumi luonnonkumia?

Vastaus 27.11.2015:
Hei,
Todennäköisimmin voi käyttää. EVA eli eteenivinyylisasetaattikopolymeeri ei sisällä lähtökohtaisesti lainkaan luonnokumia tai sen allergeeneja. Siitä meillä ei ole tietoa, käytetäänkö jossain tuotteissa EVA/kumi -seoksia tai kerrosrakenteita. Ei ole ainakaan tullut vastaan, mutta se olisi varmaan syytä tarkistaa ostopaikasta, jos haluaa olla ihan varma juuri jostain tuotteesta. Joskus EVA voi etenkin uutena tuoksahtaa jonkin verran etikalle, johtuen sen asetaattiosasta, joka kuitenkin on kiinteästi oksastettu perusmuoviin, polyeteeniin. Turvallista telmimistä lapsellenne !

Muovipakkausten tekstien maalit

Kysymys 17.11.2015:
Mitä maalia/väriainetta käytetään elintarvikkeiden muovipakkausten tekstitykseen - kun teksti tehty suoraan pakkauksen pintaan? Mikä on ko. maalin liuotin?

Vastaus 17.11.2015:
Elintarvikepakkauksen painamiseen voidaan käyttää hyvin monia eri menetelmiä ja värejä. Kaikissa ei tarvita liuottimia lainkaan (esim. UV-kovettuvat tai laser). Mistään ratkaisusta ei saa aiheutua elintarvikkeen pilaantumista, haittaa tai vaaraa terveydelle.
Painovärin toimittaja antaa väristä kelpoisuustodistuksen elintarvikepakkaukseen eikä muunlaisia ratkaisuja saa käyttää. Lisäksi kaikkien jalostusportaiden on toimittava säädösten, etenkin ns GMP-asetuksen mukaan, jossa painotetaan mm. painopinnan huolellista käsittelyä varastoinnissa ja muussa prosessin osissa. Suomalaiset muovipakkausten valmistajat hankkivat yleensä painovärinsä Painoväriyhdistyksen jäseniltä

www.variteollisuus.fi/

Kiristekalvon kilohinta

Kysymys 11.11.2015:
Terve. Mikä mahtaa olla kiristekalvon kilohinta keskimäärin? Onko sanoa jotain hintahaarukka, kun eri vahvuisia ja kokoisia on. Tuodaanko kiristekalvoa ulkomailta paljon? Mitkä tehtaat käyttävät eniten kiristekalvoa?

Vastaus 12.11.2015:
Hei, Muoviteollisuus ry ei kerää hinta- eikä markkinaosuustietoja. Muovituotteen hinta määräytyy aina ostajan ja myyjän välisessä kaupassa. Melkein kaikkia yleisiä muovituotteita, todennäköisesti myös kiristekalvoja tehdään, viedään ja tuodaan globaalisti. Käyttäjiä on tuhansia maataloudesta, erilaisiin pakkaajiin, ei yhtä tai muutamaa muita isompaa,

Maito ja mehupurkin korkit

Kysymys 22.10.2015:
Mitä muovilaatikossa ovat valkoiset maito ja mehupurkin korkit? Olen pessyt ja kerännyt niitä erikseen, askartelutarkoitukseen, mutta nyt niitä on jäänyt paljon yli ja haluaisin laittaa muovinkeräykseen.

Vastaus 22.10.2015:
Ne ovat hyvälaatuista elintarvikekontaktikelpoista polypropeenia tai polyeteeniä ja kelpaavat sekä kierrätykseen että energiahyötykäyttöön. Katselin ja löysin youtubista myös ihan hauskoja uusia askarteluideoita korkeista. Niitähän voi liittää kuumaliimalla yhteen, porailla ja sahailla esim. tiheällä rautasahalla, jopa muotoilla varovasti lämmöllä tai vaikka virkata ympärille sellaisia päällyksiä, käyttää vähän kuin runkona tai täytteenä joissain käsitöissä. Vain tavallinen liima tai mikään väri ei kyseisten muovien pinnassa pysy. Muun muassa korkeista koottu keksiteline oli minusta mainio, korkkitornista rakennettu joulukuusien runko sen sijaan ehkä vähän jotenkin ... no joo moderni ja ehkä vähän turvatonkin. Ei ainakaan saa ripustaa siihen aitoja kynttilöitä. Muutoinkin korkea lämpö ja tuollainen muovi on pidettättävä erillään. Ei siis pannunalusia eikä vastaavia. Mutta netissä oli tehty korkeista hauskoja koristeverhoja, jääkaappimagneettien päällysiä ja eri väreillä jopa seinämosaiikin tapaisia. Mielikuvitusta näköjään ihmisillä riittäa ja nuo korkitkin näyttävät sitä hauskastikin ruokkivan.

Kierrätysmuovin käyttö kalusteteollisuudessa

Kysymys 08.10.2015:
Moi,
olen ajatellut käyttää tulevan yritykseni materiaalina kierrätettyä muovia. Valmistaisin siis kalusteita, mikäköhän muovi olisi parhain vaihtoehto tähän tarkoitukseen? Ottaen huomioon raakamateriaalikustannukset, hinta ei saisi olla korkea.
Ystävällisin terveisin,
Ville Toikka

Vastaus 08.10.2015:
Menestystä yritykseen. Ehkä Sinun kannattaisi käydä joku muovialan peruskurssi tai käyttää konsulttina jotain muovit tuntevaa henkilöä tuotekehitysvaiheessa. Materiaalinvalinta on osa tuotesuunnittelua ja se on syytä tehdä kokonaistarkasteluna. Pelkkä "pitää saada halvalla kierrätysmuovia" on vähän riskipitoinen tapa lähestyä toimivan tuotteen valmistusta. Pitäisi vähän miettiä, millä tekniikalla koko kappale on toteuettavissa ja sitten tutkailla materiaalivaihtoehtoa. Tavallisiin ruiskuvalutuotteisiin on helppo löytää hyvälaatuisia kierrätysmuoveja, samoin ekstrudoituihin profiileihin jne. Mutta esim. lämpömuovaukseen jo paljon kinkkisempää, 3D-printtaukseen hyvin vaikeaa ja niin edelleen. Kierrätysmateriaalissa sisätilatuotteissa etenkin on huomioitava sitten prosessoitavuuden lisäksi mm. väri ja hajut. Kurssia siis suosittelen ja/tai kääntymistä vaikkapa Lahden AMK:n materiaalitekniikan puoleen.

Paistinlasta

Kysymys 01.10.2015:
Voiko paistinlastasta liueta jotain haitallisia jäämiä paistettavaan ruokaan. Välillä näkee lastojen olevan sulanut/kuprulla jostain kulmasta. Onhan noissa paistolastoissakin merkintää lasista/haarukka symbolista ja koodeista PA66+GF ja max lämpötila 220c. Kiitos!

