upload_fe9f3fd_komposiittijaoston_instagramtili.png

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Ekin Muovi - kirjanpidollisesta toiminimestä komposiittialan pioneeriksi

Ekin Muovi Oy on toiminut komposiittien parissa jo vuodesta 1979. Yrityksen perustaja Erkki Lappi paljasti meille, miten mielenkiinto lujitemuovialaan on pysynyt yllä jo yli 40 vuotta.

Ekin Muovi syntyi puolivahingossa


Syksyllä 1979 Erkki Lapille, eli tuttavallisemmin Ekille, avautui paikka Siilin kansalaisopiston teknisten aineiden opettajana. Lapilla oli jo tuolloin vankka kokemus erilaisista kädentaidoista ja puutöistä. Kansalaisopistossa hän päätyi lasikuitukurssin opettajaksi ja alkoi tutustua lujitemuoveihin.

Kansalaisopisto ei halunnut ottaa vastuuta materiaalihankinnasta, joten Lappi marssi osuuspankin lakimiehen luo perustamaan toiminimeä, jonka kautta materiaalihankinnan kirjanpito olisi helppo pitää hallinnassa. Virkailija kysyi Erkki Lapilta mikä tulisi uuden toiminimen nimeksi. “Pane vaikka Ekin Muovi”, tokaisi Lappi ja lisäsi, ettei nimellä olisi merkitystä, sillä se toimisi apuna vain kirjanpidollisissa tehtävissä. Sama nimi on pysynyt yrityksellä sen muuttuessa ensin toiminimestä kommandiittiyhtiöksi ja myöhemmin osakeyhtiöksi. Työntekijöitä yrityksellä on ollut parhaimmillaan yli kuusikymmentä.

Laskusuhdanteita ja kovaa kasvua


Ekin Muovilla on ollut monenkirjavia vaiheita, niin nopeaa kasvua kuin alamäkiäkin. Keväällä 1985 Erkki Lappi palkkasi ensimmäisen työntekijän Ekin Muovin pajalle ja 1987 tuli ajankohtaiseksi ensimmäisen teollisuushallin rakentaminen. 480-neliöinen halli tuntui valtavan suurelta. Nykyään Ekin Muovin teollisuushalli on pinta-alaltaan noin 5 500 neliömetriä.

Keväällä 1991 Lappi jättäytyi pois kokopäiväisestä opettajan virasta ja pystyi lunastamaan silloisen teollisuushallin omistukseensa. Syksyllä laman myötä työt loppuivat kuin seinään ja Erkki Lappi joutui lomauttamaan kaikki silloiset työntekijänsä. Suhdannelainan avulla tilanteesta selvittiin. Vuosituhannen vaihde ja 2000-luvun alku olivat vahvaa kasvun aikaa, jolloin Ekin Muovi laajeni useaan otteeseen.

Yksi yritykselle merkittävimmistä projekteista oli 2005 alkanut WinWind-yhteistyö, jossa Ekin Muovi kehitti tuulivoimalan suojia. Kuitenkin vuonna 2013 WinWind ajautui konkurssiin, jonka seurauksena myös Ekin Muovi joutui lomauttamaan 25 työntekijää. Ekin Muovin kerryttämä pääoma kattoi 1,5 miljoonan euron tappiot ja hankalasta tilanteesta päästiin eteenpäin.

Tuotevalikoimaa kukka-altaista kevyeen liikenteen siltoihin


Tuotevalikoima Ekin Muovilla on hyvin monipuolinen. Yritys on toimintansa aikana valmistanut monenlaisia tuotteita kanooteista kukka-altaisiin, meluaitoihin ja komposiittisiltoihin. Tuotannossa valmistuu useimmiten 30-50 erilaista tuotetta samanaikaisesti. Silti niin sanottuja “bulkkituotteita” ei Erkki Lapin mukaan valikoimasta löydy. Ekin Muovilla kustomoidaan tuote asiakkaalle sopivaksi ja tuotekehityksessä ollaan tiukasti kiinni. Tärkeintä ovat luottamukselliset välit asiakkaisiin.
Kustomointi näkyy myös yrityksen tiloissa. Tehdasrakennukset ovat omaa suunnittelua ja itse rakennettu. “Jos ei lopputulos miellytä, niin silloin voi mennä peilin eteen keskustelemaan,” sanoo Lappi hymyillen. Tuulivoimaprojektin lisäksi suurimpia yhteistöitä ovat olleet muun muassa puolustusvoimille ja VR:lle tehdyt tuotteet.

Mielenkiinto komposiitteihin on pysynyt yllä vaihtelevuuden avulla


Erkki Lappi kertoo alan kehityksestä ja Ekin Muovin vaiheista yksityiskohtaisesti ja innolla. Mittava ura herättää kysymyksen, miten innostus on pysynyt yllä kaikki nämä vuodet.
Salaisuus on jatkuva kehitys ja innovaatio. Uudet tuotteet ja aina vain vaativammat projektit ovat pitäneet Ekin Muovin ja Erkki Lapin mukana kehityksessä. Yritys on saanut lähes joka vuosi jonkun uuden tuotteen valmistukseen ja tuotekehitys on aina vienyt mennessään.

