Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

#Ämpäristöteko toi kuluttajien kovamuovituotteita kierrätykseen

#Ämpäristöteko toi kuluttajien kovamuovituotteita kierrätykseen

Lena Jenytin (Lena.Jenytin a plastics.fi), 3.7.2018

Hyvä saalis #Ämpäristöteossa 5.6.2018

Kesäkuun #Ämpäristöteko viidellä paikkakunnalla oli menestys: Kuluttajien innostus kovamuovituotteiden kierrättämiseen oli erittäin rohkaisevaa. Tämä on ehdottomasti kehittämisen arvoinen malli matkallamme kiertotalouteen, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä. #Ämpäristöteko-tempauksessa kerätyt muovit kuljetettiin Fortumille Riihimäelle, jossa ne ohjattiin eteenpäin sekä materiaalina että energiana. Kerätyistä, lajitteluun ohjatuista muoveista kierrätettiin Fortumin muovijalostamolla 70 %.
Viidellä paikkakunnalla järjestetyssä pilottitempauksessa selvitettiin millaista muovia saataisiin kerättyä kierrätykseen kuluttajamuovipakkausten lisäksi. Ihmiset innostuivat siivoamaan nurkistaan kovamuovisia tuotteita. Keräyspisteisiin tuotiin muun muassa käytöstä poistettuja muovituoleja, lasten pihaleluja, kukkaruukkuja, pulkkia, lumikolia ja saaveja. Kovamuovien keräystempauksia toivottiin järjestettävän useimmin.

Yhä useampi muovituote voisi kiertää eteenpäin materiaalina!

Myös kovamuovien kierrätys onnistuu, kun esikäsittely on toimivaa ja materiaalia saadaan kerättyä tarpeeksi, sanoo kierrätysliiketoiminnan johtaja Toni Ahtiainen Fortumilta. Monestakin syystä nyt on hyvä tilanne pohtia, miten voisimme kehittää edelleen muovien kierrätystä. Muovituotteissa on vielä paljon sellaisia jätevirtoja, jotka voisimme ohjata kierrätykseen ja uudelleen käyttöön.
Muovituotteiden suunnittelussa huomioidaan koko ajan paremmin niiden kierrätettävyys käytöstä poiston jälkeen, samoin kierrätysmuovin käyttäminen uusien tuotteiden valmistuksessa, Kärhä sanoo.

Muovi kuuluu kiertoon

Muoviteollisuus halusi muistuttaa tempauksellaan muovin vastuullisesta käytöstä ja kierrätyksen tärkeydestä. Maailman ympäristöpäivänä pilotoitu tempaus on tarkoitus järjestää jatkossa vuosittain. Vastuullinen muovien käyttäminen ei tarkoita muovin käytöstä luopumista. Muoviroskaa sen sijaan pitää vähentää ja muovijätteiden hyödyntämistä materiaalina lisätä. Luontoon muovi tai muutkaan roskat eivät tietenkään kuulu, Kärhä sanoo.

www.muovikuuluukiertoon.fi

Takaisin