Vastaus 01.10.2015:
Hei,
Ainakin kotimaisten Orthexin ja Plastexin kaikki lastat ja vastaavat tuotteet on valmistettu elintarvikekontaktiin hyväksytystä muovista ja niissä on mukana aina nuo käyttöohjeet plus merkinnät, joihin viittaat. Vaurioituneet ja rispaantuneet keittiövälineet kannattaa kyllä mielestäni viipymättä vaihtaa uusiin ihan hygieniasyistä, ei niinkään jäämien tai kemikaalien pelossa.
Tuo sinun kuvaamasi merkintä kertoo tuotteen olevan lasikuitulujitettua polyamidia. Erittäin hyvin lämpöä ja kulutusta kestävä komposiitti siis kyseessä. Mutta jos mikä hyvänsä hankittu ruokailutuote , muovinen tai muu materiaali, arveluttaa missään terveysmielessä, voi aina kääntyä kunnan elintarviketurvallisuudesta vastaavan paikallisviranomaisen puoleen. Sellainen on joka kunnassa, joskin virkanimikkeet vaihtelevat. Hänellä on velvoliisuus selvittää jokainen epäilys. EU:ssa elintarvikeviranomaisilla on hyvin tehokas RASFF-hälytysjärjestelmä, jonka avulla vedetään kelvottomat tuotteet välittömästi pois koko EU-markkinoilta, kun ne havaitaan. Tulli taas valvoo tuontia EU:n ulkopuolelta, josta ikävä kyllä yritetään joskus tuoda jos jonkinlaista muovituotetta. Samoin verkkokaupassa kannattaa kyllä suosia suomalaista aitoa tuotetta. Huolettomia ja terveellisiä kokkauksia !

Rakennuspalju kasvatusaltaaksi

Kysymys 22.09.2015:
Voiko ns. rakennuspaljuissa kasvattaa syötäväksi tarkoitettuja vihanneksia esim. lehtikaalia, jonka kerrotaan keräävän talliumia maasta.

Vastaus 22.09.2015:
Hei,
Aika mahdotonta on suositella jotain rakennuspaljua uuteen käyttökohteeseen tietämättä yhtään mitä aineita siinä on sekoiteltu tai kuka sen on valmistanut tai millaisesta materiaalista. Sen sijaan suosittelisin hommaamaan puhtaan ja turvallisen ammeen tai ison laatikon vaikkapa jäsenfirmaltamme Orthexilta. Niissä on käytetty elintarvikekontakikelpoista muovia, on merkit ja ohjeet saatavilla:
www.orthexgroup.fi

PE-RT

Kysymys 20.09.2015:
PE on polyeteeni, mutta mitä tarkoittaa RT, kun kyseessä on komposiittiputki vesijohtona?

Vastaus 20.09.2015:
Hei,
RT-lyhenne raaka-aineeseen liitettynä on taas vähän sellainen uusi yleistymä, jota markkinoijat ehkä olisivat voineet vähän miettiä ennen käyttöönottoa. Kun ei se kerro muovista sinänsä kovastikaan, mutta sekoittuu pariin muuhun RT-lyhennemahdollisuuteen aika hämäävästi. No, tuossa se joka tapauksessa todennäköisimmin merkitsee, "Raised Temperature" eli putki kestää pelkkää perus-PE:tä korkeampaa käyttölämpötilaa.

muovituotteen ikä

Kysymys 11.08.2015:
Muovista valmistetussa tuotteessa ( tässä tapauksessa turvaistuin) on erilaisia merkintöjä joissa on ympyrän muodossa kehällä kirjaimia ja numeroita ja ympyröiden sisällä nuolet osoittavat näitä numeroita. Kertovatko nämä merkinnät jotakin muovituotteen valmistusajankohdasta tai iästä?

Vastaus 11.08.2015:
Olet täysin oikeilla jäljillä. Kuvauksesta päätellen kyseessä on ns. valmistuskello. Se on muotista jälkensä saava merkintä, joka kertoo muovituotteen valmistusajankohdan. Sellainen on avuksi , jos pitää jäljittää jotain tuotetta, valmistuserää tai vain päätellä tuotteen ikä. Lasten turvaistuimissa ei tietääkseni ole vielä EU:saa käyttöikärajaa, mutta eräät valmistajat suosittelevat 6-8 vuoden käytön jälkeen istuimen uusintaa tai vähintäänkin perusteellista kuntotarkistusta. Lähinnä siinä voivat valjaat ja pehmusteet menettää joustoaan ja rispaantua. Muovirunko kestää varmasti paremmin ja paljon riippuu myös käyttö-olosuhteista sekä -historiasta.

EVA-muovi

Kysymys 30.07.2015:
Hei! Voiko EVA-muovista valmistettua alustaa käyttää leivonta-alustana? Kyse on Ikean valmistamastakirjoitusalustasta (materiaali EPA-muovi), joka olisi oivallinen leivonta-alusta, jos se on turvallinen käyttää.
Ystävällisin terveisin Sari Rivalli

Vastaus 31.07.2015:
Hei,
Onpa oikeastaan kinkkinen kysymys vastattavaksi. Ei siksl, etteikö EVA (polyeteenivinyyliasetaatti) voisi olla ihan hyvä ja käypä myös leivonta-alustana. Mutta kun valmistuttaja/myyjä (Ikea) myy tuotteen kirjoitusalustaksi, niin paha siinä on ulkopuolisen käyttöaluetta kovasti sitten elintarvikepuolelle laajentaa, Pitäisi varmistaa heiltä. He voivat tietää väreistä, pintalakoista tms jotain, mitä me emme tuon perusteella tiedä. EPA-hyväksyntä (mikäli on tässä sama kuin FDA) tarkoittaa, että muovi täyttää USAn viranomaismääräykset elintarvikekontaktiin. EU:ssa on hieman toisenlaiset vaatimukset, mutta usein EPA-hyväksyntään täällä Euroopassakin elintarvikepakkauksissa viitatataan. Suomen ylin elintarvikeviranomainen eli EVIRA on aiemmin ollut sillä kannalla ettei viittauksia elintarvikehyväksyntään saa olla sellaisissa muovituotteissa, joiden pääkäyttö on jossain muussa, kuten postilaatikot, pulkat, lumilapiot jne vaikka ne muovina elintarvikekontaktiin ihan ongelmitta kävisivätkin .Vaikea siis sanoa. En ehkä itse heti käyttäisi ko kirjoitusalustaa leivonnassa. Siitä voisi lähinnä ajatella irtoavan jotain väriä leivonnaisiin, Mtään oikein mittavaa terveysriskiä en tuon kuvauksen perusteella kuitenkaan pysty hahmottamaan.

