Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovien tuotanto maailmalla keskittyy

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 14.12.2015

Kahden merkittävän muovien tuottajan, Dow Chemicalsin ja DuPontin, yhdistyminen DowDuPont -jättiläiseksi vuoden 2015 lopuksi muuttaa varsin rajusti monien muovien markkinamaisemaa.

Julkisuuteen saatettujen tietojen mukaan uusi yritys jakautuisi kolmeen erilliseen yhtiöön, joista yhteen keskitetään muovit. Vaikka yritykset ovat jo aiemmin siirtäneet joitain muovilinjojaan toisaalle ja vaikka kilpailuviranomaiset edellyttäisivät tämän suhteen lisäjärjestelyjä, tulee uusi, yli 120 miljardin dollarin liikevaihtoinen DowDuPont olemaan ennen näkemättömän monipuolinen ja voimakas globaali vaikuttaja maailman muovimarkkinoilla. Se vastaa kymmenistä lähes käsitteiksi muodostuneista kauppanimistä muoveissa. Sillä on omaa raaka-ainepohjaa niin bioetanolin kuin perinteisen petrokemiankin puolella yllin kyllin.

Suurimmat taloudelliset ja henkilöstövaikutukset painottuvat USAhan, mutta aivan varmasti keskittyminen heijastuu globaalisti. Euroopan muovituottajien ja kaikkien tuotevalmistajien suhteellinen asema pienenee. On vaikea ennustaa, millaisia strategisia valintoja uusi alan megatoimija aikoo jatkossa tehdä, mutta selvää on, että sillä on valtavat resurssit ja voima edetä melkeinpä millä muovien tuotantorintamalla hyvänsä.

Tämä on taas uusi haaste, mutta samalla mahdollisuus muovituotevalmistukselle Suomessa. Uusi yritys haluaa varmasti kehittää liiketoimintaansa osaavien täkäläisten yritysten ja asiakkaiden kanssa. Toisaalta myyjävalikoima supistuu ja uusien kontaktien löytyminen sekä toimintatapojen oppiminen ottaa aikansa. Pääasia on, ettei vuoden 2015 mieletön muovien saatavuusongelma hintakaruselleineen toistu 2016.

Takaisin