Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kohti normaalia, uutta normaalia

Kohti normaalia, uutta normaalia

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 26.4.2020

Murroskohta muoviteollisuudessa lähestyy. Yritykset toivoisivat pian uusia tilauksia Suomeen ja luottamuksen vahvistumista kaikkialla siihen, että parempaa päin kohta mennään.

Muovituotevalmistuksen tuotannon turvaama normaali tilauskanta on ollut keskimäärin EK:n suhdannebarometrin kyselyissä 1,6-2,5 kuukautta. Yritys- ja sektorikohtainen vaihtelu on hyvin suurta. Nyt joka tapauksessa ollaan koronakriisissä tulossa tilanteeseen, jossa tilauskanta ohenee voimakkaasti. Näkymä on nyt todella lyhyt, ei aina viikkoakaan. Pakkaamisen ja rakentamisen sekä terveydenhoidon tuotteet ovat tähän asti vetäneet kohtuudella, mutta tekninen alihankinta huonommin. Nopeutettua lomautusmenettelyä on jouduttu käyttämään paikoin. Irtisanomisia vältetään viimeiseen asti. Uusiakin ihmisiä haetaan alalle töihin edelleen.

Raaka-aineista ja tuotannon muista tekijöistä yritykset eivät ole toistaiseksi ilmoittaneet isompia ongelmia esiintyvän. Päinvastoin moni kertoo toimintansa olevan erittäin normaali, jos vain kysyntä pysyisi yllä ja asiakkaiden rohkeus tehdä investointeja ei horjuisi. Monessa Euroopan maassa ollaan osaa elinkeinoelämän toiminnoista avaamassa. Se luo hieman uskoa epävarmuuden keskelle myös muoviteollisuudessa.

Muovit ja muovien valmistus ovat osoittaneet tässä kriisissä vahvaa toimintakykyä Suomessa. Terveys ja turvallisuus edellä on menty ja muovit ovat siinä menossa olleet korvaamattomia. Ne tulevat olemaan myös entistä tärkeämpiä, kun alamme yhdessä ponnistella kohti normalisoitumista. Muovien ansiosta pystymme hoitamaan jatkossakin yhteiskunnan kriittiset toiminnot ja takaamaan ne jokaiselle.

Muovit myös mahdollistavat uudet tavat toimia, digitaalisessa, resurssitehokkaammassa ja toimivammassa maailmassa.

Suomen muoviteollisuus ja sen yli 10 000 kovaa ammattilaista tekevät joka päivä parhaansa - maailman parhaat muovituotteet.

Takaisin