Muovipussi kasvatusastiana

Kysymys 06.07.2015:
Sopiiko PD-LD muovikassi esim yrttien kasvatusastiaksi, eli liukenee haitallisia aineita multaan ja kasveihin?

Vastaus 06.07.2015:
PE-LD on mullan ja monen elintarvikkeen paras pakkaus. Sehän on pääosin hiiltä ja vetyä veteen liukenemattomassa polymeerimuodossa. Varmaankin vanha kassi voi palvella ainakin yhden kasvukauden yrttiastiana ongelmitta. Voimakas UV-säteily ja rautapitoinen kasteluvesi ja mahdollinen kasvihuoneen otsoni alkavat kuitenkin heikentää kassimuovia pikkuhiljaa. Se voi muuttua aika hauraaksi jo vuodessa. Varsinaiset kasvihuone- ja mm. höyrynsulkukalvot, ruukut yms on UV- ja lämpöstabiloitu kestämään paremmin vanhenemista. Muistathan poistaa sitten vanhan viljelypussin ja muutkin vastaavat muovit asianmukaisesti jätehuoltoon/energiajakeeseen ? Satoisaa kesää !

Kännykän suojakuoret

Kysymys 26.06.2015:
Hei, netistä voi löytää kännykän suojakuoria (silikoni, TPU, jne..) erittäin edullisesti. Yleensä nämä muutaman euron maksavat tuoteet tulevat kaukoidän suunnasta. Voiko tällaisiin halpoihin materiaaleihin luottaa, ettei niistä irtoa mitään terveydelle haitallisia aineita kun niitä käsissä paljon pyöritellään?

Vastaus 26.06.2015:
Hei,
Kyllähän sitä ottaa vähän kaikkien halpatuontituotteiden kanssa laaturiskin, materiaalista riippumatta. Tuonnin valvonta on pistokoeluontoista eivätkä maahantuojat yleensä ole kovinkaan valistuneita tuotteidensa yksityiskohdista, toisin kuin kotimaiset valmistajat. Tosin kaikkia muovituotteita ei läheskään ikävä kyllä täällä valmisteta vaikka meillä tuollainen laatukilpailuvaltti onkin. Mitä kännyköiden suojakuoriin tulee, tiedossani ei ole yhtään siihen liittyvää materiaalimigraatiota tai terveyshaittaa. Enimmäkseen materiaaliheikkouksien takia on Suomen markkinoilta vedetty ulkomaisia ruokailuvälineitä, leluja, sähkölaitteita, puutarhatuotteita, rakennustuotteita, lasten vaatteita …niin lista on aika pitkä, mutta onneksi kelvottomuudet eivät ole täällä aiheuttaneet mittavia terveyshaittoja. Ihokontaktin kautta jonkun muovista irtoavan aineen imeytyminen aineenvaihduntaan olisi melko heikkoa. Kännykän muoveja ja muita sähkölaitteiden muoveja koskee ns. ROHS-direktiivi, joka kieltää juuri ne joskus mm. väreissä käytetyt haitalliset raskasmetallit, jotka voisivat ihoonkin siirtyä eli kadmiumin, lyijyn, elohopean ja kuusiarvoisen kromin. Uskoisin että melko turvallisin mielin voi melkein mitä hyvänsä kuorta kännykäsään käyttää, mutta tietysti jos ilmenee yhtään mitään ihoärsytystä tms niin vähintään siitä tulisi reklamoida myyjälle ja itse veisin viallisen tuotteen TUKESiin tutkittavaksi.

Tietoa Saarplastista

Kysymys 10.05.2015:
Hei, ostin kirppikseltä vanhan kovamuovisen Donna-ompelurasian, jonka on valmistanut Saarplast. Löytyykö tästä valmistajasta mitään tietoja? Toiminta-aika? Paikkakunta? Kiitos etukäteen mahdollisista tiedoista.

Vastaus 11.05.2015:
Hei,
Hankit tosiaan aika vanhan kotimaisen muovituotteen. Oy Saarplast Ab on toiminut ilmeisesti Espoossa. On tehnyt erilaisia muovileluja ja muita -tuotteita, mutta lakannut vuonna 1983. En löytynyt sen enempää tietoa vaikka etsin muovialan vanhoista kirjoista ja rekistereistä. Ei ilmeisesti kuulunut tuo firma mihinkään järjestöön.

retkipatjamateriaali

Kysymys 06.05.2015:
Hei, mikä olisi ekologinen retkipatjamateriaali? Kaupoissa myytävässä vihreä n umpisolumuovisen retkipatjan pakkauksessa on PE-foam cfc-free merkintä. Ei taida olla biohajoavaa?
Kiitos etukäteen vastauksesta.

Vastaus 06.05.2015:
Hei,
PE-muovi on vain hiiltä ja vetyä. Se on kevyt yksinkertainen, kestävä ja hygieeninen ratkaisu.PE:tä tehdään lisääntyvässä määrin biopohjaisena. Materiaaliakin on niin vähän, että taitaa retkikeittimen yksi polttoainekaasusäsäiliö edustaa isompaa määrää luonnonvarojen käyttöä kuin patja. CFC-kaasut sinänsä ovat olleet pois käytöstä jo kymmeniä vuosia, joten se maininta on ehken vähän turha tuossa. PE:stä voisi saada nopeammin biohajoavaa sekoittamalla siihen valmistusvaiheessa vaikkapa hajottavia rautasuoloja tai jotain muuta hajoittavaa ainetta. Mutta se tekisi patjasta samalla alttiin homeelle, vedelle, hajoamiselle ja lyhentäisi todennäköisesti sen elinikää erittäin paljon. Itse olen joskus käyttänyt allani sarka- ja villahuopia, muita erilaisia tekstiilisysteemejä, vahakangaspakkoja, jopa jonkilaisia puhallettavia tai olkitäytteisiä patjasysteemejä. Ne kuluttavat luonnonvaroja , etenkin vettä ja energiaa paljonkin enemmän kuin PE, ovat kaiken puolin herkkiä hajoamaan, kostumaan, homehtumaan ja ovat epämukavampia käyttää: usein kovia ja kylmiäkin. Nyt en suostu muuta patjamatskua oikein ajattelemaankaan. Sitten kun PE-patja joskus jostain syystä pitää lopullisesti hävittää, se tuottaa vielä jätevoimalassa puhdasta energiaa.

ulkokalusteet

Kysymys 27.03.2015:
kierrätysmuolista valmistettu
8-10 mm paksu levy, joka sopii
ulkokäyttöön tarkoitetun tuolin
istuimeksi ja selkänojaksi,
lämpömuovattava

Vastaus 27.03.2015:
Tuossa voisi Suomessa auttaa ehkä levyjen iso valmistajaRöhling Rimito Plast Oy Ruskossa:
www.rimitoplast.fi/fi/etusivu.html

PVC ja 37% suolahappo

Kysymys 10.03.2015:
Hei, kestääkö PVC-muovista valmistettu putki (karakulma) n.37% suolahappoa? Tarvitsen tällaisen yhdysputken hapon annosteluun.