“Komposiittialan haasteet ja uutuudenviehätys ovat pitäneet vireänä. Työt jatkuvat niin kauan kuin tunnen itseni pieneksi pojannulikaksi,” nauraa Erkki Lappi.

©Ekin Muovi OyEkin Muovi Oy


Oman yritystoiminnan lisäksi Lappi on ollut aktiivinen kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Hän on ollut mukana Komposiittijaoston toiminnassa sen alkuajoilta lähtien. Alkuperäiseltä nimeltään Lujitemuovijaosto perustettiin tukemaan alan sisäistä yhteistyötä. 1990-luvulla aloitettiin jokavuotiset kaksipäiväiset Lujitemuovipäivät. Lappi kertoo, että alkuaikoina yrittäjät olivat vastahakoisia kertomaan yksityiskohtaisesti toiminnastaan kilpailijoille. Komposiittijaosto on luonut yhteenkuuluvuutta ja nykyään yhteistyö on sujuvaa. Yhteistyön ansiosta on syntynyt useita merkittäviä hankkeita, kuten Vuoden 2022 Tuulivoimateko -palkinnon voittanut KiMuRa.

Komposiittialan parhaat tekijät ovat löytyneet alanvaihtajista


Koska Erkki Lappi tuntee komposiittialan varmasti paremmin kuin omat taskunsa, kysyimme häneltä, kenelle ala sopii. “Sellaiselle, jolla ei ole peukalo keskellä kämmentä,” vastaa Lappi pilke silmäkulmassa. Tärkeiksi ominaisuuksiksi hän listaa käsityötaidot, huolellisuuden ja geometrian hahmottamisen. Tuotannossa tehdään usein montaa erilaista projektia vuorotellen, joten myös sujuva hyppiminen erilaisten työtehtävien välillä on tärkeää.

Komposiittialan tekniikka kehittyy, joten uusien toimintatapojen sujuvaa omaksumista tarvitaan. Tästä esimerkkinä Lappi mainitsee, että alkuaikoina heillä tuotteiden mallit oli tehty puutyönä. Nykyään apuna on 3D-tulostus ja monta muuta kehittynyttä tekniikkaa.

Koska suoraan komposiittialalle vievää ammattikoulua ei ole, usein alalle päädytään oppisopimuskoulutuksen kautta. Myös Ekin Muovi on kouluttanut valtavan määrän uusia tekijöitä. Erkki Lapin mukaan parhaita työntekijöitä ovatkin olleet alanvaihtajat, jotka eivät tuo mukanaan edellisen työpaikan tapoja tehdä työtä. Innovatiivisuus säilyy, kun eri alojen tekijät yhdistävät voimansa. Lappi kertoo, että jos hänellä ei itsellään olisi niin vahvaa kokemusta alalta, ei hän olisi uskaltautunut ottamaan alan ulkopuolisia työntekijöitä.

Komposiitin lupaava tulevaisuus


Erkki Lapin silmään komposiittialan tulevaisuus näyttää hyvältä. Hän on käynyt Pariisissa järjestettävillä JEC-messuilla yli 20 vuoden ajan. Koko sen ajan komposiittiala on kehittynyt varmoin askelein. “Kehitys ei ole ollut räjähdyksenomaista, mutta jatkuvaa se on,” selventää Lappi. Hän kertoo, että komposiitit ovat varastaneet metallipuolen tuotantoa komposiittimateriaalien lujuuden ja keveyden ansiosta. Komposiitti taipuu moneen muotoon, kirjaimellisesti. Suurimmat mahdollisuudet komposiiteille Lappi näkee rakennusteollisuudessa ja ajoneuvojen kehityksessä.

www.ekinmuovi.fi

Blogikirjoitukset julkaistaan ilmestymispäivän mukaisessa järjestyksessä

27.9.2023
Ekin Muovi - kirjanpidollisesta toiminimestä komposiittialan pioneeriksi
263KB, päivitetty 27.6.2023
15.5.2023
JEC WORLD 2023 keräsi paljon kiinnostuneita kävijöitä
373KB, päivitetty 15.5.2023
5.5.2023
Finnester kehittää ympäristöystävällisempää paloturvallisuutta komposiittimateriaaleilla
269KB, päivitetty 5.5.2023
16.3.2023
KiMuRa - tervetuloa mukaan!
338KB, päivitetty 16.3.2023
13.2.2023
Komposiittialan monipuoliset mahdollisuudet
399KB, päivitetty 13.2.2023
23.1.2023
Muovialalle opiskelemaan - blogi
377KB, päivitetty 23.1.2023
14.12.2022
Konkarit vahvoja kehittyjiä
391KB, päivitetty 14.12.2022
28.11.2022
KiMuRa maalissa
295KB, päivitetty 28.11.2022
27.10.2022
Komposiitti taipuu moneen muotoon ja mahdollistaa lähes mahdottoman 2022 10 27 blogi ESMARIN.pdf
357KB, päivitetty 27.10.2022
13.9.2022
Muovikomposiitilla vahva rooli
Blogikirjoitus
176KB, päivitetty 13.9.2022

www.instagram.com/komposiittijaosto/

a514-komposiittijaoston-instagramtili.png