Vastaus 10.03.2015:
PVC:n (ja usein vaihtoehtona olevan PP:n) ilmoitetaan yleisesti kestävän erinomaisesti ainakin 20 % suolahappoa 20 C:ssa, mutta yli 60 C:n PVC:n lämpötilassa rakenne voi heiketä tavallista nopeammin ja muovi pehmetä lämmöstä muutoinkin.
37 %:n suolahapolle PVC:n kesto laskee edellä kuvatun 20 C:n lämpötilan erinomaisesta hyväksi tarkoittaen mm että putken väri voi muuttua. Huom, jos HCl:ssä on mukana jokin toinen komponentti eli kyseessä on esim. happoseos tms. sillä voi olla iso vaikutus kestoon. Samoin, jos hapon joukossa kulkee vaikkapa jotain putken sisäpintaa koko ajan naarmuttavaa, se voi raapia esille PVC:n täyteaineena olevaa CaCO3:a, joka kyllä hajoaa happoon. Normaalissa tilanteessa CaCO3 on koteloitunut PVC:n suojiin eikä pääse reaktioon hapon kanssa.

www.newpig.com/wcsstore/NewPigUSCatalogAssetStore/Attachment/documents/ccg/OMM216485_COMPATGUIDEPVC.pdf

Alipainemuovit

Kysymys 02.03.2015:
Tarkoitus on valmistaa pienehköjä sarjoja n. 30 cm halkaisijaltaan olevia kappaleita tyhjiö (lämpö) muovailtuna. a) mikä n. 1mm paksuinen värilline muovi soveltuu parahaiten, b) mistä muovia voi ostaa pieniä testieriä, c) onko markkinoilla käytettyjä alipainevetolaitteita

Vastaus 02.03.2015:
Hei,
Muovin tuossa sanelee hieman se, miten syvää, jämäkkää ja mittatarkkaa lopputulosta haette. Polypropeeni-levy voi olla hyvä ja helppo vetää, iskunkestävää polystyreeniä yleisesti käytetään ja samoin ABSia kanssa. Polykarbonaattiakin voi vetää ja millin levyjä löytyy, mutta se on jo haastavampaa.

Levyjä maahantuovat tietääkseni ainakin ETRA ja Vink Finland, Rimito Plast Oy tekeekin levyä Suomessa www.rimitoplast.fi/en/products.html

Käyteyille alipaine-koneille ei oikein ole sellaista pörssiä tai markkinapaikkaa. Se on muutoinkin sellaista satunnaista: Joku tietää, että joku haluaisi eroon.... , Laitteita aika ajoin on mm täällä Harmacilla

Linkkiä ei enää ole 8 2020) www.harmac.fi/nettiharmac%20sivu%20pakkauskoneet.html

turvalliset muoviastiat

Kysymys 20.01.2015:
Mitkä merkinnät löytyy turvallisista muoviastioista?

Vastaus 20.01.2015:
Hei,
Ei muovisissa eikä muissakaan astioissa ole mitään erityistä turvallisuusmerkintää. Voit kysyä tuotetietoja astian myyjältä, joka tarvittaessa voi sitten valmistajalta tiedustella lisää. Valmistajista esim. Orthex on laittanut tuotteisiinsa tai niiden mukana saatavaan materiaaliin astian soveltuvuudesta ja ominaisuuksista kertovia symboleja. www.orthexgroup.fi/contact/hjalp/symbolit

Muovikulhojen valkoinen karsta

Kysymys 16.01.2015:
Hei! Miksi muovikulhojen sisäpintaan tulee valkoista kovaa karstaa, kun niitä käytetään kastikkeiden kuumentamiseen mikrossa? Vai onko kyseessä huonosta pesusta johtuva ilmiö?

Vastaus 16.01.2015:
Todennäköisesti kulhomateriaalin mikroskooppisen pieniin huokosiin ja niiden suulle jää aina pesussa lähinnä pesuvedestä kalkkia CaCO3 ja sen taakse kosteutta. Mikroaaltouunissa huokosten sisällä oleva kostea ilma laajenee ja puskee pintaan kalkkikarstaa, joka on vaaratonta ihmiselle.

LDPE

Kysymys 22.10.2014:
Kestääkö LDPE-muovia oleva muovipullo pakastusta?

Vastaus 22.10.2014:
Ei LDPE:ssä eli tavallisessa polyeteenissä ole mitään sellaista, mikä sotisi pakastusta vastaan. Totta kai pullon tulee olla aivan puhdas ja vahingoittumaton. Se pitää olla tehty elintarvikekäyttöön eikä siinä saa olla säilytetty mitään muuta kuin pakastettavaa elintarviketta, ei esim kemikaaleja sillä tuo muovi on huokoista ja siihen tarttuvat maku ja haju hyvin tiukkaan. Hyvä on muistaa myös että pakkaslämpötiloissa LDPE-pullo voi merkittävästi jäykistyä ja tulla täten muun muassa kolhuille herkemmäksi.

Medikaalikäyttöön sopivia muovilaatuja?

Kysymys 04.08.2014:
Olemme suunnittelemassa tuotetta, joka tullaan hyväksymään medikaalisertifikaatien mukaisesti. Mistä löytyisi tietoa muoveista, jotka soveltuvat lääketieteellisiin laitteisiin?

Vastaus 05.08.2014:
Hei,
Kysymykseen on hieman hankala vastata lyhyesti asiakokonaisuuden laajuuden ja osin kysymyksen väljyyden vuoksi. EU:ssa lääketieteellisen materiaalikäytön (lääkinnässä ja suoran kosketuksen pakkauksissa) päälinjat asettaa European Pharmakopeia , (vastauksen aikainen linkki www.edqm.eu/en/european-pharmacopoeia-8th-edition-1563.html)).
USAssa FDA:n turvallisuusnormit ovat hieman toisennäköiset ja yksittäisissä maissa mm. Japanissa on kansallisia ohjeita ja hyväksyntöjä tälle alueelle. Iso merkitys on sillä, millainen on oikeasti muovin ja ihmisen välinen kontakti, tuleeko esine elimistön sisään, kontaktiin ihon, limakalvon tai lääkkeen kanssa vai onko kyseessä tuote, jota käytetään hoitoon ilman siirtymisriskiä ja kontaktia. Myös koko valmistusketjun laadunvalvonta, jäljitettävyys ja hallinta ovat avaintekijöitä, ei pelkästään raaka-ainehankinta. Lähtökohta kuitenkin tuotevalmistajan kannalta näissä on, että hänen raaka-ainetoimittajansa tietää mihin käyttöön hänen muovinsa menee ja että hän antaa sen käytön turvaavan vakuutuksen mahdollisine teknisine rajoituksineen.
Medical Grade –muovit eivät ole sillä tavoin raaka-ainekohtaisesti spesifioituja kuin vaikkapa EU:n food contact –säädöksissä. Aika usein saattaa olla niin, että raaka-ainetoimittajan medical grade tarkoittaa food contact muovia, josta vielä on todistettavasti huolehdittu jokin jäännöskomponentti pois tai parannettu muuta puhtausominaisuutta erityisesti. Julkisuudessa on ollut mm. silmätippapullojen valmistuksen kehitystyön kuvauksia, joissa käytännössä on pitänyt testata lopputuote useilla kymmenillä eri muoveilla, migraation, ärsytyksen ynnä monien muiden ominaisuuksien osalta. VTT (Riitta-Maija Osmonen) osaa näissä neuvoa alkuun ja he myös saattavat antaa lausuntoja muovien soveltuvuudesta aikomaanne käyttöön. Muoviteollisuus ry:n jäsenistössä korkealuokkaisia laitteenosia lääketieteelliseen käyttöön pystyy valmistamaan eri tason puhdastilaolosuhteissa mm. Medisize Oy Kontiolahdella.

Tuotekyselyt

Kysymys 27.05.2014:
Voiko vaahtomuovin (Superlon) pestä 60 -asteessa pesukoneessa?

Vastaus 27.05.2014:
Ei kannata kokeilla. Pesukoneen sekä vaahtomuovin hajoaminen on iso riski. Suosittelemme käyttämään ammattitaitoista pesulaa.

Valmistajatiedustelu

Kysymys 23.05.2014:
Hei. Haen valmistajaa uimahallin portaiden askelmalankuille, materiaali pvc-muovi. Jos teillä on yhteystietoja niin haluaisin useamman toimittajan. Kiitos!

Vastaus 23.05.2014:
Hei,
PVC-profiilia voisi kysellä Primo Finland Oy:stä ja kenties myös Toppi Oy:stä. Sinänsä uima-allasrakenteisiin on hyvin perehtynyt myös Fluorotech Oy, jonka verkostossa on monia soveltuvia valmistajia.

Muovi laiturit

Kysymys 12.05.2014:
Tehdäänkö suomessa yhteensopivista muovi paloista laitureita .Ulkomailla suosittuja ja käteviä.

Vastaus 13.05.2014:
Hei,
Monenlaisia laitureita Suomessa ainakin valmistetaan. Muoviteollisuus ry:n jäsenistöstä suosittelen tutustumaan ainakin Jita Oy:n laadukkaaseen valikoimaan. Jospa sieltä löytyisi toimiva.

D2W

Kysymys 08.04.2014:
Mitä on D2W? Onko sitä turvallista käyttää ja jos on, niin miksi sitä ei käytetä enempää? Siitä ei ole juurikaan tietoa saatavilla. Aine antaa muovipussille hallitun käyttöiän, kunnes se rupeaa hajoamaan itsestään.

Vastaus 08.04.2014:
Ajankohtainen, muttei ihan uusi kysymys. Tuo lyhenne viittaa erään kemikaalitoimittajan markkinoimaan hieman salamyhkäiseen lisä-aineeseen, jonka yleisesti arvioidaan olevan jokin metallisuola, joka murentaa muovikalvon hapen läsnäollessa. Näitä lisä-aineita on ollut markkinoilla aika ajoin jo pitkään. Puhutaan ns. okso-hajoamisesta. Normaalisti muovien pilkkoutumien alkaa UV-valon käynnistimenä ja jatkuu okso-ryhmien liittymisillä rakenteeseen, kunnes polymeeriketjujen lyhennyttä tarpeeksi ne "mahtuvat" pieneliöiden ruoansulatukseen. On paljon erilaisia konsteja tehdä huonosti kestävää muovia. Varmaan juuri tuo mainitsemasi tiedonpuute ja hyvinkin voimallinen markkinointi maailmalla vaikeuttavat D2W:n objektiivista analyysia sen haitoista ja hyödyistä. Aineen markkinoijat näkevät nopeuteutun hajoamisen olevan ratkaisu jäte- ja roskaantumisongelmaan. Toiset kysyvät, miten aineella käsitelty muovi pidetään erossa normaalista kierrätyksestä, eikö roskaantuminen ja välinpitämättömyys vain lisääntyisi sekä mihin pilkkoutunut muovi sitten lopulta päätyy ja millaisten välivaiheiden kautta. Voin vain todeta että väittely puolesta ja vastaan on kiivasta. Etenkin nyt kun esillä on muovipussien käytön rajoitukset eri puolilla maailmaa. Hallituin käyttöikä kuitenkin muovipussille saavutetaan, kun pussi loppukäytetään roskapussina, joka sitten poltetaan energilaitoksessa vedeksi ja hiilidioksidiksi.

Sohvan vaahtomuovipatja

Kysymys 13.02.2014:
Sohvani vaahtomuovipatjaan on liimattu harso. Liima on selvästi ollut vaaleaa, mutta osittain se on punaista, mitä kirkkaampi punainen väri sitä kovempi kohta (vaaleissa kohdissa liima on normaalinoloista).Mistä tämä punainen väri johtuu, vai onko harso liimattu kahdella erivärisellä liimalla tai kirjavalla liimalla?

Vastaus 13.02.2014:
Hei,
Kiitos mielenkiintoisesta pähkinästä ja sen hyvästä kuvauksesta. Sen perusteeella minun arvioni on, että on tuossa liimassa on tapahtunut ajan myötä niin sanottujen konjugoitujen kaksoisidosten muodostumista. Aivan vaaraton ilmiö, mutta tuloksena on juuri usein oransseja ja punasävyisiä värejä sekä tuollainen materiaalin joustavuuden muutos. Muun muassa porkkanan väri tulee noista toistuvista kaksoissidoksista hiilen välissä.

Polypropeeni

Kysymys 12.12.2013:
Hei, olisiko teillä tietoa, mistä voisin saada Polypropeeni arkkin, 0,5-1mm, jäykkä, kai lisätty lasikuitua ?

Vastaus 12.12.2013:
Hei Raul,

Ota yhteyttä jäsenfirmoihimme Fluorotechiin ja Muoviuraan. Heiltä pitäisi kysymääsi PP-levyä löytyä. Tässä vielä heidän www-sivuosoitteensa, joista löydät lisää tietoa.

fluorotech.fi/pp
muoviura.fi/fi/

Vaahtomuovien lämmönkesto

Kysymys 22.11.2013:
Moi. Onko olemassa sellaista sellaista vaahtomuovia tai muuta muovimateriaalia, kevyttä,elastista ja muotoonsa palautuvaa materiaalia, joka kestää sulamatta ja säilyttää suurin piirtein ominaisuutensa kun lämpötila nousee 180 c asteeseen?

Vastaus 23.11.2013:
Hei,
On sellaisia olemassa, mutta en tiedä tuodaanko normaalisti Suomeen. Evonikin polyimidivaahdot nimittäin soveltuvat kuvaukseesi ja ovat kestoltaan noilla rajoilla (jatkuva 200 C). Tutustu niihin ja ota suoraan yhteyttä valmistajaan sivuilla www.evonikfoams.com

Kelpaamaton tuoteinnovaatio

Kysymys 15.10.2013:
Miksei suomessa valmistavalle muoviteollisuudelle kelpaa idea torjunta-aineen suorasumuttimesta? Ehdotan siis, että kauttanne päätyisi suomalaiseen tuotantoon reppuruiskun kaltainen laite, jossa paine tehtäisiin jonkunlaisella paineakulla kompressorista tai akkuporakoneen akulla toimivalla sähkömoottorilla pitkin matkaa. Laite kannettaisiin selässä 3-5l säiliön ohessa ja säiliöstä aine johdettaisiin pikaliittimellä kiinnitettävän letkuston kautta suoraan raivaussahan terän leikkauspintaan. Metsuri saisi vasemmalla kädellä liipaistua torjunta-aineen siinä samalla kun katkaisee puun, jolloin työmäärä ja torjunta-aineen käyttö minimoituvat, ympäristökuormitus minimoituu, talousmetsän tila kohenee. Kaikki voittavat.

Vastaus 15.10.2013:
Hei,
Tuota kannattaisi kehittää yhdessä raivurin valmistajan kanssa, jotta kokonaistuotteesta tulee varmasti yhteensopiva ja turvallinen. Spreijattavan vesakon torjunta-aine ja kuuman terälaipan yhdistelmä ainakin itseäni innokkaana metsänraivaajana ja -vaalijana hiukan mietityttää. Muun muassa glyfosaatti hajoaa hieman yli 200 C:ssa ja se myös syövyttää rautaa. Muoviteollisuus voi lähinnä valmistaa sitten tilauksesta tuohon puhallusmuovattavan säiliön ja muita muoviosia. Ne onnistuvat kyllä. Sahan valmistajan (merkin haltijan) tilaus sekä torjunta-aineen käyttöohjeiden mukainen toiminta ovat paras tae tuotteistamiselle. Sitä odotellessa pitää raivattuun metsään tehdä vielä toinen retki ja suihkia halutessaan torjunta-aineet erikseen esiin tunkeville uusille lehdille, jolloin ne itse asiassa vasta ovat tehokkaita eivät niinkään kantojen ja lehdettömien nysien päälle suihkutettuina.

Lujitemuovin vesihöyrynläpäisy

Kysymys 12.10.2013:
Kun kylpyhuoneita valmistetaan lujitemuovista, niin onko olemassa jonkin tutkimuslaitoksen selvitys ja hyväksyntä sen vesihöyrynpitävyydestä ?
Siis voidaanko asuinrakennuksiin tehdä lujitemuovista kylpyhuoneita ?

Vastaus 12.10.2013:
Hei,
Aletaan vastaus lopusta. Laivoihin on tehty pitkään ja viime aikoina myös asuinrakennuksiin lujitemuovisia kylpyhuonemoduleja ja rakenteita. Keskeistä lujitemuoviratkaisuiden vesihöyrytiiviydessä ja pitäaikaiskestävyydessä on kunnon (pinta)hartsien valinta ja osaava työ. Tehdasvalmisteiselle valmisrakenteelle on helpompi saada jokin tutkimuslaitoksen lausunto tiiviydestä haluttaessa. Paikalla tehtävien asennusten osalta kosteuseristyksen onnistuminen on sitten melko täysin asentajan ammattitaidossa ja osaamisessa. Toki paikallakin laminoitavalla lujitemuovilla on täysin mahdollista toteuttaa tiivis ratkaisu. Muoviteollisuus ry:n lujitemuovijaostossa on tähänkin osaavia yrityksiä mm. Sulmu Oy ja sen palveluverkosto.

Pvc-koteloita

Kysymys 24.09.2013:
Haluaisin valmistuttaa pieniä eriä (alle 1000kpl) kirkkaita pvc-koteloita kevyiden tuotteiden pakkaamista varten. Kenen puoleen kannattaisi kääntyä?

Vastaus 25.09.2013:
Muoviteollisuus ry:n jäsenistöstä löytyy useampikin vaihtoehto hieman riippuen siitä, oletko nyt hakemassa ihan kuumalangalla levystä taiteltavissa olevaa koteloa vai onko haussa mittatarkempi ruiskuvalettu ratkaisu.
Suosittelen yhtydenottoa ainakin seuraaviin firmoihin
www.masterplast.fi
www.saintex.fi (joustavat, enemmän taskumalliset)
www.krtjousi.fi

Toivotaan, että noista löytyy tarpeen mukainen kotelo.

muovien kuumuudenkesto

Kysymys 23.09.2013:
Olen nähnyt laitosruokalassa käytettävän uunivuuan suojana muovia. Kysyisin siis: mikä polyeteeni/propeeni kestää elintarvikekäytössäkin noin 175 celsiusasteen lämpötilan, niin että kaalilaatikon voi kypsentää muovipussissa? Onko tällaista ruokaa turvallista nauttia? Armeijassahan pakeissa käytetään pakkipussia, mutta siinä säilytetään noin 70 - 100 asteista ruokaa vain vähän aikaa.

Vastaus 23.09.2013:
Hei,

Uunivuoan suojaksi kyllä pitää hakea polyesterikalvoa, jonka lämmönkesto on yli 200 C. Paistopussit ovat erilaisia polyestereitä.

PP ja PE eivät tuollaiseen yli 100 C uunin sovellu. Sitten jos mennään vieläkin kuumempiin olosuhteisiin, on vielä käytössä polyimidikalvo, joka hetkellisesti kestää
jopa 480 C.

Turvallista ruoanlaittoa.

pp=elintarvikemuovi

Kysymys 10.09.2013:
Hei!
Onko PP merkinnällä varustettu saavi sama kuin elintarvikemuovi, eli haarukka ja veitsi merkintä?

Vastaus 10.09.2013:
Hei,
Eipä PP-merkki kyllä ole sama kuin elintarvikelpoisuusmerkintä, jota ilmeisesti kuvaat haarukka ja veitsi -symbolilla, joskin siinäkin on pikari ja haarukka, ei veistä. PP tarkoittaa valmistusmateriaalia eli polypropeenia. Jotta polypropeeniastia olisi elintarvikekelpoinen, siitä pitää olla valmistajan vakuutus siitä, että se on valmistettu elintarvikekontaktiin hyväksytyistä raaka-aineista ja soveltuu elintarvikekontaktiin eli ns vaatimuksenmukaisuusvakuutus mahdollisine käyttörajoitteineen esim. PP:llä usein ei yli 80 tai 65 C:n lämpötiloissa. Suomessa asianmukaisia saaveja myös elintarvikekäyttöön valmistaa mm. Orthex.

jääsydän-muovipullo

Kysymys 21.08.2013:
voiko kiehuvan omenamehun valuttaa suoraan jääsydän-pulloon, liukeneeko muovista jotain haitallista ainetta mehuun (odottava äiti, lapset)

Vastaus 21.08.2013:
Hei Maire

Plastexin jääsydän –pullo on valmistettu HD-polyteenistä. Ei siitä mitään ihmeellistä tai vaarallista mehuun liukene, mutta korkea lämpötila pehmentää pulloa ja voi jopa muuttaa sen muotoja, joten suositus on jäähdyttää mehut yms. noin 60 C-asteeseen ennen täyttöä, jolloin pullo pitää mittansa eikä sormetkaan pala vaikka mehua loiskahtaisi.

Mukavaa mehusyksyä.

Lena Jenytin

Liima

Kysymys 25.07.2013:
Mikä liima on pitävää ns.puu/muovi terassi laudoissa.?

Vastaus 25.07.2013:
MS-polymeerimassoilla tai kuumaliimalla (EVA) voi yrittää liimailla. Niitä löytyy useilta valmistajilta. Karhentaminen santapaperilla voi auttaa tartuntaa, mutta pitävyys ei ole taattu. Muovi/puu -komposiitti on haasteellinen liimattava monestakin syystä. Muovilla on huono tartunta kaikkeen ja sen koteloima kuitukin sattuu olemaan eräissä näissä tuotteissa tarrapaperituotannon suunnilleen kaiken hylkiväksi käsiteltyä taustapaperihylkyä. Etuna on ettei lautaan tartu liat, ei maalit, ei graffitit, muttei myöskään liimat. Toisekseen lämpöliike tahtoo karistaa liimaukset pois. Useimmat lankkuvalmiatjat suosittelevat suunnilleen kaikkia muita liittämistapoja, kuin liimausta ja niissäkin tulee noudattaa hieman normaalista lannkurakentamisesta poikkeavia ohjeita.

Muoviset limsapullot

Kysymys 26.06.2013:
Yritämme selvittää koska muoviset limsa pullot otettin käyttöön, lasisten sijaan?

Vastaus 26.06.2013:
Olin itse mukana avaamassa uudelleen täytettävien muovipullojen ensimmäistä valmistuslinjaa vuonna 1992 Ryttylässä. Siitä se muovisten limsapullojen historia Suomessa alkoi. Muualla maailmassa muovisia pulloja oli jo käytetty 1980-luvulta lähtien. Vuoden 2008 alussa virvoitusjuomaveroa muutettiin maassamme niin, että uudelleentäyttöpullot muuttuivat kertakäyttöisiksi, mutta kierrätettäviksi. Tällöin muovi ja alumiini yleistyivät lasin tilalle vielä enemmän, mutta kyllä lasissakin vielä juomia on, limsoja tosin vähemmän. VK

PVCn kierrätys

Kysymys 26.06.2013:
Jos purkufirma haluaisi kierrättää purkujätteessä olevat pvc-materiaalit niin olisiko se mahdollista Suomessa nyt tai tulevaisuudessa?

Vastaus 26.06.2013:
Kyllä se varmaan tulevaisuudessa on mahdollista. Uusi jätelaki ja sen asetukset tulevat vaikuttamaan kierrätykseen.

Munankeittovahti

Kysymys 26.06.2013:
Ostin halpatavaraketjusta munankeittovahdin, läpinäkyvän muovimunan, jonka sisällä punainen väri reagoi vaalenemalla keittoaikaan. Ohjeen mukaan pesin ja keitin munavahdin ennen käyttöä, mutta keittäessä siitä erittyi todella voimakas epoksin haju, joka tuntui jopa päänsärkynä. Pakkauksessa ei ole merkintää muovityypistä, mutta elintarvikemuoviin viittaavan näköinen juomalasi/haarukkalogo on tuottajatietojen vieressä. Uskallanko käyttää vahtia munankeitossa?

Vastaus 26.06.2013:
Suosittelemme toimittamaan kyseisen munankeittovahdin EVIRAan tutkittavaksi tai palautamaan hankintakauppaan. Vaikuttaa epäkelvolta tuontituotteelta. Jos maahantuoja haluaa saivarrella tuosta elintarvikekelpoisuusmerkinnästä, hän voi tietysti vedota ettei tuote ole tarkoitettu suoraan elintarvikekosketukseen. Mutta silloin ei siinä voisi olla edes tuota symbolia.

Muovipakkausten uusiokäyttö

Kysymys 26.06.2013:
Voiko käyttää pakasterasiana pestyjä voi- salaatti- ja salaattijuusto rasioita ym. muovirasioita?

Vastaus 26.06.2013:
Muovin puolesta ainakin voi tyhjiä elintarvikerasioita uusiokäyttää pakastamiseen, kerran pari. Järkeä ja omia aisteja mukana hyödyntäen. Tietysti jossain vaiheessa rasia rispaantuu, hajoaa tai ei ole enää kunnolla pestävissä puhtaaksi. Lisäksi huomautan, että esim. kiivejä sisältänyt ohut hedelmärasia tms. ei varmuudella sovellu vaikkapa tulikuumalla kalakeitolla täytettäväksi (voi hajota jo siinä). Pakastamiseen valmistettu rasia on tietysti aina turvallisin vaihtoehto.

Turvalliset marinaadiastiat

Kysymys 26.06.2013:
Etsin sellaista muovilaatua (astiaa), johon voisin turvallisesti säilöä erilaisia etikka- ja suolaliemessä marinoitavia elintarvikkeita. Haluan olla varma, ettei muovista liukene mitään ainesosia, joskus vahvoihinkin marinadeihin.

Vastaus 26.06.2013:
En näkisi, että minkään muovin osan liukeneminen ainakaan max. huoneen lämmössä etikkaan ja suolaliuoksiin tulee mitenkään ongelmaksi, jos käyttää normaaleja laadukkaita elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin tarkoitettuja puhtaita (=uusia) PET, PP ja PE -muoveja. Muoviset etikkapullothan ovat juuri PETiä ja suurkeittiökanisterit PP:tä.

Sen sijaan astian tiiveys on ihan avainasemassa. PP ja PE ovat hieman huokoisempia kuin PET, jolloin hapen pääsy astiaan pitkässä, vuosien säilönnässä voi olla jonkinasteinen rajoite käyttää muovia. Ehjä lasi kunnon tiivistetyllä kannella (josta tosin voi sitten jotain liueta, jos se on metallia tai luonnonkorkkia) on kaikkein tiivein säilytystastia ja sen voi täyttää myös kiehuvan kuumalla tavaralla, kun muoviin pakattaessa nesteen pitäisi ensin jäähtyä alle 60 C. Samoin myönnettäköön, että vanhankin lasipurkin saa sterilisoitua/puhdistettua näppärästi kotioloissa uunissa vanhoista säilytysjäämistä toisin kuin muovisen. Pakastamiseen ja yhden satokauden marinointeihin itse käytän mieluusti käteviä ja särkymättömiä Plastexin ja Orthexin muoviastioita eikä ole ollut mitään maku- tai säilyvyysongelmia.

Viljelyyn kelpaavat muoviastiat

Kysymys 26.06.2013:
Voiko mitä tahansa myynnissä olevaa muoviastiaa käyttää syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasvattamiseen? Voiko esim. isoja laastipaljuja käyttää viljelyruukkuna vai liukeneeko joistain muoviastioista jotain epätoivottavaa veteen tai esim. peruslannoiteaineiden vaikutuksesta?

Vastaus 26.06.2013:
Muoviteollisuus ry suosittelee, että muovituotteita yleensäkin käytetään vain niihin käyttötarkoituksiin, mihin ne on valmistettu. Laastipalju ei mitä todennäköisimmin ole tehty elintarvikekäyttöön, joten ainakin itse laittaisin ruokakasvit johonkin asianmukaisempaan puhtaaseen parvekeviljely- tai elintarvikelaatuiseen boxiin, ihan kasvien hyvinvoinnin ja oman mielenrauhan vuoksi vaikkei mitään suurta liukenemisriskiä olekaan osoittaa.

Valmistusmerkinnät muovituotteissa

Kysymys 26.06.2013:
Joskus muovituotteissa on kellotaulun näköinen merkintä. Tarkoittaako tämä viimeistä käyttöpäivää? Itselläni on ruokarasioita, joissa on päivä 7-07. Ovatko ne siis menneet "pilalle" vuonna 2007?

Vastaus 26.06.2013:
Tuo merkintä on ns. valmistuskello. Se kertoo, että muovituotteesi on juuri tuolloin valmistettu. Tiedosta on hyötyä, jos pitää jäljittää jokin valmistuserä tai muutoin palata ajassa taaksepäin esim. vanhoja malleja tai värejä uudelleen valmistukseen otettaessa. Muovi ei ajan myötä pahemmin pilaannu ja sen puolesta voit jatkaa tuotteiden käyttöä aivan huoletta.

Kysymys 26.06.2013:
Tarkoittaako "pakastuspullo" elintarvikelaatuista muovipulloa? Mistä tietää, kestääkö pullo kiehuvaa mehua? Ainakaan myyntipakkausten ulkopuolelle ei kotimaisistakaan pulloista aina näy, mistä muovista ne on tehty.

Vastaus 26.06.2013:
Kannattaa aina tentata myyntipaikassa tuotteen soveltuvuus aiottuun käyttöön. Jos ei saa luotettavaa hälvennystä epäilyksiinsä, niin pitää etsiä uusi myyntipaikka ja/tai tuote.

Mielestäni sana "pakastuspullo" on vahva viite siihen, että tuote on tarkoitettu elintarvikkeiden pakastukseen. Kotimainen pakastuspullo on varmasti tehty elintarvikekontaktiin hyväksytystä muovista. Ulkolaisissa näkee vaikka minkälaisia käännöksiä ja sepustuksia, joten niistä en sano mitään.

Suosittelen, että annat mehujen jäähtyä 65..70 C:een ennen muovipullotusta. Tällöin muovi ei pehmene eikä kutistu niin rajusti. Myönnän, että lasipullo toimii paremmin, jos haluaa kiehuvat mehut pullottaa ja muoviahan ei voi kotikonstein steriloida tavallisessa uunissa kuten lasin.

Vaahtomuovit

Kysymys 26.06.2013:
Haluaisin muotoilla veneeseen vaahtomuovipatjat. Kysyisin onko yksinkertaista menetelmää muotoilla vaahtomuovipatjaa kotioloissa?

Vastaus 26.06.2013:
Kotioloissa lähes ainoa konsti on hyvät sakset tai mattoveitsi. Etolasta, tai muusta vaahtomuovia myyvästä liikkeestä, voi myös löytyä tarkoitukseen sopiva sähköleikkuri. Vastaavia leikkureita voi ostaa myös joistakin ompelimoista.

Muovien käyttökelpoisuusmerkinnät

Kysymys 16.05.2013:
En löytänyt kohtuullisella selaamisella esitystä muovituotteiden pohjassa olevista käyttömerkinnöistä - ei kierrätysmerkinnöistä- eli millä symbolilla on merkitty esim
- kestää pakastamisen
- kestää konepesun
- on elintarvikeen säilyttämiseen kelpaava- etc

Olisin kiitollinen linkistä tai pdf:stä.

Ps Eikö tieto kannattaisi lisätä samaan yhteyteen, missä on muutkin muovin merkinnät

Vastaus 16.05.2013:
Nuo tuotteiden käyttömerkinnät eivät harmi kyllä noudata yleensä mitään standardeja eli ovat paljon valmistajakohtaisia ja iso osa muovituotteista tehdään Suomen ulkopuolella eli asia eri ole ihan kansallisesti ratkaistavissa. Muovien materiaalimerkitkin ovat maakohtaisia. www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit_ja_ymparisto/muovien_kierratys

Pikari ja haarukka yhdessä -symboli on Euroopan unionin virallinen ja ainoa olemassa oleva merkki, jolla pakkaaja voi vakuuttaa täyttävänsä tuotteen ja elintarvikkeen kontaktia säätelevät lainsäädännön yksityiskohtaiset vaatimukset.
pikarihaarukka eu

Linkkiä päivitetty 2.1.2017 koska kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta ei enää löydy muovien materiaalimerkkejä.